Ο μύθος της προστασίας της πρώτης κατοικίας

 

Σε αποτυχία οδηγείται η διαδικασία ένταξης στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς οι ρυθμοί υπαγωγής στη ρύθμιση είναι εξαιρετικά αργοί και ενώ απομένουν λιγότερο από δυόμισι μήνες πριν την παύση λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το ξεσκόνισμα των δανειοληπτών που πραγματοποιεί η νέα πλατφόρμα, πετάει έξω αρκετούς οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς είτε έχουν εισοδήματα, υψηλότερα των ορίων που απαιτούνται ώστε να λάβουν προστασία είτε έχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα ή καταθέσεις.

Η προθεσμία για την υπαγωγή στο νέο καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, καθώς το έχουν ξεκόψει οι θεσμοί και ο SSM.

Όμως, η κατάσταση μέχρι τώρα είναι απογοητευτική, καθώς έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 8 (οκτώ) δανειολήπτες, ενώ οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι.

Η υπόθεση προκαλεί μια… χαρμολύπη στις τράπεζες καθώς από τη μια πλευρά μπορούν να διεκδικήσουν μέσω πιέσεων και κατασχέσεων το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει, αλλά αυτό προϋποθέτει χρονοβόρες διαδικασίες και κόστος ενώ, από την άλλη πλευρά, με την ένταξη των δανειοληπτών στη ρύθμιση, χάνουν ένα μέρος του κεφαλαίου, αλλά εξασφαλίζουν ότι τα συγκεκριμένα δάνεια φεύγουν από το καλάθι των «κόκκινων».

Η αιτία της καθυστέρησης της υπαγωγής δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας, αναζητείται στους σαφείς και ξεκάθαρους όρους του νόμου, ο οποίος ορίζει συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια (12.000 ευρώ για τον άγαμο και 21.000 ευρώ για το ζευγάρι) ανώτατο όριο αξίας της υπό ένταξη κατοικίας, ανώτατο ύψος της λοιπής ακίνητης περιουσίας και ανώτατα όρια καταθέσεων ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Παράλληλα ο δανειολήπτης υποχρεώνεται να άρει το απόρρητο των καταθέσεών του και το φορολογικό απόρρητο.

Όλες αυτές οι προϋποθέσεις αποδεικνύεται ότι δρούν αποτρεπτικά για όσους δεν είχαν τις προϋποθέσεις και επιδίωκαν την ένταξή τους και στο παλαιό καθεστώς το ν. Κατσέλη και Σταθάκη.

Επίσης διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει το κύμα υποβολής αιτήσεων, που ανέμεναν, στην πλατφόρμα από όσους είχαν υποβάλει αίτηση ή έχουν εξασφαλίσει προσωρινή προστασία από τα δικαστήρια στο πλαίσιο του ν. Κατσέλη.

Ίσως επειδή, ορισμένοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το πλαίσιο του ν. Κατσέλη και τη δυνατότητα που προσέφερε για εξασφάλιση προστασίας από την υποβολή της αίτησης μέχρι την εκδίκαση και τώρα, υποβάλλοντας αίτημα στη νέα πλατφόρμα διαπιστώνουν ότι δεν είναι εύκολη η λήψη προστασίας, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι 140.000 δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγής στο ν. Κατσέλη, μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα, και να εξασφαλίσουν και κούρεμα του δανείου και επιμήκυνση καθώς και επιδότηση. Δηλαδή, όλοι όσοι η αίτησή τους εκκρεμεί, δηλαδή δεν έχει εκδικαστεί, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα για ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπό την προϋπόθεση να πληρούν τα κριτήρια.

Επίσης, εάν κάποιος, έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, αλλά έχει απορριφθεί από το δικαστήριο, μπορεί να κάνει αίτηση για να μπει στην πλατφόρμα, εφόσον πληροί τα κριτήρια.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αίτηση απόρριψης από το δικαστήριο να μην έχει γίνει για λόγους όπως η απόκρυψη περιουσίας ή αν σκοπίμως κάποιος περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής, δηλαδή, αν μεταβίβασε λίγο πριν, την περιουσία του.

Πόσοι εντάχθηκαν

Στις 16 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2019:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 41.217 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 27.810 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 167 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 21 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 8 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ