Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Σαν Σήμερα: 23 Αυγούστου 1982 - Ψηφίζεται στη Βουλή η αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης

 

Στις 23 Αυγούστου 1982, η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε με το νόμο 1285 που ψήφισε η Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο υπαγόταν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου των Εσωτερικών, υπό τον Γιώργο Γεννηματά. Ωστόσο, λόγω της ειδικής σημασίας του θέματος, πρώτος ομιλητής –κατά μερική παρέκκλιση από τον κανονισμό– ήταν ο πρωθυπουργός Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Ακολούθησαν στο βήμα οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων: ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), ο Χαρίλαος Φλωράκης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ ομίλησαν ακόμη ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πρώην πρωθυπουργός, και ο πρώην αρχηγός της ΕΔΗΚ (Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου), Γεώργιος Μαύρος.

Έτσι, η διαδικασία έλαβε και χαρακτήρα συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ύστερα από αυτούς, και ενώ η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, έλαβαν το λόγο οι εισηγητές της πλειοψηφίας και βουλευτές. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες και έγινε ο Ν. 1285/1982.»

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Στις σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν η αναγνώριση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΕΠΟΝ ως οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης, η καθιέρωση της επετείου ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου ως ημέρας εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, η ανέγερση μνημείου στο Γοργοπόταμο, καθώς και η κατάργηση των νομοθετικών διαταγμάτων της Δικτατορίας που ευνοούσαν τους πρώην ταγματασφαλίτες.

Ο νόμος 1285 υπήρξε κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση και διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονταν με την «κρίσιμη δεκαετία» 1940-50, αλλά ενίσχυσε πολιτικά και το ίδιο το κυβερνών κόμμα στις συνθήκες της μεταπολιτευτικής πόλωσης, επιτρέποντάς του, σε κρίσιμες για το ίδιο στιγμές, να απευθύνεται στα αριστερά ακροατήρια και να επικαλείται την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης ως τεκμήριο της διαφοράς του από τη δεξιά παράταξη.

Η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου


Η ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ


Ηρωες - Μαρία Δημητριάδη

 

Πριν από 37 χρόνια αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση - του Παύλου Μεθενίτη


Στις 23 Αυγούστου του 1982 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νόμο «για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής 1941-1944». Το Σώμα υπερψηφίζει, κι έτσι η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με το νόμο 1285/82.

Δεν είναι η πρώτη φορά που περνά νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από το ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποιοι σχετικοί νόμοι, που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, απέκλειαν αυτές τις αντιστασιακές οργανώσεις που παράκουσαν τη διαταγή για διάλυση μετά την αποχώρηση των Γερμανών, παίρνοντας μέρος στον Εμφύλιο εναντίον της κυβερνησης – αυτοί οι αντιστασιακοί ήταν «αποδεδειγμένως αντεθνικώς δράσαντες».

Όμως, με το νόμο του 1982, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφαιρέθηκαν οι παράγραφοι για αποκλεισμό οργανώσεων και αναγνωρίστηκαν ρητά οργανώσεις που δεν διαλύθηκαν και συνέχισαν ένοπλο αγώνα κατά τον Εμφύλιο πόλεμο, ενώ καθιερώθηκε ως ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης η Επέτειος της Μάχης του Γοργοποτάμου.

Δεν ξέρω κατά πόσον το Πασόκ κατέστρεψε την Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, σίγουρα όμως έκανε πέντε σωστά πράγματα, ένα εκ των οποίων ήταν οπωσδήποτε κι αυτός ο νόμος που πέρασε για την Εθνική Αντίσταση, ο οποίος κάλυψε ένα χαίνον θεσμικό κενό.

Οι μόνοι που ακόμα και σήμερα γκρινιάζουν για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να αποδομήσουν την Ιστορία, γράφοντας και λέγοντας ανοησίες, όπως ας πούμε πως η Εθνική Αντίσταση «δεν ήταν ωφέλιμη» για τη χώρα.

Αυτοί είναι οι ταξικοί απόγονοι εκείνων που γυάλιζαν τις μπότες των Γερμανών και των Ιταλών, είναι οι ιδεολογικοί αντιπρόσωποι των παρατρεχάμενων των Δυνάμεων Κατοχής, ή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι οι εκφραστές των ουδέτερων, των αμέτοχων, εκείνων που δεν έκαναν απολύτως τίποτα, αν και μπορούσαν, εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού, την ίδια στιγμή που οι αντιστασιακοί, Αριστεροί στην πλειονότητά τους, τί να κάνουμε, μάτωναν στα βουνά. Αυτοί που μεμψιμοιρούν και κριτικάρουν σήμερα, πατούν πάνω στις οικονομικές απολαβές που αποκόμισε η τάξη τους – γιατί το ζήτημα ασφαλώς και είναι ταξικό- όταν συνεργάστηκε με τους Ναζί, τους δωσίλογους και με τις πρώτες μετεμφυλιακές κυβερνήσεις.

Η Εθνική Αντίσταση έσωσε την τιμή και την υπερηφάνεια της Ελλάδας. Τώρα, αν κάποιοι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν το νόμο 1285 δι’ ίδιον όφελος, είναι γεγονός πως αυτός έγινε αποδεκτός με ικανοποίηση από τους περισσότερους παλιούς αντάρτες. Ούτε παράσημο περίμεναν αυτοί, ούτε σύνταξη από την ελληνική Πολιτεία επειδή έκαμαν το χρέος τους – τους έφτασε που η πατρίδα αναγνώρισε με νόμο την ύπαρξή τους και τις θυσίες τους.

news247.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ