Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Ζήτημα καταυλισμού ΡΟΜΑ – Ψέματα, καλά κρυμμένες αλήθειες και βίντεο-ντοκουμέντα

 

Το ζήτημα του καταυλισμού των ΡΟΜΑ στην δυτική είσοδο της πόλης, στην περιοχή Εργοχωρίου, τέθηκε για ακόμη φορά σε συλλογικό όργανο του Δήμου.

Αυτή τη φορά στην παρθενική για το 2020 συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας.

Και αυτή τη φορά ως «συμπτωματολογία» του προβλήματος και όχι ως αυτό καθ’ εαυτό το πρόβλημα, κάτι το οποίο δεν αφορά αυτούς που το θέτουν, αλλά αυτούς που υποτίθεται έχουν τα «αξιώματα» και την ευθύνη να δίνουν λύσεις.

Οι πολίτες που βιώνουν το πρόβλημα – το κάθε πρόβλημα – δεν έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν ούτε τα βαθύτερα αίτια, ούτε την «ιστορική συνέχεια» και φυσικά δε μπορούν να γνωρίζουν τις αθέατες και καλά κρυμμένες πλευρές του ζητήματος.

Το πρόβλημα με τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ούτε περιστασιακό, ούτε πρόσφατο. Υπάρχει εδώ πολλά χρόνια και κυρίως, είναι πολύ καλά γνωστό στους «αρμόδιους».

Από το βαθμό που κάποιοι «τοπικοί παράγοντες» έχουν μαζική πρόσβαση όταν πρόκειται για εκλογές και «ψηφαλάκια», γίνεται σαφές ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ «γνωστή» σε αυτούς που ήταν ή είναι αρμόδιοι για τη λύση του.

Μπορεί βέβαια τόσα χρόνια το πρόβλημα να μην επιλύθηκε, αλλά είναι σίγουρο ότι σε κρίσιμες «εκλογικές» περιόδους οι ψήφοι των ΡΟΜΑ αποδείχτηκαν εξαιρετικά πολύτιμοι.

Αν υπάρχει σκοπιμότητα για την παράταση μιας κατάστασης γιατί έτσι βολεύει, αυτό είναι ένα ζήτημα που επιδέχεται περαιτέρω συζήτησης. Το σίγουρο είναι ότι όπως είναι η κατάσταση, βολεύει μια χαρά.

Ποιος θυμάται άραγε τα αγροτικά με τις καρότσες φορτωμένες ψηφοφόρους να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα όπου τους περίμεναν ως αρχιλοχίες σε κέντρο νεοσυλλέκτων, οι «γνωστοί» κομματάρχες και με πειθαρχία αγήματος τους οδηγούσαν στις κάλπες… (υπάρχει σχετικό βίντεο)

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχουν δυο κρίσιμα σημεία. Το ένα τίθεται ως ερώτημα. Το άλλο είναι δεδομένο και αποδεικνύεται με ντοκουμέντα.

Ξεκινάμε από το πρώτο και θέτουμε το ερώτημα:

Υπήρξε ποτέ πρόγραμμα αποκατάστασης με λεφτά ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε και τα σχετικά κονδύλια αγνοούνται; Ερώτημα θέτουμε… Και δεν το θέτουμε πρώτη φορά αυτό το ερώτημα… Το θέσαμε κι άλλη φορά, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει…

Συνήθως έως πάντα οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα δίνονται σε άσχετες στιγμές, όχι επί του ερωτήματος, αλλά με μηνύσεις σκοπιμότητας για κάποιο άλλο θέμα και με την κάθε ασήμαντη αφορμή…

Επαναφέρουμε το ερώτημα και το θέτουμε – προς διερεύνηση – και στους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής. Ψάχνοντας όλο και κάτι θα βρεθεί.

Το άλλο κρίσιμο σημείο αφορά τις ενέργειες που ουδέποτε έγιναν από τους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος.

Στις 28 Απριλίου 2018 επισκέφτηκε τη Βέροια η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα προγράμματα διαχείρισης καταυλισμών ΡΟΜΑ.

Τότε συνέβη το εξής απίστευτο περιστατικό:

Ερωτήθηκε η κ. υπουργός αν έχει γίνει σχετικό αίτημα από τον Δήμο Βέροιας για ένταξη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο μέχρι εκείνη τη στιγμή παριστάμενος δήμαρχος, έφυγε βιαστικά και μπήκε στο γραφείο του, αφήνοντας μετέωρη την ερώτηση και την…υπουργό.

Επειδή όμως ο δημοσιογράφος που ρωτούσε, επέμενε και ζητούσε να πάρει απάντηση, κάποια στιγμή βγήκε από το γραφείο του ο κ. δήμαρχος και με ύφος εμφανώς ενοχλημένο, από την άλλη άκρη της αίθουσας, ομολόγησε ότι ο Δήμος Βέροιας δεν έχει πρόταση για τέτοιο πρόγραμμα.

Τρεις μήνες νωρίτερα, τον Γενάρη του 2018 το ζήτημα των ΡΟΜΑ στο Εργοχώρι, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως γίνεται συνήθως, οι κάτοικοι της περιοχής έφυγαν με την αίσθηση ότι αφήσανε το πρόβλημα στα χέρια «αρμόδιων».

Φυσικά κανείς δεν ήξερε τότε ότι ο Δήμος ουδέποτε ασχολήθηκε με το πρόβλημα στην ουσία του και ούτε καν μπήκε στον κόπο να κάνει μια πρόταση για κάποιο πρόγραμμα, κάτι που ομολόγησε λίγο αργότερα ο «πρώτος πολίτης».

Βλέπε σχετικά:

Βέροια: Δημοτικό συμβούλιο - Διαμαρτυρία των κατοίκων Εργοχωρίου για το θέμα των ΡΟΜΑ 15/1/2018

2018 04 28 Βέροια Θεανώ Φωτίου συνέντευξη τύπου

Βέροια – Θεανώ Φωτίου: «Δημιουργούμε το προνοιακό κράτος» – «Καμιά πρόταση του Δήμου Βέροιας για την μετεγκατάσταση των Ρομά» (φωτό και βίντεο)

Ένα χρόνο μετά την ομολογία για καμιά ενέργεια επί του θέματος, στις εκλογές του 2019, οι πολίτες του Δήμου με ένα θριαμβευτικό ποσοστό ανανέωσαν τη θητεία της δημοτικής Αρχής.

Στο «ποδαρικό» του 2020 αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής Εργοχωρίου έθεσαν το θέμα στη Δημοτική Κοινότητα. Δυο χρόνια μετά από τον Γενάρη του 2018, τότε που το θέμα τέθηκε επιτακτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τι έγινε σ’ αυτά τα δύο χρόνια; Ας απαντήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Πάντως από αυτά που είπαν, είναι ολοφάνερο ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα!!!

Τώρα έθεσαν το θέμα στη Δημοτική Κοινότητα. Σε ένα συλλογικό όργανο με ελάχιστες αρμοδιότητες, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όπως συμβαίνει με όλα τα συλλογικά όργανα βάσης – αυτά δηλαδή που βρίσκονται δίπλα στο πρόβλημα – είναι σαφέστατη η απαξίωσή του από το ίδιο το σύστημα. Απλά κάποτε προέκυψαν οι Δημοτικές Κοινότητες και τώρα τις οδηγούν σε ουσιαστική αυτοκατάργηση.

Έτσι λοιπόν, αφού το ζήτημα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν δύο χρόνια, μετά από δύο χρόνια δεν έγινε τίποτα, ενδιάμεσα έγινε γνωστό ότι ουδέποτε έγινε κάποια πρόταση έστω, για επίλυση του προβλήματος, επανέρχεται τώρα το θέμα σε ένα συλλογικό όργανο «κατώτερο» του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι μελετητές και οι γνώστες των ευρύτερων κοινωνικών πραγμάτων γνωρίζουν ότι μια βασική παράμετρος της πολιτικής, είναι η ψυχολογία. Αφήνεις τον άλλον να πει το πρόβλημά του και φεύγει με την αίσθηση ότι αφού το είπε, σημαίνει ότι θα λυθεί κιόλας…

Αποτελεσματική «εξουσία» - κεντρική ή τοπική – είναι αυτή που ξέρει να «αγοράζει» χρόνο και στο τέλος να πείθει ότι έκανε και μπορεί να συνεχίσει να κάνει τα πάντα με…υποσχέσεις.

ΥΓ. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το όλο ζήτημα – κυρίως με την Φωτίου – το «πνίξανε» κυριολεκτικά και από το ίδιο της το πολιτικό περιβάλλον. Πράγμα καθόλου περίεργο αφού τότε ήταν ισχυρότατο το «φλερτ» με την δημοτική εξουσία.
«Πνίξανε» το θέμα συντονισμένα και προβάλανε «χαριτωμενιές» δημοσιευμάτων και μάλιστα από ΜΜΕ που δεν ήταν κάν στη συνέντευξη!!! Από αυτά που εφαρμόζουν «γραμμή» και παίρνουν το «χαρτάκι» ή το «φάκελο οδηγιών»

Δ. Καρολίδης

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ