Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ακρόπολη Αθήνας: Η αείρροη πηγή της Κλεψύδρας

 


Η αείρροη πηγή της Κλεψύδρας (γνωστή και ως Εμπεδώ από το όνομα της ομώνυμης Νύμφης), στη συμβολή του Περιπάτου (περιμετρικής διαδρομής της Ακρόπολης) με την (προερχόμενη από την Αρχαία Αγορά) Οδό των Παναθηναίων, χρησιμοποιήθηκε ήδη από τη Μυκηναϊκή Εποχή.

Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία εκεί λατρεύονταν οι Νύμφες, ενώ την εποχή του Κίμωνα (470 – 460 π.Χ.) κατασκευάστηκε κρηναίο οικοδόμημα και δεξαμενή με δάπεδο στρωμένο από πωρολιθικές πλάκες.

Όταν η πηγή (στη βάση του βράχου) συμπεριελήφθη στο Υστερορρωμαϊκό τείχος (περ. 267 μ.Χ.), ανοίχτηκε πηγάδι που έφθανε μέχρι αυτήν, προστατευμένο με θολωτή κατασκευή και ήταν προσιτή πλέον μόνο από την Ακρόπολη.

Κατά την ελληνική επανάσταση η πηγή χρησιμοποιήθηκε εκ νέου. Τότε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την οχύρωσε το 1822 με προμαχώνα, στον οποίο τοποθετήθηκε τότε αναμνηστική πλάκα με το αναγραφόμενο στην οικεία εικόνα κείμενο (4η φωτο).

Δεν περίμενε τότε ο στρατηγός ότι τρία χρόνια μετά ο «γενναίος» Γ(κ)ούρας θα διέταζε τον εγκλεισμό του στη φυλακή (στα Προπύλαια), τον άγριο βασανισμό και την κατακρήμνισή του στο δάπεδο της Κλεψύδρας…...

(απο ανάρτηση του Νίκου Μωραϊτάκη)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ