Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Πώς συνδέονται οι στάτινες για τη χοληστερίνη με τον καρκίνο του προστάτη;

 

Νέα έρευνα από το Queen’s University στο Μπέλφαστ, βρήκε πως οι άντρες που παίρνουν στατίνες, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, μπορεί να έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές του καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Cancer Research, διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ, του Trinity College στο Δουβλίνο και το Dana-Farber Κέντρο για τον Καρκίνο στο Χάρβαρντ. 

Οι στατίνες και ο ρόλος τους ως σύμμαχοι υγείας

Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιοπάθεια. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει πως οι στατίνες θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να συμβάλουν στη μείωση της ανάπτυξης διαφορετικών μορφών καρκίνου. Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στην επίδρασή τους στον καρκίνο του προστάτη. 

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως δεν υπήρχαν διαφορές στα συνολικά ποσοστά του καρκίνου του προστάτη μεταξύ των ανδρών που έπαιρναν στατίνες. Ωστόσο, στους άντρες που έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο υπήρχε κατά 24% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν μια πιο θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με τους άντρες που δεν έπαιρναν στατίνες. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Emma Allott, από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο και Βιολογίας των Κυττάρων από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, είπε: "Κάποιες μορφές  καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται αργά και δεν θα επηρεάσουν τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, άλλοι είναι επιθετικοί και συχνά θανατηφόροι. Η δουλειά μου είναι να κατανοήσω τη βιολογία που ορίζει αυτές τις διαφορετικές μορφές καρκίνου του προστάτη προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αντρών που αναπτύσσουν τη θανατηφόρα μορφή της νόσου. Παρότι τα ευρήματα της μελέτης μας είναι σε αρχικό στάδιο, μπορέσαμε να δούμε ότι η στατίνες μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα φλεγμονής και ανοσοαπόκρισης του προστάτη σε ορισμένους άντρες καθώς και ορισμένα χαρακτηριστικά του ίδιου του όγκου". 

"Η Dr Allott ηγείται στη νέα γενιά της έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη, που η εργασία της μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη γνώση και την κατανόησή μας για τη νόσο. Παρότι δεν συστήνουμε στους άντρες να πάρουν στατίνες εάν δεν τους το έχει συστήσει ο γιατρός τους, η μελέτη αυτή μας παρέχει στοιχεία για να ερευνήσουμε περισσότερο πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι στατίνες ενάντια σε επιθετικές μορφές προστάτη". 

 

www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ