Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

“Ο Γέρος του Πόντου” του Ιωάννη Ιντζεβίδη παρουσιάστηκε στον Τριπόταμο – Αληθινές ιστορίες των προσφύγων στον Πόντο (βίντεο)

 

“Ο Γέρος του Πόντου”, το βιβλίο του αείμνηστου Γιάννη Ιντζεβίδη, παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής (1/12/2019) στο Πολιτιστικό Κέντρο Τριποτάμου παρουσία συγγενών της οικογένειας του συγγραφέα και αναφέρεται σε αληθινές ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή.

Σύντομη, περιεκτική αλλά και συγκινητική εισαγωγή για το βιβλίο, έκανε ο γιος του συγγραφέα Βαγγέλης Ιντζεβίδης και το έργο παρουσίασαν η Φιλόλογος – Εκπαιδεύτρια Ποντιακής διαλέκτου Αναστασία Μαχαιρίδου και η Παιδαγωγός Δέσποινα Χρυσοβαλάντου - Γερουλίδου.

Στο βιβλίο καταγράφεται η ζωή του Ανέστη Κωνσταντίδη, παππού του συγγραφέα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μαθαίνει στοιχεία για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο, την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την προσπάθειά τους να ξεκινήσουν από την αρχή μια νέα ζωή.

Την παρουσίαση του βιβλίου πλαισίωσε μουσικά ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης ενώ συμμετείχε και χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

 

Τριπόταμος Βέροιας - Ο γέρος του Πόντου - παρουσίαση 1/12/2019

 

 

“Ο Γέρος του Πόντου”

Το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής για έναν άνθρωπο, που εκπροσώπησε επάξια σ’ όλη του την ζωή τις έννοιες των λέξεων “άνθρωπος” και “ανθρωπιά”. Όσο ζούσε, ποτέ του δεν αδίκησε, δεν δίκασε, δεν επιτέθηκε, δεν έβρισε και δεν υποτίμησε κανέναν. Ταυτόχρονα, υπερασπίσθηκε ό,τι θεωρούσε δίκαιο και τίμιο μ’ όλες του τις δυνάμεις κι έδωσε και την ψυχή του για όποιον ή ό,τι άπορο, άρρωστο ή ανήμπορο βρέθηκε στο δρόμο του. Ποτέ του δεν έκρυψε από κανέναν τις ιδέες του και κανένας ποτέ δεν τόλμησε να τον κατατρέξει γι′ αυτές. Ακόμη και τώρα, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν γνώρισα ούτε άκουσα άνθρωπο που να μπόρεσε να βρει ένα ψεγάδι στη ζωή ή στη συμπεριφορά του, εκτός απ’ το ότι ήταν λιγομίλητος… για τους περισσότερους.

Για μένα που, όταν ήμουν μικρό παιδί, μου άνοιξε διάπλατα τον ψυχικό του κόσμο, ήταν μια ήπια πηγή δύναμης, αποφασιστικότητας, ενέργειας, δικαιοσύνης και αγάπης. Ήταν, επιπλέον, ένας εκπληκτικός αφηγητής, που μέσα απ’ τις διηγήσεις του, άφησε ανεξίτηλα γραμμένη στην ψυχή μου την έννοια της καταγωγής μου. Τι θα πει να είσαι Πόντιος και πόσο μεγάλη τιμή είναι αυτό για κάποιον!

Ο μπαρμπα-Ανέστης – όπως τον αποκαλούσαν- δεν ήταν η μοναδική περίπτωση βασανισμένου και κυνηγημένου πρόσφυγα που έφθασε στην Ελλάδα και πρόκοψε. Όμως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Πόντο, χρειάζονται πολλές ιστορίες πολλών ανθρώπων για να φτιάξουν, όλες μαζί, τη δική του ιστορία. Αυτό, μαζί με το γεγονός της καταξίωσής του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, καθώς και το ότι έζησε στον Πόντο στις χειρότερες εποχές για τους Έλληνες, τον κάνουν ένα αξιομνημόνευτο κομμάτι του Ελληνισμού του Πόντου.

Σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο, περιγράφεται η ζωή ενός μικρού κομματιού της οικογένειας του Ουζού-Γιαννη του Ασλάν. Είναι το κομμάτι που κατάφερε να επιζήσει και να φθάσει στην Ελλάδα. Παράλληλα κυλάει αποσπασματικά κι η ιστορία μιας άλλης μεγάλης Ποντιακής οικογένειας, που κατάφερε να φθάσει άρτια στην Ελλάδα, αλλά αποδεκατίσθηκε και στο τέλος, τα απομεινάρια της κατάφεραν να επιζήσουν μέσα απ’ την ζωή του Ανέστη.

Τέλος, ο λόγος που έκανε αδύνατο το βιβλίο για την ζωή του Ανέστη να γραφτεί σαν ενιαίο ιστόρημα, είναι γιατί η ζωή του στην Ελλάδα, σε σύγκριση μ’ αυτή στον Πόντο, παρουσιάζει τεράστια διαφορετικότητα σε πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα. Ο λόγος, επίσης, που ακολουθείται αντίθετη πορεία, δηλαδή απ’ το τέλος της ζωής του προς την αρχή, είναι το γεγονός ότι όσο προχωράς ανάποδα συναντάς πιο όμορφα, πιο συναρπαστικά και πιο αυθεντικά στοιχεία των Ελλήνων, που ήρθαν απ’ την άλλη άκρη του Αιγαίου. Είναι σαν την απόλαυση της γεύσης ενός πολύ νόστιμου φρούτου, που σε οδηγεί στην επιθυμία να μάθεις από πού προήλθε…

Ιωάννης Ε. Ιντζεβίδης 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ