Ψυχρολουσία από ΔΝΤ: Μόνο 2,2% η ανάπτυξη το 2020

 

Τις εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2020, πάνω στις οποίες έχει στηθεί το οικοδόμημα του νέου προϋπολογισμού, θέτει σε αμφισβήτηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση World Economic Outlook, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο.

Ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το προσχέδιο Προϋπολογισμού, που προβλέπει ανάπτυξη 2,8% για την επόμενη χρονιά, το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχυ στο 2,2% και αναπροσαρμόζει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τα επόμενα χρόνια, "πριονίζοντας" την εμπιστοσύνη των  αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δυσχεραίνοντας την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών. Η ανάπτυξη, για το 2024 τοποθετείται από το ΔΝΤ στο 0,9%.

Στην πρόβλεψη για +2,8% βασίζει την αισιοδοξία της ότι θα επιτευχθεί με ευκολία ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για φοροελαφρύνσεις και επιμέρους παροχές.

Τα στελέχη του ΔΝΤ που βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα δεν φαίνεται ότι έχουν πεισθεί από αυτές τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Στις αναλύσεις τους προβλέπουν μέτρια επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2020, με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 0,9%, το έλλειμμα στο ισοζύγιο να διευρύνεται, σε 3,3% και την ανεργία να μειώνεται από 17,8% σε 16,8%.

 Για την τρέχουσα χρονιά εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε 2% - όπως προβλέπει και η κυβέρνηση. Η υστέρηση που υπήρξε στο εξάμηνο (ανάπτυξη 1,5%), κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα αντισταθμισθεί με  την επίτευξη υψηλότερου ρυθμού (3%) κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Για το 2020 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,2%. Ο λόγος για μία πρόβλεψη η οποία είναι πολύ πιο χαμηλή από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8%  (στον οποίο στηρίζεται ο Προϋπολογισμός που ανακοινώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες).

Αναθεώρηση

Το ανησυχητικό είναι ότι το Ταμείο έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω όλες τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, με εξαίρεση το 2020 και χαμηλώνει στο 0,9%(!) τον πήχυ για τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης.

Τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ  θα φτάσει στο 2,4% φέτος, θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020 και μετά θα αρχίσει να υποχωρεί στο 1,6%. Πλέον αμετάβλητη έχει μείνει μόνο η πρόβλεψη για το 2020 ε

Επισημαίνεται ότι στην έκθεση του ΔΝΤ δεν υπάρχει ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις. Η ανάλυση θα δημοσιοποιηθεί στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Πάντως, στις ανακοινώσεις που έκανε το Ταμείο κατά την αναχώρηση του κλιμακίου από την Αθήνα προ ολίγων εβδομάδων, επισήμανε ότι για να στηριχθεί η ανάπτυξη, απαιτούνται

  1.  Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
  2. Διαφορετικό μείγμα πολιτικής
  3.  Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
  4. Μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης για συντάξεις
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ