Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Προσβολή της Ιστορίας η κατάσταση στη Βεργίνα – Απαίτηση να μπει τέλος στην αδιαφορία, την εγκατάλειψη και τον εμπαιγμό!!!

 

Την απόφαση να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν κάτοικοι της Βεργίνας σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση και συντονισμό της Τοπικής Κοινότητας.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημαρχείου.

Παρόντες ήταν οι δύο από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους Βέροιας ο οποίοι εκλέγονται από το Δ.Δ. Βεργίνας, Γιώργος Γουλτίδης και Νίκος Λαζόπουλος. Ο τρίτος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκλεγμένος με την παράταξη του δημάρχου Βέροιας, δεν εμφανίστηκε.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Αντώνης Ζησιόπουλος και τα μέλη του, Θωμάς Ντόβας, Κώστας Παπαδόπουλος και Άγγελος Παπαντώνης έθεσαν μια σειρά ζητήματα, προβληματισμούς αλλά και προτάσεις για το μέλλον και την προοπτική ενός τόπου που αποτελεί προορισμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός αυτό, η εικόνα και η κατάσταση στη Βεργίνα είναι μακράν αναντίστοιχη με αυτή που θα έπρεπε να έχει ένας τόπος όπου δεσπόζουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και κάθε  χρόνο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες!!!

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας στην κατανομή του οποίου το προβλεπόμενο ποσοστό επί του συνόλου δεν αγγίζει ούτε το 2%!!!

Και μάλιστα το ποσοστό αυτό δεν προορίζεται μόνο για τη Βεργίνα, αλλά για τα τέσσερα χωριά του Δημοτικού Διαμερίσματος και αφορά δαπάνες καθαρισμού και μικροεπισκευών.

Η Βεργίνα η οποία ήταν πρωτεύουσα ξεχωριστού «Καποδιστριακού» Δήμου, ενσωματώθηκε στον «Καλλικρατικό» Δήμο Βέροιας μέσα από πολύ «ιδιαίτερες» διεργασίες.

Η διάθεση και το αίτημα για ξεχωριστό Δήμο «εκείθεν του Αλιάκμονος» με έδρα τη Βεργίνα, «κάμφθηκαν» και σκεπάστηκαν κάτω από έναν «σωρό» υποσχέσεων, οι οποίες αποδείχτηκαν προεκλογικά τερτίπια.

Ως προσχηματικό «δώρο» προσφέρθηκε η ειδική προσθήκη ότι η Βεργίνα αποτελεί «ιστορική έδρα» του Δήμου Βέροιας, ένας τιμητικός τίτλος κενός περιεχομένου, που ξεχάστηκε μαζί με τις υποσχέσεις και «ανασύρεται» ευκαιριακά όταν και όπου βολεύει.

Επί εννέα συναπτά έτη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών ήταν εκλεγόμενος από τη Βεργίνα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια αναζητείται ένα έργο, έστω μικρής εμβέλειας και βελτίωσης!!!

Η Βεργίνα, με την τεράστια δυναμική που έχει, αποδείχθηκε μια «προίκα» για τη Βέροια, με το Δήμο Βέροιας σε ρόλο «αχάριστου προικοθήρα»!!!

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, σε σελίδα υψηλής επισκεψιμότητας,  άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί. Το άρθρο-κόλαφος για τους έχοντες την κεντρική διοίκηση του Δήμου, παρουσίαζε μια εικόνα που δεν είναι απλά αναντίστοιχη με αυτό που θα άξιζε στον τόπου όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου και μνημεία παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά είναι αναντίστοιχη για έναν στοιχειωδώς αξιοπρεπή οικισμό εν ετη 2020.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε κάτοικος οποίος εδώ και καιρό έθεσε θέμα τοποθέτησης μιας πινακίδας σε σημείο που κατευθύνει τους επισκέπτες προς τον Αρχαιολογικό χώρο και η απάντηση που έλαβε ήταν «ας ρωτάνε»!!!!

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος, στην κατανομή των σχετικών κονδυλίων, οι εισηγητές και ψηφίσαντες είδαν μόνο πληθυσμιακά κριτήρια, για έναν τόπο που υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο, εξομοιώνοντας τη γη της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων, με οποιονδήποτε άλλο οικισμό!!!

Και μόνο το γεγονός αυτό αποτελεί άγνοια, αλλά και προσβολή της Ιστορίας και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη!!!

Τα θέματα αυτά, όπως και θέματα της καθημερινότητας συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνέλευση το βράδυ της Κυριακής. 

Ως πρώτη έκφραση διαμαρτυρίας και απαίτησης για την αντιμετώπιση που αξίζει σε μια Βεργίνα, θα είναι η παράσταση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την κατάθεση αιτημάτων.

Οι δύο παριστάμενοι, εκλεγμένοι από τη Βεργίνα, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γιώργος Γουλτίδης και Νίλκος Λαζόπουλος έθεσαν θέμα παραίτησής του σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Οι προθέσεις του τρίτου δημοτικού συμβούλου έμειναν «αδιερεύνητες» καθώς δεν παρέστη.

Παράλληλα στις προτάσεις της Τοπικής Κοινότητας και κατοίκων, ήταν η έκφραση διαμαρτυρίας και και προς  όλες τις άλλες κατευθύνσεις.

 

Ρεπορτάζ: Δημ. Καρολίδης

Φωτο – αρχείο: Σοφία Βέίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ