Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Παρουσιάστηκε η παράσταση “Το Μεγάλο μας τσίρκο” από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων

 

Το απόγευμα της Τετάρτης, στην γεμάτη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η  θεατρική ομάδα Re-act του συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων παρουσίασε την παράσταση με τίτλο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε συνεργασία με το Νέο Ωδείο Έδεσσας με μια σαφή στόχευση.

 

Λίγα λόγια για το έργο 
 

Το θέατρο όπως και κάθε μορφή τέχνης  ευαισθητοποιεί και βοηθάει στην συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Και κάθε εποχή γεννά τα θεατρικά έργα που έχει ανάγκη. Η τέχνη από την άλλη μεριά είναι καθρέφτης της  κοινωνίας που την παράγει. Εκπορεύεται από τις ανάγκες της και καλείται να τις υπηρετήσει. Στέκεται κριτικά απέναντι τους, τις ανασυνθέτει και τις αναπλάθει. Τις εντοπίζει, τις αναγνωρίζει, τις αφουγκράζεται και ενίοτε τις καλύπτει.

Έτσι και το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», έγραψε ιστορία όταν ανέβηκε από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Το έργο διατρέχει με σατιρικό, αλλά και δραματικό τρόπο την ιστορία της Ελλάδας, εστιάζοντας στην νεότερη από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα, έως τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Γερμανική κατοχή. Η ιστορία μας όλη, μελοποιημένη από τον Σταύρο Ξαρχάκο και τραγουδισμένη από τον Νίκο Ξυλούρη.

Το Μεγάλο μας Τσίρκο είναι ένα μάθημα Ιστορίας. Είναι μια εμβληματική μαρτυρία. Είναι η μοίρα μας που κυματίζει. Κι όχι μόνο αυτό. Υπογραμμίζει το πόσο ωραίοι είμαστε σαν Έλληνες. Φωτίζει ανάγλυφα τις αρετές και την παθογένεια μας. Υποσημειώνει τα πάθη και τα λάθη, τα παθήματα και τα μαθήματα. Χρωματίζει τους αγώνες και τις αγωνίες μας. Μας χτυπά στην πλάτη για το παρελθόν και μας κλείνει το μάτι για το μέλλον. Πάνω από όλα όμως.Αποτελεί την απόδειξη της αέναης πορείας μας. Την διαβεβαίωση πως αυτή ελικοειδής και αεί εξελισσόμενη είναι. Είναι η ζωή μας όλη. Που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε Μπαίνουμε στο πανηγύρι της και ακολουθούμε. Άλλοτε με χορούς και γέλια και τραγούδια, Άλλοτε με πόνο, με θρήνο και καημό. 

Όλα τα έσοδα της παράστασης διατέθηκαν για τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας Καρκινοπαθών και των συνοδών τους στη Θεσσαλονίκη. 

 

Κειμενο - Φωτογραφιες: Μαρία Καρασαλίδου

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ