Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Τριπόταμος Βέροιας: “Όταν η λαϊκή ζωγραφική αγκαλιάζει το δημοτικό τραγούδι” - Με παραδοσιακά τραγούδια και ποντιακούς χορούς η παρουσίαση του βιβλίου (βίντεο)

 

Το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Τριποτάμου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Όταν η λαϊκή ζωγραφική, αγκαλιάζει το δημοτικό τραγούδι». 

Με χαιρετισμό από τον εκδότη του βιβλίου κ.Βλάσιου « Στο συγκεκριμένο βιβλίο του αποτυπώνει ένα πλήθος δημοτικών τραγουδιών του ελλαδικού χώρου του Πόντου, τα οποία τείνουν να χαθούν στο καιρό και είναι σίγουρο ότι θα σβήσουν τελείως κάποιο πρωί. Με απόλυτο σεβασμό προς τους γονείς του και με πολύ μεγάλη μελέτη στην παραδοσιακή μας μουσική, τιμά σήμερα τον πατέρα του Κωνσταντίνο Τσανασίδη εκδίδοντας την προσωπική του συλλογή, καταγραφή, θεματολογία τραγουδιών όπου με περίτεχνο τρόπο αγκάλιασε με της ζωγραφιές του.»

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας Συρμούλα Τζήμα - Τόπη.

Το βιβλίο προλόγισε  ο δημοσιογράφος Καρολίδης Δημήτρης εξιστορώντας στο κοινό την γνωριμία του αλλά και το πως προέκυψε η συνεργασία, η σύλληψη και η υλοποίηση της παρούσας εκδήλωσης, είπε χαρακτηριστικά για τον συγγραφέα Χρήστο Τσανασίδη «Θέλω να πω ότι αυτό το βιβλίο που κρατάω είναι συλλεκτικό, είναι το δείγμα που πάνω στο οποίο ο Χρήστος έχει χειρόγραφες σημειώσεις – τις τελευταίες διορθώσεις, τον ευχαριστώ από καρδιάς που μου χάρισε αυτό το βιβλίο, γιατί να σε βάζει κάποιος  στο σπίτι του είναι τιμητικό, το να σε βάζει κάποιος στο μυαλό του νομίζω είναι κάτι περισσότερο»

Διαδραστική  παρουσία έκαναν και  η φιλόλογος Μελίνα Ιωαννίδου και η στιχουργός Μελίνα Νικολαΐδου οι όποιες έκαναν μια μικρή εισαγωγή για το κάθε τραγούδι που ερμήνευε ο κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τον οποίο συνόδευσε στη λύρα ο Γιάννης Χωραφαΐδης.

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημείωσε: «Ένιωσα το βιβλίο πολύ οικείο, έχει πράγματα που μ αυτά μεγάλωσα και εγώ, τα περισσότερα τραγούδια τα έχω τραγουδήσει σε δισκογραφία», ακόμη πρόσθεσε πως «όλοι η πόντιοι πάνω στην γη είμαστε  και λίγο συγγενείς μεταξύ μας αφού χορεύουμε όλοι το ίδιο Κότσαρι» και βαθιά συγκινημένος ερμήνευσε το τραγούδι «Αντίδωρο»

Ο συγγραφέας κ. Χρήστος Τσανασίδης, αφού εξήγησε πως ο πατέρας του Κωνσταντίνος Τσανασίδης ξεκίνησε να εικονογραφεί σε ζωγραφιές τα κείμενα των δημοτικών τραγουδιών είπε, «Πίσω από τις εικόνες υπάρχει μια αφήγηση και αυτό κάνει πιο ξεκάθαρο το κείμενο του δημοτικού τραγουδιού, παραπέμπει πιο πολύ σε αλφαβητάριο  ή σχολικό αναγνωστικό, αυτή η αντιστοιχία κειμένου και εικόνας. Έτσι ήταν πολύ πετυχημένη η συνύπαρξη στίχων των δημοτικών τραγουδιών και των εικόνων»

Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς από το τμήμα παραστάσεων της «Ευξείνου Λέσχης Βέροιας»

Ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπόγραψε αντίτυπα του βιβλίου του, ενώ οι κυρίες του συλλόγου Τριποτάμου ετοίμασαν κεράσματα που ευγενικά προσέφεραν στους καλεσμένους στο τέλος της παρουσίασης.
 

Τριπόταμος Βέροιας - Παρουσίαση βιβλίου Χρήστου Τσανασίδη - Δημοτικό τραγούδι 

 

Κώστας Καραπαναγιωτίδης - Γιάννης Χωραφαίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Τσανασίδη 

 

 

Κείμενο: Μαρία Καρασαλίδου

Φωτογραφίες - Βίντεο: Βέϊου Σοφία

Μοντάζ: Δημήτρης Καρολίδης

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ