Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Προς αποτυχία οδεύει η Διάσκεψη για το κλίμα

 

Μετά από δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25»), μικρή πρόοδο έχουν σημειώσει τα κράτη που συμμετέχουν καθώς τα βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Οι περίπου 200 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη να προσπαθούν να αποφύγουν μια αποτυχία της COP25, η οποία καλείται να δώσει μια φιλόδοξη απάντηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Φαίνεται πως η COP25 καταρρέει. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, όμως αγνοούν την επιστήμη», έγραψε στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Ό,τι και να συμβεί, δεν θα εγκαταλείψουμε. Τώρα αρχίζουμε», σημείωσε η έφηβη Σουηδή, η οποία έχει γίνει σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας των νέων, που εδώ κι έναν χρόνο ζητούν ριζοσπαστικά και άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Η COP25, η οποία θα είναι μια από τις διασκέψεις για το κλίμα με τις μεγαλύτερες παρατάσεις, επρόκειτο να λήξει το βράδυ της Παρασκευής, όμως οι τεράστιες διαιρέσεις για μείζονα ζητήματα, όπως πόσο φιλόδοξα θα είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν και από πού θα προέλθει η χρηματοδότησή τους, δεν έχουν προς το παρόν επιτρέψει να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Χθες μια πρόταση της χιλιανής προεδρίας για το τελικό κείμενο απορρίφθηκε από πολυάριθμες χώρες, για λόγους που ήταν μερικές φορές διαμετρικά αντίθετοι, καθώς οι μεν απαιτούσαν περισσότερο θάρρος και οι δε έσερναν τα πόδια τους.

Η τελευταία εκδοχή των τελικών κειμένων που παρουσιάστηκε χθες βράδυ την χιλιανή προεδρία είναι «πολύ καλύτερη, όμως εξακολουθεί να είναι μέτρια», σχολίασε σήμερα το πρωί η Κατρίν Αμπρέου από τη μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Network. «Δεν δίνει μια σαφή κατεύθυνση στα μέρη για το τι πρέπει να παρουσιάσουν την ερχόμενη χρονιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η διατύπωση όσον αφορά τη φιλοδοξία εξακολουθεί να είναι αδύναμη, όμως είναι καλύτερη. Αυτό πιθανόν να περάσει», στοιχημάτισε η Γιαμιντέ Ντανιέ του World Resources Institute. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι μειώνουμε τις φιλοδοξίες μας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Με τον σημερινό ρυθμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει μέχρι και 4 ή 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Έστω κι αν οι περίπου 200 υπογράφοντες τη Συμφωνία του Περισιού σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Όλα τα κράτη οφείλουν να υποβάλουν μέχρι την COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη μια αναθεωρημένη εκδοχή των δεσμεύσεών τους. Σ' αυτό το στάδιο, περίπου 80 χώρες έχουν υποσχεθεί να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, όμως δεν αντιπροσωπεύουν μεταξύ τους παρά περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών.

 

www.efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ