Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Κίνηση πολιτών για τα ζώα «Ακρόπολη» - “Η φόλα είναι δολοφονία” (βίντεο)

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (6/10) η Κίνηση Πολιτών Βέροιας για τα ζώα “Ακρόπολη”.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δημαρχείου παρουσία μελών του Συλλόγου και φίλων των ζώων, με το σύνθημα “Η φόλα είναι δολοφονία”.

Η όλη συγκέντρωση ήταν μια οργανωμένη κραυγή διαμαρτυρίας προς κάθε υπεύθυνο με σκοπό να σταματήσει επιτέλους η κακοποίηση και το φρικτό μαρτύριο της φόλας.

Για την κακοποίηση των ζώων, τις φόλες, το τι ορίζει ο νόμος για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς μίλησε η Δικηγόρος Ιωάννα Δουκίδου.

 

Βέροια-Κίνηση πολιτών Ακρόπολη-συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κακοποίηση των ζώων 6/10/2019

 

Ψήφισμα της «Κίνησης πολιτών για τα ζώα, “Ακρόπολη”».

Αξιότιμοι κύριοι Υπεύθυνοι για τα ζώα, του Δήμου, της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας, του αρμόδιου Υπουργείου

Σας απευθύνουμε αυτό το ψήφισμα που υπογράφουμε οι παριστάμενοι στην Εκδήλωση Διαμαρτυρίας σήμερα, 06/10/2019, στο Δημαρχείο της Βέροιας. 
Είμαστε μια ομάδα πολιτών που ενδιαφερόμαστε για την ποιοτική καθημερινότητα ανθρώπων και ζώων, ιδιαίτερα των αδέσποτων. Μια ομάδα που κινητοποιείται επειδή αγανακτεί και προβληματίζεται γενικότερα, ως προς την εφαρμογή του Νόμου 4039/2012 για τα ζώα αλλά και ειδικότερα, για την κακοποίηση των ζώων από την αποτρόπαια μέθοδο δηλητηρίασης, τη φόλα.
Ως εκπρόσωποι αυτής της νεοσύστατης Κίνησης έχουμε στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων με βάση τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων» που υπογράφτηκε στο Παρίσι το 1978. Ανάμεσα στα άρθρα της τα οποία εμπεριέχονται στο Νόμο 4039/2012, υπάρχει και το άρθρο 11 όπου αναγράφεται ότι:
«Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία και στιγνό έγκλημα απέναντι στη ζωή.» Αυτό εκφράζει τη γενικότερη άποψη για τα ζώα που εμπεριέχεται στο Νόμο 4039/2012.
Έτσι, μετά από τη συνεχή θανάτωση ζώων αλλά και την «εν ψυχρώ» εξαφάνισή τους από την περιοχή μας, ζητούμε:
Να υπάρξει στενή συνεργασία του Δήμου, αρχικά, επειδή τα ζώα ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του, με την Αστυνομία και τους άλλους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσει η έρευνα για την εξεύρεση του εκάστοτε δράστη και τη νόμιμη τιμωρία του.
Να υπάρχει η πλέον αγαστή συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής για τα ζώα.
Να γίνεται ενημέρωση στον τοπικό τύπο τοσο για τον ισχύοντα Νόμο, όσο και για για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Πολιτεία για το θέμα της, κατά συρροή, παράνομης θανάτωσης ζώων.
Να εφαρμοστεί, άμεσα, ο Νόμος για τις εγκαταλείψεις, τη βασική αιτία που δημιουργεί τα αδέσποτα.
Να προωθηθούν, με διαφάνεια, οι υιοθεσίες.
Να γίνονται, προγραμματισμένα, οι στειρώσεις και να τοποθετούνται τσιπάκια.
Να καταγράφονται σε αρχείο όλα τα ζώα του εκάστοτε Δήμου με βάση τα τσιπάκια τους.
Να ελέγχεται, σταθερά, η νομιμότητα των ιδιοκτητών ως προς τα ζώα τους.
Να επιβάλλονται πρόστιμα που αφορούν σε παραβάσεις του Νόμου, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα.
Τα ζώα να χαρακτηρίζονται επιθετικά και να περισυλλέγονται, μόνο με βάση το Νόμο. Κατά κοινή ομολογία, η συνεργασία με εκπαιδευτή σκύλων συμβάλλει στην πλέον ασφαλή αξιολόγηση, σχετικά με τη συμπεριφορά του εκάστοτε ζώου.
Να εξασφαλισθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων σε καταφύγια που θα μπορούν να επισκέπτονται τόσο οι πολίτες, όσο και οι μαθητές.
Να εκπονηθούν, συστηματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα για τη φιλοζωία από τις εκάστοτε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Οι υπογράφοντες, παριστάμενοι στην εκδήλωση

 

 

Η ομιλία της Δικηγόρου Βέροιας Ιωάννας Δουκίδου:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.. ΜΕ τιμά να είμαι σήμερα εδώ.. με λυπεί όμως το θέμα της σημερινής συγκέντρωσης... ΔΕ θα έπρεπε εν έτει 2019  να μιλάμε για παραμελήσεις και κακοποιήσεις αθώων ψυχών και συγκεκριμένα ζώων- πόσο μάλλον  για φόλες.... Υποτίθεται ότι είμαστε μια πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης. 

Από τη μια έχουμε πολίτες που ενδιαφέρονται για την ευζωϊα των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων και από την άλλη έχουμε  μια μειοψηφία πολιτών που παραβιάζει κατάφωρα το Νόμο, διότι για δικούς της λόγους δεν επιθυμεί να συμβιώνει με ζώα, αδέσποτα και μη. Αυτή δε η μειοψηφία είτε κακοποιεί είτε εγκαταλείπει τα δεσποζόμενα ζώα που κάποια στιγμή έβαλε στο σπίτι της είτε απλά δεν επιθυμεί τη συμβίωση με άλλα τετράποδα πλάσματα, και εκφράζει το μένος της απέναντι σε αυτά με βάναυσες μεθόδους.. τη λεγόμενη κακοποίηση και ακόμη χειρότερα... με φόλες (δηλητηριασμένο φαγητό)..


ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ της ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ. ΤΑ ΕΛΛΟΓΑ ΟΝΤΑ- οι άνθρωποι -οι νοήμονες-υποτίθεται πολίτες- εκείνοι που είτε εγκαταλείπουν τα ζώα τους είτε τα κουτάβια που γεννούν τα ζώα τους, αδιαφορώντας για την τύχη τους.

Α) η εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, είναι η πρώτη αιτία δημιουργίας αδέσποτων ζώων. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΘΑ το χαρακτήριζα ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ.  Η εγκατάλειψη συνήθως αφορά μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως βλέπουμε να περιφέρονται -τα λεγόμενα τσοπανόσκυλα ή κυνηγόσκυλα, τα οποία είτε ζευγάρωσαν οι ιδιοκτήτες τους και αφού τέλεσαν το ρόλο της αναπαραγωγής στον οποίο και τα έταξαν, τα εγκατέλειψαν είτε δεν ήταν-κατά τη γνώμη τους- αρκετά καλά κυνηγόσκυλα. Είτε απλά τα βαρέθηκαν- δυστυχώς αυτή είναι η πιο συχνή αιτία εγκατάλειψης στην Ελλάδα...... Φυσικά έχουμε και μικρόσωμα παρατημένα.
Β) Η μη στείρωση και ο ανεπαρκής έλεγχος των γεννήσεων των δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος, καθώς ο ιδιοκτήτης μιας σκυλίτσας που γέννησε δεν μπορεί να δώσει τα κουτάβια και τα εγκαταλείπει σε κάδους απορριμμάτων, σε ποτάμια, σε χαράδρες, σε χωράφια...
Γ)Η μη στείρωση αδέσποτων ζώων, κυρίως θηλυκών, δημιουργεί αγέλες σκυλιών κατά τη διάρκεια του οίστρου και πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα. 
Δ)Η μεταφορά αδέσποτων ζώων από μία περιοχή σε μια άλλη, όμορη και μη.. είναι μία ακόμη παράνομη πρακτική που έχει παρατηρηθεί. 

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική- υποχρεωτική και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ   η σήμανση και η καταγραφή των ζώων συντροφιάς με ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ καθώς και των ιδιοκτητών τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η τήρηση των βασικών υγειονομικών κανόνων... Είναι επίσης ένας τρόπος ενσωμάτωσης του ζώου στην οικογένεια, καθώς και αποτροπής αποφυγής ευθυνών από τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση εγκατάλειψης του ζώου συντροφιάς.
Το σημαντικότερο θέμα και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στο Νόμο 4039/2012, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει στο άρθρο 16 ότι “απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, -ΦΟΛΑ- το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός...(Θυμηθείτε την Παλόμα που υιοθέτησε ο Γιώργοσ Μαυρίδης από την Ξάνθη.) Απαγορεύεται η πώληση, εμπορία και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας ΚΑΤΑ των ζώων, όπως και η μονομαχία μεταξύ των ζώων..." 
Κακοποίηση συνιστά εκτός από τα παραπάνω ΚΑΙ η παθητική κακοποίηση... ή το Μόνιμο δέσιμο του ζώο, η έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, η έλλειψη τροφής και νερού, χωρίς κατάλληλο στέγαστρο για την απαραίτητη προφύλαξη του ζώου από τις καιρικές συνθήκες, η διαμονή σε ακατάλληλο χώρο, ανάμεσα σε σκουπίδια,  ακαθαρσίες, η απουσία καθημερινής άσκησης ή περιπάτου....
Η ΔΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ χαρακτηρίζει τόσο των εγκατάλειψη και την κακοποίηση  Ως ΑΠΆΝΘΡΩΠΕΣ και εξευτελιστικές πράξεις.
 
Κι ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΗ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΖΩΩΝ...
 Καθημερινά ακούμε για ακρωτηριασμούς με ηλεκτρικό πριόνι, με μαχαίρι,  για δέσιμο ζώων  σε μόνιμη βάση με αλυσίδα.....


ΠΟΙΝΕΣ...Η κακοποίηση, κυρίες και κύριοι, ενός ζώου είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως, χωρίς παράβολο.  Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ  η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4235/2014. Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει και τις 30.000€ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη. 
Προσωπικά θεωρώ πως ο Νόμος χωλαίνει.. χρειάζεται τροποποποιήσεις... Χρειάζεται πιο αυστηρή Νομοθεσία, πιο αυστηρές ποινές και πρόστιμα. Θα έλεγα ΜΑΛΙΣΤΑ πως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η κακοποίηση κάθε μορφής ζωής και ιδίως όταν οδηγεί σε θάνατο, να αναχθεί  από πλημμέλημα σε κακούργημα. Διότι μόνον τότε θα απέτρεπε επίδοξους βασανιστές/δολοφόνους, διεστραμμένα μυαλά από την τέλεση τέτοιων αξιόποινων πράξεων...

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ να τονίσουμε ότι  δίνονται αποδεδειγμένα επιδοτήσεις από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως προσφάτως όρισε το ΦΕΚ- η κοινή υπουργική απόφαση 2894β στις 5 ΙΟΥΛΗ ΤΟΥ του 2019 τις προϋποθέσεις και τη χρηματοδότηση ΔΗΜΩΝ και ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΗΜΩΝ  για τη λειτουργία καταφυγίων αδεσπότων ζώων  συντροφιάς και για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2019,2020 και 2021.Όπου ΩΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ορίζονται δαπάνες για τη βελτίωση των υφιστάμενων καταφυγίων ζώων, ΤΟΥ υφιστάμενου δημοτικού ιατρείου ζώου, για ιατρικό εξοπλισμό αυτών, για σίτιση των ζώων, καταγραφή, σήμανση, περιθαλψη αυτών. Για συντήρηση κτιρίων και ηλεκτροδότηση  και αλλες ενεργειες που ορίζει ο Νόμος. Η Χρηματοδότηση των φορέων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 70% του συνόλου των επιλέξιμων αυτών δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει ΕΙΝΑΙ ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ  ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΕΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ καθώσ και να πραγματωθούν αυτά τα προγράμματα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καθώς ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ μόνοΤΟ 2018 ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟ 45.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ.
ΗΜΑΘΙΑΣ
ΒΕΡΟΙΑΣ
44.956,83

 

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ
ΣΑΣ ΜΙΛΩ πρωτίστως ως Πολίτης, γονέας και κηδεμόνας σκύλου που συμβιώνει με μικρό παιδάκι....
Να μην ξεχνάμε πως οι φιλόζωοι άνθρωποι είναι ΚΑΙ φιλάνθρωποι. Οι δε φιλάνθρωποι είναι ΚΑΙ φιλόζωοι. ΤΟ ένα προϋποθέτει το άλλο. Οι έννοιες αυτές  είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Ο Άνθρωπος που σήμερα κακοποιεί ένα ζώο, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του να αντιδράσει, ΑΥΡΙΟ θα κακοποιήσει ένα μωρό, ένα παιδάκι ή και έναν ενήλικα. Ο άνθρωπος που βασανίζει και φολιάζει ζωάκια είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο.  Είμαστε όμως το ίδιο υπεύθυνοι όλοι εμείς που ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ , που γνωρίζουμε ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ και δε μιλάμε. Η εγκατάλειψη των αδεσπότων και μη συνιστά ένα κοινωνικό πρόβλημα που εμείς οι ΙΔΙΟΙ δημιουργήσαμε, ΟΜΩΣ οι φόλες είναι μια εγκληματική ενέργεια. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ! ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ! Ελπίζω να αλλάξουμε νοοτροπία και να διδάξουμε επιτέλους πολιτισμό και κυρίως Ανθρωπιά.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ιωάννα Δουκίδου
Δικηγόρος Βέροιας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ