Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Κέρδη και ζημιές - του Μανώλη Βαλσαμίδη

 

 

Καιρός απολογισμών το τέλος μιας διαχείρισης, που μπορεί να είναι διαχείριση κοινών, εταιρική. συνεταιριστική ή ιδιωτική επιχείρηση ή διαχείριση της προσωπικής μας ζωής. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο απολογισμός απαραίτητος για τη διαμόρφωση νέου σχεδιασμού για το καλύτερο.

Στο διά ταύτα, καιρός συλλογικής ή προσωπικής αυτοκριτικής. Στα οικονομικά, ναι, αλλά και πέραν αυτών. Να θυμηθούμε τι έλεγαν οι Πυθαγόρειοι. Μένει διαχρονικό, όπως τόσα αποφθέγματα των αρχαίων, αλλά και των μετέπειτα χρόνων. "πῆ παρέβην; τί δ' ἔρεξα; τί μοι δέον οὐκ ἐτελέσθη;".

Χωρίς απολογισμό, βαδίζουμε στο σκοτάδι. Το πρώτο λυχνάρι στο δρόμο μας είναι να γνωρίσουμε ποια είναι η κατάστασή μας. Ισχύει για όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας. Ιδιαίτερα στον τομέα της αυτογνωσίας. Η συναίσθηση της άγνοιας είναι το πρώτο βήμα προς τη γνώση.

Και αρχίζουν από εδώ και πέρα ο σχεδιασμός και οι αναβάσεις. Χωρίς έλεγχο και αυτοέλεγχο η πιθανότητα προόδου επαφίεται στο πουθενά. Το δισάκι με τα απαραίτητα εφόδια στον ώμο και με πίστη, με αγωνιστική διάθεση ο στίβος της ζωής μας περιμένει για τη βελτίωση των δεικτών των αγώνων μας.

"πῆ παρέβην". Τί έκανα λάθος. "τί δ' ἔρεξα". Τί έκανα σωστό. "τί μοι δέον οὐκ ἐτελέσθη". Τι δεν έκανα, που έπρεπε να κάνω. Και κατά την ακολουθία του λόγου "τι κάνω". Τι κάνω τώρα που έχω γνώση. Ασφαλώς δεν κάνω τα ίδια λάθη. Επιμένω στα σωστά και προσηλώνομαι στα δέοντα.

Αυτά για μας. Τα ίδια και για τις συλλογικές μας δράσεις. Αυτά για την αυτοδιοίκηση, αυτά και για το έθνος. για το έθνος που εδώ που φτάσαμε πρέπει να χτυπήσει σάλπιγγα συναγερμού. Η παιδεία είναι η ατμομηχανή της αμαξοστοιχίας. Είναι τόσες οι αγκυλώσεις της που αντί να πάει μπροστά οπισθοδρομεί. Θέλει να γίνει σπίρτο, να γίνει φωτιά η Παιδεία, ν' ανάψει, να φωτίσει.

Δράξασθε παιδείας, διαβάζουμε στο ψαλτήρι (δεύτερος ψαλμός). Δράξασθε παιδείας ήταν το σύνθημα του υπόδουλου Ελληνισμού. Στην Παιδεία ο Μιχαήλ Λόγιος, ο Ναουσααίος, αρχές 18ου αιώνα, στήριζε την πίστη του όταν διακήρυττε ως Ακαδημαϊκός: "Η Ελλάς, μενείται και ζήσεται". Δράξασθε παιδείας ήταν και η φωνή του Κοραή στο ξεκίνημα για την αναγέννηση του γένους.

Με αυτές τις σκέψεις, φίλες και φίλοι, εν ' όψει του ανατέλλοντος Νέου Έτους σας εύχομαι Χρόνια πολλά, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ