Ραντεβού στην Ουάσιγκτον για πρωτογενή πλεονάσματα & αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ

 

Από το Λουξεμβούργο στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται η διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις της τέταρτης αξιολόγησης. Η επιχειρούμενη συμφωνία  θα ανοίξει το δρόμο για τις δύο επόμενες κινήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση: την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τη διαπραγμάτευση αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το διήμερο διαβουλεύσεων που είχε στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο του Eurogroup, ετοιμάζει τις "βαλίτσες" του για την Ουάσιγκτον. Αναμένεται να αναχωρήσει στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, προκειμένου να συμμετάσχει στην κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται πολιτικές επαφές κορυφής με εκπροσώπους των θεσμών και όχι μόνο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει μία πρώτη "γεύση" για την έκθεση την οποία συγγράφει για την Ελληνική οικονομία μέσα από τα τρία παγκόσμια Report που θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα. Αφορούν στη δημοσιονομική πορεία των κρατών – μελών, στις οικονομικές τους προοπτικές, αλλά και στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ήδη, κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε μία πρώτη γεύση των προθέσεών του, μιλώντας για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2020, αλλά αφήνοντας και αιχμές για  το ύψος του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει στις "αποσκευές" του και το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, όπως αυτό θα έχει αποσταλεί - το αργότερο ως την προσεχή Τρίτη - στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσουν οι αποστάσεις που σήμερα υφίσταται μεταξύ της Ελληνικής θέσης και αυτής των θεσμών συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μία σειρά από νέα στοιχεία, τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Νέες προβολές για το 2020 επιχειρείται να διαμορφωθούν το αργότερο τη Δευτέρα ούτως ώστε (αν καταστεί εφικτό) να υπάρξει ένα ακόμα "σήμα" σύγκλισης. Και τούτο με τα βλέμματα στραμμένα και στις αγορές, στις οποίες απευθύνθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία δύο φορές το Ελληνικό Δημόσιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει το "σερί" θετικών ειδήσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τόσο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό πεδίο, όσο και σε επίπεδο δηλώσεων στήριξης που θα διευκολύνουν την επιτάχυνση του επενδυτικού κύματος που δημιουργείται και που αποτελεί κομβικό στοιχείο των στόχων του προϋπολογισμού του 2020 για ανάπτυξη στο 2,8% του ΑΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ