Βέροια – ΕΦΑ Ημαθίας: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο “Φωτίζοντας τόπους σκοτεινούς” (βίντεο)

 

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου (25/1) η περιοδική έκθεση με τίτλο “Φωτίζοντας τόπους σκοτεινούς” στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση με βασικό στοιχείο τους πολυέλαιους της εκκλησίας.

Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31/5/2020, παρουσίασε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση “Φωτίζοντας τόπους σκοτεινούς”

Πρώτα μία λέξη και μετά το φως. Για να υπάρξει ο Κόσμος, πρέπει να υπάρξει το Φως. Παντού, πάντοτε, σε όλες τις θρησκείες και τους λατρευτικούς χώρους, ο φωτισμός, η αίσθηση και η μεταφορά της καθολικής διαύγειας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με το θείο και την παρουσία του Θεού.

Οι πολυέλαιοι είναι βασικό στοιχείο του χριστιανικού, και όχι μόνον, χώρου που προορίζεται για τους πιστούς και την επαφή τους με το θείο. Πολυέλαιοι από εκκλησίες της Ημαθίας, φτιαγμένοι με κρύσταλλα από σπιτικά σερβίτσια και φωτιστικά, με την οικοκυρική αισθητική και την λαϊκή ευλάβεια που θέλει να συμμετέχει στον οικείο Κόσμον της ενοριακής εκκλησίας, θα εκτίθενται στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, σε μία πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση, φωτίζοντας τους σκοτεινούς τόπους της λήθης της πρόσφατης και μακρινής μας παράδοσης.

 

 

 ΕΦΑ Ημαθίας – Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας - ‘Φωτίζοντας τόπους σκοτεινούς 25/1/2020

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ