Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Λίγα λόγια για την κάρτα υγείας αθλητή

 

Όλοι οι αθλητές, κάθε ηλικίας που έχουν δελτίο σε σωματείο, υποχρεούνται ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2019 να κατέχουν την Κάρτα Υγείας Αθλητή. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτούμε πόσο πολύ καταπονείται το σώμα και ο οργανισμός των αθλητών. Οι καθημερινές, εντατικές και σκληρές προπονήσεις μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα σε έναν αθλητή και για το λόγο αυτό καθίσταται απαραίτητο να γίνεται ετήσιος έλεγχος της υγείας τους. Στην πραγματικότητα, η Κάρτα Υγείας Αθλητή αναγκάζει τον κάθε αθλητή να ελέγχει τακτικά την κατάσταση της υγείας του και του απαγορεύει, αν κριθεί απαραίτητο, να συνεχίσει τον πρωταθλητισμό.

Η έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με γονιδιακή ευαισθησία θα οδηγήσει στην πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στους νέους ανθρώπους. Είναι συγκλονιστικό ότι μόνο στην Αττική καταγράφονται 48 αιφνίδιοι θάνατοι με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, κάθε χρόνο, αφού μέχρι πρότινος οι νέοι αθλητές παραμελούσαν τον τακτικό έλεγχο της υγείας τους και αγνοούσαν τυχόν προβλήματα συνεχίζοντας να βρίσκονται στους αγωνιστικούς χώρους πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό τους.

Κάρτα Υγείας Αθλητή: Υποχρεωτική πια για όλους τους αθλούμενους!

Η έκδοση της Κάρτας Υγείας είναι υποχρεωτική μόνο για τους αθλητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αθλητικού σωματείου και έχουν αποκτήσει Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Αυτό σημαίνει ότι αναφερόμαστε σε επαγγελματίες αθλητές και όχι σε ανθρώπους που αθλούνται κάποιες ώρες τη βδομάδα ως χόμπι.

Η Κάρτα Υγείας Αθλητή λοιπόν αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή, βρίσκεται στην κατοχή του και προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε προπονήσεις και αγώνες. Δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας.

Η Κάρτα Υγείας θεωρείται αποκλειστικά από ιατρούς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι κατέχουν την ειδικότητα της καρδιολογίας. Ταυτόχρονα, μπορεί να θεωρηθούν από ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, εφόσον έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών.

Για τους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, πέραν της σφραγίδας και υπογραφής, υποχρεωτικά αναγράφεται ο ατομικός αριθμός πιστοποίησης από την ΕΚΑΕ.

Η Κάρτα Υγείας Αθλητή εκδίδεται κατόπιν των εξής υποχρεωτικών εξετάσεων:

 • Κλινική εξέταση.

 • Ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αναλόγως των ευρημάτων των ως άνω υποχρεωτικών εξετάσεων, εάν ο ιατρός κρίνει απαραίτητη την περαιτέρω διερεύνηση, δύναται να παραπέμπουν τον αθλητή για επιπλέον εξετάσεις.

Στην Κάρτα Υγείας Αθλητή αναγράφονται:

 • Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία

 • Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο αθλητή

 • Έτος γέννησης

 • Άθλημα

 • Φωτογραφία

 • Αριθμός Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας

 • ΑΜΚΑ

 • Ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση – υπογραφή ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα

 • Βεβαίωση – υπογραφή ότι έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις

Με την Κάρτα Υγείας Αθλητή λοιπόν μπορεί ο ίδιος ο αθλητής, η οικογένειά του και το σωματείο στο οποίο ανήκει να είναι σίγουροι ότι δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο και μπορεί να συμμετάσχει κανονικά στις απαιτητικές προπονήσεις και στους αγώνες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ