Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Χαμήλωνε τον θυμό σου για να μην χάνεις το μυαλό σου - Γράφει η Μαρία Καρασαλίδου

 

Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχήπροσβολή ή άρνηση. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αντεκδίκηση, που μπορεί να καταλήξει σε κάτι μοιραίο ή η σιωπή. Γενικά οι συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν είναι ψυχικές, όπως οι ενοχές ή σωματικές, όπως ένα καρδιακό επεισόδιο.

Όλοι θυμώνουμε. Οι θεωρίες της ψυχολογίας δεν έχουν συμφωνήσει απολύτως για τη φύση του θυμού. Κάποιες θεωρούν ότι ο θυμός είναι ένα δευτερογενές συναίσθημα και ότι προκύπτει σαν παράγωγο από κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, κάποιος συνάδελφος αμελεί να κάνει μια σημαντική εργασία και συνειδητοποιώ ότι υπάρχει περίπτωση να υποστώ συνέπειες. Αγχώνομαι και στη συνέχεια θυμώνω ως αποτέλεσμα του άγχους μου. Άλλες απόψεις θεωρούν ότι ο θυμός είναι ένα πρωτογενές συναίσθημα. Όμως όποια οπτική και αν έχουμε ο θυμός μας προκύπτει όταν προκύπτει ένα από τα όσα συμβαίνουν γύρω σου κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά ,με την οικογένεια, τους φίλους  ακόμη και με τον εαυτό σου. 

Η πρώτη επιλογή είναι να ξεσπάσουμε. Συχνά ακούμε πως είναι καλύτερα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρά να τα κρατάμε μέσα μας και το ίδιο ακούμε και για το θυμό. «Ξέσπασα και ηρέμησα», λέμε πολλές φορές. Το θέμα είναι ότι ο θυμός μας δε λειτουργεί ακριβώς έτσι.

Οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις είναι σε ένα βαθμό συνήθειες. Και οι συνήθειες με τον καιρό ενισχύονται και αυτοματοποιούνται σε τέτοιο βαθμό που τις αποδεχόμαστε σαν να είναι η φύση μας. «Έτσι είναι, θυμώνει εύκολα και όταν θυμώνει γίνεται άλλος άνθρωπος», ακούμε συχνά από τον περίγυρο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με μη λειτουργικό θυμό.

Η δεύτερη επιλογή είναι να μην εκφράσουμε το θυμό μας αλλά να τον καταπιούμε, σαν να καταπίνεις μια βόμβα δηλαδή η οποία όταν θα εκραγεί θα έχει ως θύμα της εμάς τους ίδιους καθώς ο οργανισμός μας θα έχει δεχτεί όλο το ωστικό κύμα της έκρηξης που κλείσαμε μέσα μας. Οι συνέπειες της εσωτερικής αυτής πίεσης έχουν όνομα γνωστό σε όλους: ψυχοσωματικά συμπτώματα. Δεν τσακώθηκα με κανέναν δεν έσπασα κάποιο αντικείμενο, δε διεκδίκησα όμως και τίποτα, με αποτέλεσμα να κερδίσω ένα ταλαιπωρημένο νευρικό σύστημα και οργανισμό.

Φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι το «Γιατί» βασανίζεις τον εαυτό σου.

Ώσπου παίρνεις την απόφαση και λες «ας κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει» και χαμογελάς.

Με τον καιρό , ακόμα και ο θυμός εξασθενεί καταλαβαίνεις ότι δεν είναι απαραίτητος, δεν σε εξυπηρετεί πουθενά. Απλά γεμίζει μαύρα σύννεφα την ζωή σου. Ενώ εσύ έχεις πλέον συνειδητοποιήσει ότι στην ζωή σου σ αρέσει μόνο ο Ήλιος!!!

 

Μαρία Καρασαλίδου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ