Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βρετανία: Πρωτοφανείς σκηνές στη Βουλή μετά το «λουκέτο» και την έκτη ήττα του Τζόνσον

 

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πενήντα μία ημέρες πριν από την ημερομηνία που, ενδεχομένως, η γηραιά Αλιβώνα θα πάψει να αποτελεί κράτος - μέλος της ΕΕ, το χάος που επικρατεί στο Λονδίνο δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα ούτε τις Βρυξέλλες, ούτε τις πρωτεύουσες των 27 κρατών - μελών.
 
Τί μπορεί να συμβεί μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και ποιες είναι οι ημερομηνίες - κλειδιά που θα κρίνουν το μέλλον της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας;
 
Τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων) αποφάσισαν να δεσμεύσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, ώστε να μην οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον έχει τις ακόλουθες επιλογές:
 
Πρώτη επιλογή. Εφαρμόζει τον Νόμο. Σε μια τέτοια περίπτωση το Λονδίνο ζητεί επέκταση της ημερομηνίας εξόδου από την ΕΕ για τρίτη συνεχή φορά. Η ΕΕ, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, ενδέχεται να συμφωνήσει. Ωστόσο το αίτημα νέας παράτασης στο Brexit είναι κάτι που ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον έχει πει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να το πράξει.
 
Δεύτερη επιλογή. Ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται να εφαρμόσει τον Νόμο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα δικαστήρια που μπορούν ακόμα να διατάξουν και τη σύλληψή του, ενώ είναι βέβαιο ότι η ΕΕ θα αδιαφορήσει για κάθε εσωτερική εξέλιξη στη Μεγάλη Βρετανία.
 
Τρίτη επιλογή: Προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μια εξέλιξη που επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον και μάλιστα μέχρι την 15η Οκτωβρίου. Εντούτοις για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται είτε το 2/3 των ψήφων των βουλευτών, είτε νέος νόμος που θα ορίζει απλή πλειονοψηφία.
 
Έκτη ήττα σε έξι ψηφοφορίες για τον Τζόνσον
 
Τα ξημερώματα της Τρίτης η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε «όχι» για δεύτερη φορά στην πρόταση για πρόωρες εκλογές, ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, ημέρα που έχει οριστεί για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι «μπορείτε να μου δέσετε τα χέρια -στη διαπραγμάτευση- αλλά δεν θα καταθέσω αίτημα για παράταση».
 
Λίγα λεπτά αργότερα, ο διορισμένος Βρετανός πρωθυπουργός έκανε πράξη τις απειλές του, ανακοινώνοντας το κλείσιμο της βρετανικής Βουλής έως τις 14 Οκτωβρίου. Μία ενέργεια που είχε ήδη, ως απλή αναφορά διάθεσης, χαρακτηριστεί «πραξικόπημα» και που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλον τον κόσμο.
 
Ακολούθησαν πρωτοφανείς σκηνές με βουλευτές της αντιπολίτευσης να «εμποδίζουν» συμβολικά τον πρόεδρο της Βουλής από το να μεταβεί στη βουλή των Λόρδων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες του κλεισίματος.
 
Δεν έλειψαν, δε, και βουλευτές που τραγούδησαν μέσα στη Βουλή για να δείξουν τη διαφωνία τους με τις κινήσεις του Τζόνσον.
 
Ο ίδιος ο Τζόν Μπέρκοου μιλώντας πριν την αποχώρησή του για τη Βουλή των Λόρδων σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ή κανονική αναστολή»
 
 
 
Διαβάστε περισσότερα στο www.protothema.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ