Επέστρεψε μετά από χρόνια ο εφιάλτης νέων εισπρακτικών μέτρων

 

Στον αέρα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς δεν έχει την έγκριση της τρόικας, αφού οι δανειστές θεωρούν ότι το 2020 θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό ύψους 1,6-1,7 δισ. ευρώ, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, βασικά για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το προσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με στόχο για πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά η τρόικα το αμφισβητεί έντονα εκτιμώντας ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί γύρω στο 2,6 – 2,7% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι παραδοχές και οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού είναι στον αέρα, αφού τίποτα δεν ισχύει.

Πρόκειται για μια απόκλιση της τάξης των 1,6-1,7 δισ. ευρώ και στην προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι δανειστές κατέστησαν σαφές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι το κενό θα πρέπει να κλείσει και για να κλείσει πρέπει η κυβέρνηση είτε να ακυρώσει κάαποια από τα 13 μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να νομοθετηθούν είτε να λάβει νέα μέτρα!

Ένα από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και δρομολόγησε την εφαρμογή του, είναι η αύξηση των αντικειμενικών των ακινήτων. Ήδη η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έπιασε δουλειά και προετοιμάζει την αύξηση των φορολογικών τιμών των ακινήτων, αλλά και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε πάνω από 7.000 περιοχές, οι οποίες σήμερα είναι εκτός.

Με τις κινήσεις αυτές, εξανεμίζονται οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ (περίπου 400 εκατ. ευρώ) και με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα και των εκτός σχεδίου ακινήτων, θα υπάρξει και αύξηση των εισπράξεων του δημοσίου.

Δεν επαρκεί όμως το συγκεκριμένο μέτρο και εξετάζονται διάφορες επιπλέον παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η αναβολή της εφαρμογής κάποιων εξαγγελιών, αλλά και η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ενώ σε κίνδυνο είναι και η 13η σύνταξη.

Επίσης, λόγω της πρόβλεψης ότι ο ΕΦΚΑ θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα αντί πλεονάσματος και επειδή το οικονομικό αποτέλεσμα του υπερταμείου ασφάλισης «μετρά» στον λογαριασμό της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζεται η αναβολή για το 2021 της μείωσης των εισφορών, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Πάντως το «δημοσιονομικό κουβάρι» μπλέκεται περισσότερο, από τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ξηλώσει το ασφαλιστικό και να αλλάξει τα επίπεδα των εισφορών και των συντάξεων.

Πάρτε πίσω τα μέτρα ή βρείτε άλλα!

Όπως έγραψε το Σin, οι θεσμοί καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει και να ακυρώσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2019 και να αναβληθούν οι εξαγγελίες για νέες ελαφρύνσεις το 2020 ή εναλλακτικά να επιβάλει νέα μέτρα, αντίστοιχου κόστους για τους φορολογούμενους Πιο αναλυτικά, η τρόικα εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις για τα μέτρα όπως είναι:

 1. Η χορήγηση της 13ης σύνταξης που κοστίζει πάνω από 900 εκατ. ευρώ, ετησίως. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα την καταργήσει αλλά θα χορηείται κάθε Δεκέμβριο, αντί του κοινωνικού μερίσματος το οποίο μετά από τρία χρόνια, κόβεται. Επίσης δεν πρόκειται να χορηγηθεί φέτος, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 2. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% σε 13% που ισχύει από τον περασμένο Μάιο, με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ.
 3. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ, με κόστος περίπου 430 εκατ. ευρώ.
 4. Η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
 5. Αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.
 6. Η νέα μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από το 2020 ή το 2021, η οποία όμως θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
 7. Η επέκταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% εκτός από τα είδη διατροφής και στα σερβιριζόμενα ροφήματα.
 8. Η σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% το αργότερο έως το 2023.
 9. Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια, την περίοδο 2020-2022.
 10. Η έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Η έκπτωση θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021, για τα εισοδήματα του 2020.
 11. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Η αναστολή θα ισχύσει την περίοδο 2020-2022.
 12. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Για τη χρήση του 2020, για την οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν το 2021, ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.
 13. Η μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ