Φοβούνται παύση πληρωμής εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες

 

Ενώ το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2020, παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν φόβους για παύση πληρωμής εισφορών αυτή την περίοδο από μη μισθωτούς

Οι συγκεκριμένοι κύκλοι φοβούνται ότι μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών θα σταματήσει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, πατώντας στην αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ. 

Μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος, το 2020, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, με βάση το εισόδημά τους, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου.

Σημειώνεται, ότι το ΣτΕ έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύριο αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% του εισοδήματός τους. Στο σκεπτικό της απόφασης, συμπεριλαμβάνεται ότι το ύψος των εισφορών πρέπει μεν να διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών - συντάξεων, χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα και δυσανάλογα το εισόδημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η κατώτερη ασφαλιστική κλάση θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται, μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας). 

Στόχος του υπουργείου είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να προωθηθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Ομως, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, το 1,4 εκατ. μη μισθωτών θα πρέπει να καταβάλει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές του 2019, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ και τις επικείμενες παρεμβάσεις. 

Από τις αρχές του 2020 εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα. Κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2019 με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός του νέου με το παλαιό σύστημα και να κλείσει η όποια πιθανή αναδρομική εκκρεμότητα.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ