Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Νάουσα: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το προσφυγικό (βίντεο)

 

Συναινετικά και σε πνεύμα κατανόησης και συναντίληψης της ουσίας του προβληματος το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξε σε μια “απόφαση” όχι διοικητικού αλλά ουσιαστικού περιεχομένου για το ζήτημα που αφορά την εγκατάσταση μεταναστών – προσφύγων στην πόλη της Νάουσας,

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ως ειδική μετά την εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών σε δυο ξενοδοχειακές μονάδες της Νάουσας, γεγονός που αρχικά προκάλεσε αντιδράσεις μερίδας κατοίκων κατά τις οποίες κάποιες εικόνες χαρακτηρίστηκαν ως “γραφικές”.

Υπό το βάρος της έντασης των προηγούμενων ημερών, και για τον φόβο ενδεχόμενων ακραίων καταστάσεων, το βράδυ της Τετάρτης από νωρίς το απόγευμα το Δημαρχειο Νάουσας θύμιζε φρούριο καθώς ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε αναλάβει την εφαρμογή μέτρων για την απρόσκοπτη  της διαδικασίας.

Στον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο χώρο για το κοινό, η είσοδος επιτρεπόταν μόνο κατόπιν προσκλήσεων που χορηγήθηκαν σε εκπροσώπους φορέων και συλλόγων αλλά και σε πολίτες μετά από αιτηση τους. 

Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο χώρος μπροστά από το Δημαρχείο ήταν γεμάτος από πολίτες διαφόρων τάσεων και απόψεων.

Από νωρίς το απόγευμα μπροστά το Δημαρχείο συγκεντρώθηκαν μετά από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας πολίτες αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες.

Λίγο αργότερα στο χώρο εμφανίστηκαν και πολίτες οι οποίοι αντιδρούν ειτε συνολικά είτε υπό όρους στην και παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην πόλη της Νάουσας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά σε ήρεμο κλίμα το οποίο διακόπηκε μία και μόνο φορά όταν πολίτης από το χώρο του κοινού αντέδρασε σε τοποθέτηση Δημοτικού Συμβούλου.

Πάντως δεν δόθηκε συνέχεια καθώς ο ίδιος αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων αυτοβούλως.

Στις τοποθετήσεις, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Καρανικόλας διερμηνεύοντας τις θέσεις της παράταξης του αλλά εν πολλοίς και της πλειοψηφίας των πολιτών της Νάουσας, διάβασε και πρότεινε ψήφισμα προς το σώμα επί του οποίου τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων αρχικά και στη συνέχεια δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλογικών οργάνων, αλλά και πολίτες.

Το κρίσιμο ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε η συζήτηση, και στο οποίο υπηρξε και η τελική κατάληξη της συνεδρίασης αφορούσε δυο σκέλη. Το πρώτο την έκφραση αλληλεγγύης φιλοξενίας κατανόησης και συμπαράστασης στους αδίκως εκπατρισμένους πρόσφυγες, και ταυτόχρονα το δεύτερο στην κατηγορηματική άρνηση για μεταφορά και “φιλοξενία” και άλλων προσφύγων και μεταναστών μέσα από τη δημιουργία “κέντρου φιλοξενίας” (hot spot). 

Για την λειτουργία hot spot κάθετη ήταν η αντίδραση όλων των παρατάξεων με την διατύπωση ότι, γενικότερα η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει “αποθήκη ψυχών”. 

Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν ότι για όλους αυτούς τους ανθρώπους η Ελλάδα δεν ειναι προορισμός αλλά πύλη εισόδου με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη με επίκεντρο τη Γερμανία και γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητο – και σ' αυτό πρέπει να δοθεί βαρύτητα και προβολή από τους Ευρωβουλευτές – να γινει σαφές ότι είναι αναγκαίο αφενός μεν να διευκολυνθεί η διέλευση τους, αφετέρου η Ε.Ε. Να αποδεχθει ότι το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα ελληνικό αλλά ευρωπαικό.

Πέρα από τις αρχικές εντάσεις πριν τη συνεδρίαση αλλά και ένα κλίμα το οποίο επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί έξω από το Δημαρχείο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά ανεπιτυχώς, γενική εκτίμηση είναι ότι επροκειτο για μια συνεδρίαση η οποία έστω και με ορισμένες τοποθετήσεις οι οποίες κινήθηκαν στα όρια της υπερβολής, η όλη διαδικασία παρήγαγε έναν ώριμο διάλογο ο οποίος αν μη τι άλλο εξέπεμψε προς την τοπική κοινωνία το μήνυμα ότι δεν υφίστανται λόγοι ανησυχίας, φόβου ή άλλων ανάλογων αντιδράσεων και συναισθημάτων.

Ο Δήμος Νάουσας στο συνολο του μέσα απο αυτή τη συνεδρίαση εδειξε ότι είναι γνώστης του αντικειμένου, έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και μια ενιαία αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων.

 

Νάουσα - Δημοτικό συμβούλιο - ειδική συνεδρίαση προσφυγικό-μεταναστευτικό 1ο μέρος 13/11/2019

 

Νάουσα - Δημοτικό συμβούλιο - ειδική συνεδρίαση προσφυγικό-μεταναστευτικό 2ο μέρος 13/11/2019

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Νάουσα: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 13/11/2019

 

Τοποθέτηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας για το προσφυγικό:

 
«Με συναίσθηση της ευθύνης και αντιλαμβανόμενος την ανησυχία όλων για όλα όσα συμβαίνουν στην Νάουσα τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής: 
Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση 188 προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δύο ξενοδοχεία του Δήμου μας.
 
Μέσω του διαδικτύου κάποιες ακραίες ομάδες ή μεμονωμένα περιστατικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρόμου και φόβου σε όλους μας, αναφορικά με την έλευση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας. Υποκαθιστώντας τις αρμόδιες αρχές, όπως η κεντρική Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, παραπληροφορούν συνεχώς τους πολίτες για δήθεν έλευση και νέου αριθμού μεταναστών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα ασφάλειας. 
 
Γίναμε θεατές ακραίων συμπεριφορών μίσους και ξενοφοβίας. Η κοινωνία διχάστηκε ή αναμένει από εμάς την απαραίτητη πληροφόρηση αναφορικά με το ζήτημα. Αυτό μας προβληματίζει και μας ανησυχεί δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα είναι θέματα του κεντρικού Κράτους και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βέβαια δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτά τα φαινόμενα ξεχωριστά από όποιες πολιτικές σκοπιμότητες που παρατηρούμε και χωρίς να ακούσουμε όλους τους φορείς του Δήμου μας.   
 
Η ρητορική μίσους που έχει αναπτυχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ούτε οδηγεί σε αποτελεσματικές λύσεις. Έχει ως σκοπό τον εκφοβισμό της κοινωνίας μας, την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, την διάβρωση των κοινών μας αξιών και είναι προάγγελος φαινομένων βίας. 
 
Το ρεύμα αυτό, το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να ρίχνει μια σκιά πάνω στα κοινά μας μεγάλα προβλήματα.
 
Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η δημοτική αρχή επιμένουμε στην αρχή της ισονομίας, της ανεκτικότητας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.
Βασική αρχή της Ευρώπης σε όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν τον φόβο για να διχάσουν, είναι η αρχή της διαφορετικότητας και της ισονομίας. Δηλαδή το να είσαι διαφορετικός από την κοινωνία στην οποία ζεις, δεν σημαίνει ότι έχεις λιγότερα δικαιώματα. Δεν πρέπει άλλωστε ποτέ να ξεχνάμε ότι εν τέλει όλοι μας είμαστε διαφορετικοί για κάποια άλλη κοινωνία, κάπου αλλού.
 
Οφείλουμε απέναντι στην ιστορία και στα παιδιά μας να απομονώσουμε τα ακραία  φαινόμενα μίσους και ξενοφοβίας, να σεβαστούμε τους θεσμούς και να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο συντεταγμένο κράτος.
 
Από την άλλη, η αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους δεν σημαίνει και περιορισμό ή απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου.
 
Όλοι μας μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, ωστόσο  από την πλευρά μας καταδικάζουμε οποιαδήποτε άσκηση βίας,  λεκτική ή σωματική,  σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
 
Καλώ όμως όλους τους κοινωνικά υπεύθυνους ανθρώπους να αναλογιστούν τα ακόλουθα: 
 
Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ανήσυχοι για τα κοινά μας ζητήματα. Όμως μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός είναι πρώτα από όλα ιδέα και αρχές και ποτέ δεν έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του δέρματος ή τις φυσικές επιλογές. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να επιτίθεσαι σε συνανθρώπους, σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα οι αρχές του Ελληνισμού, της Ευρωπαϊκής Διαφώτισης και του Χριστιανισμού θα μας οδηγήσουν σωστά στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.
 
Σας διαβεβαιώνω τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική αρχή, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων, θα προχωρήσουμε ακολουθώντας αυτές τις κοινές πανανθρώπινες αρχές, που παράλληλα σέβονται την βούληση της κοινωνίας μας.
 
Κλείνοντας, δεν μπορώ να παραλείψω ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε το οποίο είναι σχετικό με την ανάγκη παιδιών προσφύγων που θα πρέπει να πάνε σε κάποιο σχολείο.
 
Ομολογώ ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι ζήτημα του Δήμου αλλά θέμα των δομών παιδείας είτε της πρωτοβάθμιας είτε της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Βασική μας αρχή είναι η ακόλουθη. Κανένα παιδί ανεξαρτήτου προέλευσης, φυσικών ή κοινωνικών επιλογών και χαρακτηριστικών, προσανατολισμού ή αναπηρίας δεν μπορεί να στερηθεί το σχολείο. Αν πιστεύετε ότι η ίση παιδεία προς όλους είναι ένα ακριβό ζήτημα, σας προκαλώ να αναζητήσετε το κόστος της έλλειψης παιδείας. Τα τεχνικά ζητήματα του «πως, που και με ποιον τρόπο» θα πρέπει να τα λύσουν οι υπεύθυνες δομές για αυτό το ζήτημα.
 
Τέλος, αναμένουμε από το συντεταγμένο κράτος να μας απαντήσει για τον ευρύτερο σχεδιασμό του. Με τι ταχύτητα προχωρούν τα ζητήματα. Πως θα γίνει η γεωγραφική τακτοποίηση του φαινομένου.
 
Ποιες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Τι ζητά η πατρίδα από τον Δήμο μας σήμερα αλλά και στο μέλλον. Και όπως όλοι γνωρίζετε δεν είναι μόνο θέμα του δικού μας κράτους αλλά ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία και αναμένουμε να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για το συγκεκριμένο φαινόμενο.
 
Εμείς, στην Νάουσα, διακόσια χρόνια μετά το 21 θα ξανακάνουμε το καθήκον μας προς την πατρίδα. Γιατί οι Ναουσαίοι και ξέρουμε και μπορούμε να σηκώσουμε ψηλά τον Δήμο μας.»
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ