Απούσες ομοσπονδίες και κόμματα από την Διεθνοποίησης του Ποντιακού - του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

027Πουθενά δεν προκύπτει έστω και η ελάχιστη θετική συμβολή των εν Ελλάδι Ομοσπονδιών των Ποντιακών Συλλόγων στην διεθνοποίηση του Ποντιακού. Στην προώθηση και παρουσίαση του σε διεθνείς ακαδημαϊκούς και πολιτικούς θεσμούς. Αντίθετα υπάρχει αρνητική συμβολή. Όπως δεν υπάρχει καμία συμβολή των κομμάτων, των κυβερνήσεων, του κοινοβουλίου. Αυτά κινούνται ανάμεσα στην απροθυμία, την βάρβαρη εκλογική εκμετάλλευση, την εχθρότητα, την υπονόμευση. Ακόμη και στην μικρή έστω αναφορά της έκθεσης Ερλιγκ του 2006 δεν υπήρχε δική τους συμβολή. Αυτή ήταν προϊόν μιας δυναμικής που είχε ως πρωταγωνιστές τους Αρμένιους, μια ομάδα μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Ολλανδούς Ευρωβουλευτές. Αποφασιστική στιγμή αυτής της δυναμικής ήταν η ιστορική Συνδιάσκεψη των Βρυξελών και η Συνέντευξη τύπου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2004. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τόσο την Ελληνική1 όσο και την Αγγλική2 έκδοση του βιβλίου μου για αυτήν την σημαντική στιγμή. Εκείνη την βροχερή ημέρα στις Βρυξέλες είδα Ολλανδούς, Άγγλους Ευρωβουλευτές. Κανέναν Έλληνα. Η χρόνια αδιαφορία τους. Έγραψαν για αυτήν Τουρκικές εφημερίδες όχι οι Ελλαδικές. Δεν είχε Έλληνες Δημοσιογράφους. Είδα Αρμενόπουλα στους δρόμους. Όχι Ποντιόπουλα ή γενικότερα Ελληνόπουλα. Η δυναμική όμως που αναπτύχθηκε παρέσυρε τους πάντες - με πρωτεργάτες τους Ολλανδούς και τους Αρμένιους - και φθάσαμε στην έκθεση Ερλιγκ με την πολύ μικρή ελάχιστη αναφορά στο Ποντιακό.
Με ρωτάτε επίσης για την διεκδίκηση δαφνών από διάφορους για τις κατακτήσεις του Ποντιακού. Να μην μείνω στο ότι η νίκη πάντοτε είχε εκ των υστέρων πολλούς πατέρες οφείλω να πω όμως για να μην αφήσω περιθώρια σε παθολογίες - θα γράψω μια μέρα λεπτομέρειες για αυτά - όταν ξεκίνησα αυτόν τον δύσκολο αλλά όμορφο διανοητικό και πολιτικό αγώνα υπήρχαν μόνο δύο βιβλία αυτό της Δ. Σωτηρίου και του Ν. Ψυρούκη και πολλές αναφορές στους διωγμούς. Άλλο όμως διωγμοί και άλλο γενοκτονία και πολύ περισσότερο άλλο ένα σχήμα επιστημονικής ανάλυσης τα γνωστά βιβλία μου3. Σε πολιτικό επίπεδο οι λέξεις ήταν απαγορευμένες όπως οι λέξεις Πόντος, Ίμβρος - Τένεδος, Πατριαρχείο, Κούρδοι, Πομάκοι κ.λ.π. Ας μείνω σε αυτές. Διαμόρφωσα ένα νέο όχι μόνο Ελλαδικό αλλά και Διεθνές σχήμα Επιστημονικής Ανάλυσης, μια θεωρία και ταυτόχρονα μια πολιτική στρατηγική που έφερε νίκες. Αδιανόητες, απαγορευμένες επί 80 χρόνια. Η επιστημονική ανάλυση στο εξωτερικό ακόμη και στην Άγκυρα και την Πόλη έκανε άλματα εδώ έμεινε στάσιμη. Υπήρξαν κάποιες γνωστές σχολές μορφωτικού - ακαδημαϊκού επαρχιωτισμού ενώ η Ελλάδα μπορούσε να γίνει κέντρο σπουδών για την περιοχή. Ορισμένοι κατανάλωναν και καταναλώνουν κουτοπόνηρα αυτά που έγραψα πριν 25 χρόνια. Αυτό που προσωπικά ήθελα να κάνω ήταν να δώσω φωνή στους Ποντίους και το πέτυχα. Κάντε μια έρευνα στους λόγους τους μετά το 1986 -1988 και θα το διαπιστώσετε. Χρειάζεται συνέχεια. Γιατί παρατηρώ ότι τους κόπηκε ο λόγος και γνωστοί κύκλοι θέλουν να τους επιστρέψουν στη κακή λαογραφία και στην κατανάλωση του Ποντιακού στους μαχαλάδες της χώρας.
Οι εκ των υστέρων αναζήτηση δαφνών αφορούν τους ψυχολόγους, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους επιστήμονες. Εγώ δεν είμαι ψυχολόγος. Δεν ζει και ο Καστοριάδης ο μεγαλύτερος διανοούμενος του 20ου αιώνα που ασχολήθηκε και με αυτήν την ύλη. Μετά εγώ είμαι πολύ καλός. Πολύ συναισθηματικός και θέλω να μείνω καλός με ορισμένους ανθρώπους. Μιλώ για τους ανθρώπους όχι τους παρακρατικούς του Ποντιακού χώρου. Πρέπει να δείξω ανοχή, κατανόηση. Βέβαια παρ' όλο που ειδικά εκείνη την δεκαετία εκφραζόμουν με το εμείς φρόντισα - επειδή ήξερα ότι η νίκη που έλεγα πριν - στον γραπτό λόγο μου να προστατεύσω τις στρατηγικές τουλάχιστον  ιδέες μου,  την ιστορία , την αλήθεια.
Scripta a manum έλεγαν στην μια μου πατρίδα. Τα άλλα είναι μασάλια της Ανατολής από όπου προέρχεται και η λέξη.
Εξάλλου κάνουμε - κάνω πολλά σήμερα και θα κάνουμε περισσότερα στο μέλλον παρ' όλα τα πισώπλατα κτυπήματα των γνωστών μηχανισμών εγχώριων και Εξωελλαδικών. Η νίκη είναι δική μας.


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ