Βέροια -“Η Ψυχή της Ηπείρου”: Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας, ένας καινούριος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου.. (βίντεο)

 

Ο ζωντανός θρύλος της παραδοσιακής μουσικής Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας Βασίλης Κώστας καθήλωσαν την κατάμεστη αίθουσα το βράδυ της Δευτέρας (10/2).

Ο Χώρος Τεχνών γέμισε ασφυκτικά από κόσμο, το χειροκρότημα έπεφτε βροχή και οι σπουδαίες προσωπικότητες της παραδοσιακής μουσικής ταξίδεψαν το Βεροιώτικο κοινό με κομμάτια απο το άλμπουμ τους που φέρει τον τίτλο “Soul of Epirus”.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς, ο οποίος και απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πετρολούκα Χαλκιά για την πολύτιμη προσφορά του στην παραδοσιακή μουσική.

Οι δυο καλλιτέχνες μαζί με τον Θανάση Βόλλα στο λαούτο και τον Ανδρέα Παπά στα κρουστά, παρουσίασαν τη δημιουργία μιας μοναδικής και παράλληλα πολύπλοκης μουσικής γλώσσας πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου.

“Soul of Epirus”, ένας καινούριος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου..


Απολαύστε το απόσπασμα που ακολουθεί:

Βέροια «The Soul of Epirus» - Πετρολούκας Χαλκιάς, Βασίλης Κώστας 10/2/2020

 

Ο Πετρολούκας λέει, χαρακτηριστικά, για τη συνάντησή του με τον Βασίλη Κώστα:

«Γνώρισα τον Βασίλη στην Βοστώνη τον Νοέμβριο του 2015 … Δεν τον ήξερα πιο πριν, αν και οι δύο καταγόμαστε από την περιοχή του Πωγωνίου στην Ήπειρο. Μόλις τον άκουσα να παίζει τον «Σκάρο», ακριβώς με τις ίδιες φράσεις που τον παίζω και εγώ, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα... 
 
… Η κάθε καινούρια γενιά μπορεί να βάλει και από ένα πετραδάκι σε αυτά που βρήκε από τους παλιότερους με τον ίδιο τρόπο που έκανε και η δική μου η γενιά. Παλιότερα, ο Κίτσος Χαρισιάδης ήταν εκείνος ο μουσικός που δημιούργησε τη δική του φιλοσοφία και ένα νέο ύφος παιξίματος στα σολιστικά Ηπειρώτικα κομμάτια, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας. 

Έπειτα, αναλάβαμε εγώ και ο Βασίλης να βάλουμε το δικό μας πετραδάκι σε κάθε φράση του Κίτσου. Δεν χαλάσαμε τις κολώνες της Ακροπόλεως, παρά μόνο ενισχύσαμε ό,τι παραλάβαμε πριν από μας ώστε να το βρει η επόμενη γενιά και να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο.
 
Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους αλλά να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ”!

 

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Κώστα:

Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλς των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen. 

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης, ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην Ελληνική παραδοσιακή, αλλά και στη Τζαζ μουσική. Η προσέγγισή του βασίζεται στη μελέτη του τρόπου παιξίματος του Πετρολούκα Χαλκιά, στη συνεργασία του με τον ζωντανό αυτό θρύλο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς και στη χρήση των εργαλείων του τζαζ αυτοσχεδιασμού μέσα από το λαούτο. Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται στη Βοστώνη διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πολλά μέρη της Αμερικής, αλλά και διεθνώς. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ