Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Αποφασιστικό μήνυμα στέλνει σήμερα το Eurogroup για τη θωράκιση έναντι του κορονοϊού – Τι ζητά η Αθήνα

 

Το μήνυμα ότι θα παρασχεθεί αποφασιστική και επαρκής στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι της κρίσης του κορονοϊού σχεδιάζει να στείλει σήμερα το Eurogroup το οποίο συνέρχεται τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το εν λόγω μήνυμα - το οποίο απευθύνεται στους πολίτες και στις επιχειρήσεις των κρατών-μελών που δοκιμάζονται, αλλά και στις αγορές - θα μεταφέρεται μέσα από την αποδοχή των προτάσεων της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και περιλαμβάνουν από τη χρήση 37,3 δισ. ευρώ κονδυλίων του ΕΣΠΑ που έμειναν στο "ράφι", έως αλλαγές στις κρατικές εγγυήσεις (ούτως ώστε να μπορούν να διαδίδονται με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία εκεί προς το τραπεζικό σύστημα), αλλά και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Ειδικά το τελευταίο σκέλος είναι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την Αθήνα. Συνδέεται με την αποδοχή ότι η πορεία του ΑΕΠ φέτος ανά την ΕΕ θα είναι (στο μέτριο σενάριο) κατά 2,5% βραδύτερη από την αναμενόμενη. Κάτι που οδηγεί την Ευρώπη στο σύνολό της σε ύφεση άνω του 1%.

Αυτό που επιχειρείται να αποφασισθεί στο σημερινό Eurogroup είναι ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εν λόγω χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Πώς δηλαδή θα ποσοτικοποιηθεί και πως θα κλιμακωθεί, με βάση όσα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή .

Η θέση της Αθήνας
Για την Ελλάδα, το ζητούμενο, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας είναι διπλό. Η Ελλάδα ζήτα:

1. Όλες οι αποφάσεις για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας που θα αποφασίσει σήμερα το Eurogroup ναι ισχύουν και για τη χώρα μας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τελεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (σ.σ. δηλαδή έχει άλλους, πιο αυστηρούς, δημοσιονομικούς στόχους που εγκρίνονται από το Eurogroup και όχι από την Κομισιόν). Δηλαδή ζητά όσο μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στα υπόλοιπα κράτη,  το ίδιο να συμβεί και στην Ελλάδα.

2. Όποιες δαπάνες γίνουν πάνω στους τρεις άξονες προτεραιότητας που θέτει η Κομισιόν (δηλαδή την υγεία, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των θέσεων εργασίας) να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του νέου αυτού μειωμένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Από φέτος.

Όπως είπε ο Υπουργός, μετά το Eurogroup θα υπάρξουν νέες εξαγγελίες και πρωτοβουλίες για μέτρα τα όποια θα μειώσουν τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Επισήμανε μάλιστα αναφορικά με τη σημερινή διαπραγμάτευση ότι ουσιαστικά "έχουμε εξασφαλίσει και υπάρχει αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο".

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της αναστολής της υποχρέωσης πληρωμής φόρων, εισφορών και ρυθμίσεων οφειλών όχι μόνο για την τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει μετά από κυβερνητική απόφαση, αλλά και για αυτές που έχουν υποστεί (με βάση συγκεκριμένα στοιχεία) πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου τους.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει ήδη εντολή προς τις τράπεζες να εξετάζουν μέτρα αναστολής των δόσεων δανείων και νέες ρυθμίσεις. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το Σάββατο ανήγγειλε την πρόθεση της Κυβέρνησης να παρατείνει - πέραν της 1ης Μαΐου - το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Τα εν λόγω μέτρα κινούνται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να επικυρωθούν σήμερα από το Eurogroup. Περιλαμβάνουν όχι μόνο εναλλακτικά δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και εγγυήσεις προς τις τράπεζες ούτως ώστε να παράσχουν σε εταιρείες κεφάλαια κίνησης αλλά και παρεμβάσεις στήριξης των εργαζομένων.

Το σχέδιο της ΕΕ για χαλάρωση του Συμφώνου
Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα αναλυτικό σχέδιο στήριξης της Ε.Ε. από την πανδημία που περιλαμβάνει τη χαλάρωση ή ακόμα και την "αναστολή" του Συμφώνου Σταθερότητας (όπως είχε εγκαίρως προαναγγείλει το Capital.gr ).

Η Επιτροπή προτείνει να εφαρμόσει την πλήρη ευελιξία που υπάρχει στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ζητά:

1.  Κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να εξαιρέσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19.  Μπορούν να θεωρηθούν ως εφάπαξ δημοσιονομικές δαπάνες, ενεργοποιώντας τη λεγόμενη "ρήτρα ευελιξίας" για την αντιμετώπιση "ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου του κράτους". Επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παρεκκλίνουν προσωρινά από τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές.

2.  Προτείνει να ενεργοποιηθεί αν/όταν κριθεί αναγκαίο τη "General escape clause". Μία "ρήτρα γενικής εξαίρεσης" από τους κανόνες. Και τούτο όπως αναφέρει η Επιτροπή  "για να υποστηρίξουν μια γενικότερη δημοσιονομική πολιτική". Αυτή η ρήτρα θα αναστέλλει - σε συνεργασία με το Συμβούλιο - τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει αποφασιστεί "σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης για τη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ στο σύνολό της"…

Η πέμπτη αξιολόγηση
Στην ατζέντα σήμερα είναι και η επικύρωση της Πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία δεν συνδέεται με δόσεις. Πλέον απλά επιβεβαιώνει ότι η ελληνική πλευρά τηρούσε τις υποχρεώσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων πριν ξεσπάσει η κρίση…

 

www.capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ