Κύμα πλειστηριασμών- Στο σφυρί ακίνητα κάθε αξίας –Τι ζητούν οι τράπεζες

 

Μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες σκληραίνουν τη στάση τους και δείχνουν αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, προκειμένου να  οδηγήσουν σε πλειστηριασμό τις περιουσίες όσων οφειλετών δεν προχωρούν σε ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Το κύμα πλειστηριασμών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο μετά από μακρά περίοδο απραξίας λόγω των διαδοχικών εκλογικών διαδικασιών και της περιόδου θερινών διακοπών, θα διογκωθεί  αυτόν τον μήνα και θα επιταχυνθεί στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους.

Χιλιάδες ακίνητα κάθε κατηγορίας – πρώτες κατοικίες, εξοχικά, οικόπεδα, επαγγελματικές στέγες, βιομηχανικά κτίρια κλπ -  θα βγουν στο σφυρί για να πουληθούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι διαδικασίες κατασχέσεων έχουν ολοκληρωθεί για 6.425 ακίνητα, τα οποία θα εκποιηθούν σε 5.240 πλειστηριασμούς που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται και πρώτες κατοικίες μικρής αξίας – ακόμη και κάτω των 40.000 ευρώ, όπως παλιά σπίτια και μικρά διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές – καθώς δεν υπάρχει πλέον περιορισμός.

Για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 3.214 πλειστηριασμοί. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δύο στους τρεις (ποσοστό περίπου 70%) θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, δηλαδή με πώληση του ακινήτου. Οι υπόλοιποι θα ακυρωθούν ή θα ανασταλούν.

Οι τράπεζες δεν είναι πλέον διατεθειμένες να αποδεχθούν αιτήματα οφειλετών που προσέρχονται τελευταία στιγμή για ρύθμιση οφειλής, προκειμένου να επιτύχουν αναβολή και αναστολή πλειστηριασμού. Για να ματαιώσουν προγραμματισμένο πλειστηριασμό και να  συζητήσουν για ρύθμιση, θέτουν όρο ότι ο δανειολήπτης θα καταβάλει άμεσα σημαντικό μέρος της οφειλής, της τάξεως του 5% με 10% κατά περίπτωση.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι ο οφειλέτης έχει πράγματι πρόθεση να ρυθμίσει το χρέος του και δεν προσπαθεί απλώς να κερδίσει μία ακόμη αναβολή πλειστηριασμού.

 
 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ