Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Αστικά κατάλοιπα στη Βέροια III - Του Γιώργου Λιόλιου

 

Στις 20 Οκτωβρίου του 1912, τέσσερις μέρες μετά την κατάληψη της Βέροιας από τον ελληνικό στρατό, ο μετέπειτα διπλωμάτης και πολιτικός Φίλιππος Δραγούμης (αδελφός του Ίωνος Δραγούμη), ο οποίος λάμβανε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους, κατορθώνει να φθάσει στη Βέροια. Αναζητά τον Λόχο του και ξεμένει με τον συνοδοιπόρο του στην πόλη.

«Ένας Βεροιώτης, που γνώρισε λέει τον Παύλο (Μελά), μας πρόσφερε φιλοξενία για τη νύχτα. Ονομάζεται Αργύρης Βελτσίδης˙ μας πήγε με το φανάρι στο χέρι από τα δρομάκια τα πολύπλοκα στο σπίτι του που είναι καθαρό και νόστιμο με ωραία αυλή και χαγιάτι˙ η οικογένεια με μεγάλη ευχαρίστηση μάς υποδέχτηκε˙ φιλοξενούσε κι άλλους εχτός από μας. Μας έδωσαν και πολύ ωραίο φαγί και κρασί. Δε μας χορταίνουν τα μάτια τους. Η γυναίκα του Βελτσίδη μας διηγήθηκε πως ήρθαν σήμερα οι γυναίκες των Κουτσόβλαχων της Βέροιας και της ζήτησαν προστασία γιατί φοβούνται λέει μην τους πηράξει ο ελληνικός στρατός. Από την ανάγκη, λένε, έκαναν τους Ρουμάνους, μα η καρδιά τους είναι μ’ εμάς. Τους αποκρίθηκε αυτή πως ο ελληνικός στρατός είναι πολιτισμένος και αφήνει τον καθένα να είναι ό,τι του αρέσει.
Τη νύχτα, όταν μας επήγανε στα κρεβάτια μας, ο Φιλώτας και γω ντρεπόμασταν να μπούμε στα καθαρά σεντόνια και στα παπλώματα από φόβο μην τα λερώσουμε και αφήσουμε και ψείρες για το «ευχαριστώ».
Ως πέρα από τα μεσάνυχτα συζήτησα με το Φιλώτα για το γλωσσικό ζήτημα, γιατί ποτέ δεν είναι άκαιρο.
Μας είπαν το πρωί στην υπηρεσία των Μετόπισθεν, πως άρχισε η συγκοινωνία με το σιδηρόδρομο ως το Βερτεκόπι από τη μια μεριά και σε λίγο θα μπορέσει αμαξοστοιχεία να πάει ως το Γιδά από την άλλη. Η Ταξιαρχία Ιππικού βρίσκεται στο Γιδά, ώστε θα χωριστώ από το Φιλώτα γιατί το Γενικό Στρατηγείο βρίσκεται στα Γενιτσά. Η νίκη μας, η χτεσινή, είναι οριστική και δεν θα βαστήξουν πια οι Τούρκοι πουθενά. Το πέρασμα του Αξιού από το στρατό, όταν θα γίνει, θα μας δώσει τη Θεσσαλονίκη.
Πήγαμε ως το σταθμό του σιδηροδρόμου να μάθουμε τί ώρα θα φύγει αμαξοστοιχεία για το Βερτεκόπι και για το Γιδά. Στο σταθμό ήβραμε σταθμάρχη, το λοχαγό το Δαραλέξη, που μας πληροφόρησε πως σε μισή ώρα θα ΄φευγε αμαξοστοιχεία για το Βερτεκόπι. Ο σταθμός απέχει πάνω από 20 λεπτά από την πολιτεία και δεν πρόφταινα να πάω να πάρω τα πράματά μου και να γυρίσω. Πολύ στενοχωρήθηκα, γιατί βιάζομαι να φτάσω στο Σύνταγμά μου. Μου είπε όμως ο Δαραλέξης πως ως το μεσημέρι θα φύγει κι άλλη αμαξοστοιχεία. Για το Γιδά, αργότερα θα φύγει.
Γυρίσαμε πίσω το λασπωμένο δρόμο για να πάρουμε τα πράματά μας και να τα φέρουμε στο σταθμό.
Στου Βελτσίδη δεν ήθελαν να μας αφήσουν να φύγουμε πριν φάμε κάτι, και το κάτι αυτό ήταν τυρόπιτα με κρασί της Νιάουστας. Έφαγα για δυό μέρες αν και η δυσεντερία μου δεν είναι γιατρεμένη» (ολόκληρο το κείμενο του Φιλίππου Δραγούμη ανθολογείται στη «Βέροια των περαστικών»).

Το σπίτι όπου διέμεινε ο Δραγούμης τη βραδιά εκείνη ανήκε στην οικογένεια Βελτσίδη, μια αρχοντική πλούσια εμπορική οικογένεια που μετοίκησε από τη Μοσχόπολη στη Βέροια το 1769. Ο γενάρχης της οικογένειας πολύ γρήγορα διετέλεσε παράγοντας της τοπικής κοινωνίας και χρημάτισε πρόεδρος (μουχτάρης) της ελληνικής κοινότητας Βέροιας και Νάουσας, ενώ τα τέκνα του ανέπτυξαν σπουδαία δράση στην περίοδο του μακεδονικού αγώνα. Μάλιστα, ένα από αυτά, ο ιατρός Εμμανουήλ Βελτσίδης ανέπτυξε έντονη δράση ως υπίατρος του ελληνικού στρατού εγκαταλείποντας την ασφάλεια της κλινικής του Μαρίνου Γερουλάνου στην Αθήνα (το κείμενο της διαμονής του Γερουλάνου στη Βέροια τις ίδιες ημέρες ανθολογείται στη «Βέροια των περαστικών»).

Το σπίτι κτίστηκε στην τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα σε σχέδια άγνωστου αρχιτέκτονα. Πρόκειται ωστόσο για ένα πρωτοποριακό σπίτι για την εποχή του στην πόλη, νεωτερίζον και με μια «οσμή» μπελ εποκ… Πλατυμέτωπο στον κάποτε δρόμο, λιτό αν και εντυπωσιακό σε όγκο, και θα ΄λεγε κανείς «οθωνικό»…, επιτάχθηκε από τους Ναζί για να στεγάσει την Κομμαντατούρ και ακολούθως την διοίκηση του ΕΑΜ (1944-1945), σήμερα εγκλωβισμένο και καταρρέον στον ακάλυπτο χώρο των πολυόροφων οικοδομών που το περισφίγγουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ