Βέροια: «Ανοιγοκλείνοντας την οικονομία στην ελληνιστική Ανατολή: οι Σελευκίδες και οι νομισματικές πολιτικές τους» - Διάλεξη του Παναγιώτη Ιωσήφ στο Βυζαντινό Μουσείο (βίντεο)

 

Ξεκίνησαν οι “Τετάρτες στο Υπόγειο της Μνήμης” στον χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας..

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης, πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Παναγιώτη Ιωσήφ με θέμα «Ανοιγοκλείνοντας την οικονομία στην ελληνιστική Ανατολή: οι Σελευκίδες και οι νομισματικές πολιτικές τους».

Τον ομιλητή προλόγισε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας - διάλεξη Παναγιώτη Ιωσήφ 5/2/2020

 

* Σημειώνουμε πως κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα ένας διακεκριμένος επιστήμονας θα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό ένα θέμα από τις όψεις της Ελληνιστικής Οικουμένης και ευρύτερα από τον χώρο της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας.

 

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Ιωσήφ

Ο κ. Παναγιώτης Ιωσήφ είναι καθηγητής αρχαίας και μεσαιωνικής νομισματικής στο Πανεπιστήμιο Radboud του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία και υποδιευθυντής της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Οι έρευνές του επικεντρώνονται στην ελληνιστική οικονομία, θρησκεία και εικονογραφία με ιδιαίτερη έμφαση στις ποσοτικές αναλύσεις των αρχαιολογικών δεδομένων. Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων και υποτροφιών από την Βρετανική Βασιλική Νομισματική Εταιρεία, την Πρωσική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Έχει συγγράψει κι επιμεληθεί έξι βιβλία, ενώ δύο είναι υπό δημοσίευση, με θέματα που αφορούν το νόμισμα και την οικονομία, τη βασιλική λατρεία και τη μεθοδολογία της εικονογραφίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Η ανασκαφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στο Θορικό της Λαυρεωτικής, όπου είναι υπεύθυνος για τη δημοσίευση των νομισματικών ευρημάτων και την επιγραφών από τις μεταλλευτικές στοές, ενώ είναι διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στον μακεδονικό τάφο στα Κομνηνά Ξάνθης. Οι τρέχουσες έρευνές του επικεντρώνονται στην επαναδημοσίευση των ανασκαφικών νομισμάτων της Αντιόχειας του Ορόντη και τις μελέτες μητρών των νομισματοκοπείων της Τύρου, της Σιδώνας και της Σελεύκειας του Τίγρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ