Συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες της 84ης ΔΕΘ

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της φετινής 84ης ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στη έκθεση που διοργανώνει η ΔΕΘ Helexpo, τιμώμενη χώρα θα είναι φέτος η Ινδία, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί μία υγιή οικονομική συνεργασία, σε τομείς όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η πληροφορική, η ναυτιλία, η βιομηχανία των φαρμάκων και οι υποδομές.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης διοργάνωσης, ένα πραγματικό εργοτάξιο έχει στηθεί στις εγκαταστάσεις του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, το οποίο έχει έκταση 180 στρέμματα και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

 

Νέοι τομείς ενδιαφέροντος και επιχειρηματικότητας

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί στη ΔΕΘ τομείς επιχειρηματικότητας, που κατά κύριο λόγο ενδιαφέρουν το νεανικότερο κοινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, το 60% των επισκεπτών της ΔΕΘ είναι ηλικίας 18 έως 42 ετών. Στην περσινή διοργάνωση προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση και αυξημένη προσέλκυση οι νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις (start ups) που έφτασαν τις 100 σε αριθμό και οι οποίες παρουσίασαν πάρα πολλές τεχνολογικές και άλλες καινοτομίες, σε ένα αντικείμενο που παραδοσιακά προσελκύει το ενδιαφέρον των νέων. Είναι εντυπωσιακό πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατόρθωσαν να δημιουργηθούν και να τα καταφέρουν επιχειρηματικά τόσο πολλές start up επιχειρήσεις, με νέες ιδέες και προτάσεις στην Ελλάδα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον τομέα του e-gaming, ο οποίος παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό πως μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και ανεξάρτητοι διοργανωτές, πραγματοποιούν τεράστιες ανταγωνιστικές εκδηλώσεις προσφέροντας έπαθλα δεκάδων εκατομμυρίων σε παιχνίδια όπως τα League of Legends, Hearthstone, Dota 2, Fortnight, CS Go κλπ. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα παιχνίδια Magic the Gathering, αλλά και τα παραδοσιακά παιχνίδια με την τράπουλα, έχουμε υβριδικές μορφές ανταγωνισμού, που περιλαμβάνουν τόσο παιχνίδι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όσο και σε πραγματικά τραπέζια με κάρτες. Τα ποσά που δίνονται στους νικητές είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, στο Magic The Gathering έχουν μοιραστεί μέσα στο 2019 πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο EPT Βαρκελώνης και μόνο, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και έως την 1η Σεπτεμβρίου, τα συνολικά έπαθλα ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ! 

Η σταθερή γιγάντωση των μεγεθών της ΔΕΘ

Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας ξεκίνησε στην Διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης το 1996 και βοήθησε πολύ στην αύξηση της επισκεψιμότητας της σημαντικής αυτής διοργάνωσης. Είναι ενδεικτικό πώς την περσινή χρονιά, όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, τις πύλες της ΔΕΘ πέρασαν 293.000 επισκέπτες, γεγονός που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι διοργανωτές της φετινής έκθεσης φιλοδοξούν πως φέτος θα σπάσει το σχετικό ρεκόρ, με περισσότερους από 300.000 επισκέπτες αυτή τη φορά, αλλά και με νέο ρεκόρ εκθετών.

Η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καταγράφεται παραδοσιακά κατά τα δύο σαββατοκύριακα, όπου κατά μέσο όρο «κόβονται» επτά εισιτήρια ανά λεπτό στα εκδοτήρια της ΔΕΘ. Την περσινή χρονιά, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, είχαν δώσει «το παρών» πολύ σημαντικές διεθνείς αμερικανικές εταιρείες της «Silicon Valley», όπως είναι το Facebook, η Google, η Intel, η Hewlett-Packard, η Oracle, η Apple και η Microsoft. Έμφαση είχε δοθεί στον τομέα του διαδικτυακού και του παραδοσιακού μάρκετινγκ και γενικότερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Η ιστορία της έκθεσης είναι εντυπωσιακή. Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την πρώτη της διοργάνωση το 1926 με μόλις 25 εκθέτες, ενώ αντίστοιχα το 2018 έφτασε σε αριθμό τους 1.500 εκθέτες, επιτυγχάνοντας ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής. Μεγάλη φιλοδοξία αποτελεί για τους διοργανωτές το 2026, όταν η ΔΕΘ θα συμπληρώσει 100 χρόνια παρουσίας, ένας αιώνας διοργανώσεων που φυσικά θα εορταστούν με την ανάλογη επισημότητα και λάμψη που αρμόζει στο γεγονός. Θα πρέπει να σημειωθεί, παράλληλα, πως το νέο κτίριο θα αποτελέσει ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως τόσα χρόνια αποτελούσε ο εμβληματικός πύργος του ΟΤΕ.

 

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Την προετοιμασία του βασικού πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της προσεχούς ΔΕΘ. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων, καθώς και η παραγωγή νέου πλούτου και η αύξηση της επιχειρηματικότητας. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα ΜΜΕ για τα νομοσχέδια που θα έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και που κατά κύριο λόγο θα αφορούν το φορολογικό σύστημα, την οικονομία και τον τομέα της ανάπτυξης. Η διαβούλευση για τα συγκεκριμένα νομοσχέδια θα ξεκινήσει άμεσα το επόμενο διάστημα, ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ