Βέροια: Η γέφυρα Κούσιου «σιδερώνεται», οι «κορδέλες» πλησιάζουν, τα ερωτήματα παραμένουν!!!

 

Προχωρούν οι εργασίες στη γέφυρα Κούσιου, καθώς αυτές της μέρες βρίσκονται στη φάση του «σιδερώματος». Δηλαδή τοποθετείται ο μεταλλικός «οπλισμός» για την επίστρωση της γέφυρας.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, «οσονούπω» αναμένεται να κοπεί και η σχετική κορδέλα. Με τις σχετικές φιέστες και τα συγχαρήκια βεβαίως, βεβαίως…

Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα κατασκευάζεται με χρήματα από δωρεά των αείμνηστων πλέον, αδερφών Κούσιου, αλλά όχι αποκλειστικά με τα χρήματα της δωρεάς τα οποία τελικά δεν φτάσανε για να καλύψουν όλη τη δαπάνη. Αυτό μαρτυράει η ταμπέλα του έργου. Έχει προϋπολογισμό 3.400.000 και οι δωρητές έκαναν δωρεά 2.500.000

Κάποιες μικρές «λεπτομέρειες» του έργου:

Η δωρεά έγινε το 2008 με δέσμευση να ολοκληρωθεί το έργο σε 3 χρόνια, δηλαδή το 2011!!! Ολοκληρώνεται 9 χρόνια μετά τον δεσμευτικό από τους δωρητές, χρόνο αποπεράτωσης και 12 χρόνια μετά τη δωρεά!!!!

Οι αδερφοί Κούσιου αρχικά επέμειναν να ανεγείρουν σχολείο, αλλά τελικά «πείστηκαν» να δώσουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη γέφυρα.

Το τεράστιο αυτό ποσό παρέλαβε ως δωρεά προς το Δήμο, η τότε δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη.

Αν και τα χρήματα έγιναν δωρεά στο Δήμο Βέροιας, εν τούτοις κατατέθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς μελών της «Διαχειριστικής Επιτροπής» της δωρεάς.

Με τα χρήματα που οι δωρητές δώρισαν στο Δήμο Βέροιας, η «Διαχειριστική Επιτροπή» έκανε «δωρεές» στο Δήμο Βέροιας, με χρήματα  που ανήκαν στο Δήμο Βέροιας.

Με την πάροδο του χρόνου απεβίωσε ο ένας εκ των δύο δωρητών.

Ο έτερος εκ των δύο δωρητών, μετά από παλινωδίες ετών κατά την κατασκευή του έργου, ζήτησε με εξώδικο την αποπομπή από τη «Διαχειριστική Επιτροπή», μέλους της.

Αν και δεν ανακλήθηκε ποτέ το εξώδικο, η εξώδικη απαίτηση του δωρητή «πάγωσε» μετά από «διαβουλεύσεις» όπου ποτέ δεν έγινε γνωστό τί ειπώθηκε ακριβώς.

Και ο δεύτερος δωρητής απεβίωσε, χωρίς φυσικά να δει ολοκληρωμένο το έργο.

Ο αρχικός εργολάβος του έργου έφυγε από το έργο. Εισέτι δεν έγιναν γνωστοί οι όροι και οι συνθήκες αποχώρησής του, ενώ υπάρχει και δικαστική διένεξη μεταξύ αυτού και του Δήμου.

Για την πρόοδο του έργου παραγγέλθηκε νέα μελέτη από το ίδιο γραφείο που έκανε και την πρώτη μελέτη, αν και το επίδικο σημείο ήταν ότι η πρώτη μελέτη δεν ήταν σωστή.

Η σχετική πινακίδα λέει ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 3.400.000 ευρω. Η δωρεά των δωρητών ήταν 2.500.000 ευρώ. Άρα για την κατασκευή της γέφυρας επιβαρύνθηκε και το ταμείο του Δήμου  με το ποσό των 900.000 ευρώ.

Στο διάστημα από τη δωρεά μέχρι σήμερα, το έργο πέρασε διάφορες φάσεις.

Στην εισαγγελία Βέροιας κατατέθηκε φάκελος με στοιχεία του έργου προς δικαστική διερεύνηση.

Ο φάκελος αυτός μπήκε με συνοπτικές διαδικασίες στο αρχείο. Δεν έγινε γνωστό  για ποιο λόγο ο φάκελος κρίθηκε ελλιπής.

Εμπλεκόμενοι στη διοίκηση του Δήμου (αιρετοί και μη) άσκησαν δικαστικές διώξεις εναντίον όσων έθεσαν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση και την πρόοδο του έργου.

Μια πρακτική «διδακτική» για τους – ούτως ή άλλως – μη θέτοντες ζητήματα.

Πιθανότατα και το δημοσίευμα αυτό θα το «χτενίσει» κάποιος νομικός από την υπηρεσία του Δήμου ή του "περιβάλλοντος" των διοικούντων αυτόν.

Δεν θα προξενήσει εντύπωση να ασκηθεί και άλλη δικαστική δίωξη κατά του γράφοντος. Ενδεχομένως για «διδακτικούς» λόγους…

«Θα υποστείς τις συνέπειες»!!! όπως είχε πει χαρακτηριστικά πρώην δημοτικός σύμβουλος της προηγούμενης διοικητικής θητείας ( επί 8ετίας της κ. Ουσουλτζόγλου)

Θα σας ενημερώσουμε σχετικά…

 

Δ. Καρ.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ