Μαχητικό το Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα

 

Μαζικό και μαχητικό ήταν το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, με συμμετοχή 79 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη των συλλόγων Αγγλικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Βιολογικού, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, καθώς και του Συλλόγου Οικότροφών Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, της συντονιστικής επιτροπής του ΕΚΠ, της συνέλευσης φοιτητών ΠΑΜΑΚ και πρώην ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε πανελλαδική σύσκεψη κοινού συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων που είχαν πάρει απόφαση από τη Θεσσαλονίκη. 

Στην πρόταση για τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης που τέθηκε υπό συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη για μαζικό, ενωτικό και προσανατολισμένο αγώνα των φοιτητών αλλά και έγινε αναφορά στο κοινό σχεδιασμό που προτείνεται για τη συνέχεια της δραστηριότητας των συλλόγων μπροστά και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει :"Δώσαμε και σήμερα από το κέντρο της Αθήνας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που νόμιζε ότι "θα κάτσουμε στα αυγά μας" την ίδια ώρα που οι σπουδές μας τα τελευταία χρόνια διαρκώς υποβαθμίζονται, που προωθούνται νέα μέτρα που τσακίζουν οποία δικαιώματα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μασάμε στη κοροϊδία! Ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση θα είναι αποτέλεσμα "διαλόγου"...Ξέρουμε πολύ καλά τι εξυπηρετεί ο διάλογος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διοικήσεις και διάφορους φορείς, εδώ και χρόνια στόχος αυτού είναι να βρουν από κοινού τρόπους να χτυπηθούν περισσότερο οι σπουδές μας, να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη! Η θέση όλων των φοιτητών είναι ξεκάθαρη, είναι αυτή που μας βγάζει στο δρόμο!"

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκλεγμένους σε ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων και μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να:

 

  • Μεταφερθεί η πείρα από τη σημερινή συζήτηση, το αγωνιστικό κλίμα, το κοινό πλαίσιο με βάση τις αποφάσεις των συλλόγων μας σε κάθε πόλη, σχολή, Τμήμα, αμφιθέατρο!

  • Μονιμοποιηθεί ο κοινός συντονισμός φοιτητικών συλλόγων σε κάθε πόλη.

  • Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια στις 4/11 από κοινού με τους μαθητές κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση.

  • Οργανώσουμε νέα φοιτητικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη την Πέμπτη 7/11

  • Διοργανώσουμε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων προετοιμάζουμε τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου για να στείλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ακόμη μια φορά ηχηρό μήνυμα εναντίωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ, στις επεμβάσεις στην εμπλοκή της χώρας μας

  • Καλέσουμε στις σχολές μας σωματεία εργαζόμενων του κλάδου και της πόλης. Μαθαίνουμε τα δικαιώματα, ενημερωνόμαστε, συμπορευόμαστε με τους εργαζόμενους, μπλοκάρουμε τις αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση, διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα.

  • Πάρουμε μέτρα για τους συναδέλφους που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής. Άμεσα πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Απαιτούμε από διοικήσεις τμημάτων, ιδρυμάτων, υπουργείο να γίνουν όλοι δεκτοί! Κινητοποιούμαστε, συγκροτούμε επιτροπές μετεγγραφέντων για την πλατιά ενημέρωση των φοιτητών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση οι φοιτητικοί σύλλογοι Αγγλικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Βιολογικού, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, καθώς και ο Σύλλογος Οικότροφών Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, της συντονιστικής επιτροπής του ΕΚΠ, της συνέλευσης φοιτητών ΠΑΜΑΚ και της πρώην ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στη κοινή σύσκεψη εργατικών σωματείων, συνδικάτων και φορέων της πόλης της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 2/11 στις 18.00 στο ΕΚΘ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ