Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Δεν ζούμε τα όνειρα μας, γιατί ζούμε με τους φόβους μας - Γράφει η Μαρία Καρασαλίδου

 

Ο φόβος είναι μια αρνητική κατάσταση του νου, κατά την οποία ο νους αναμένει ενδεχόμενες δυσκολίες, εμπόδια και αποτυχίες. Είναι αρνητική σκέψη, η οποία προβλέπει την απόρριψη, την αποτυχία, τις απογοητεύσεις. Mια τέτοια στάση οδηγεί σε άγχος και παντελή έλλειψη ευτυχίας και εσωτερικής γαλήνης. 

Ποιούς  φόβους έχετε; Τον φόβο του θανάτου; Της αποτυχίας; Της μοναξιάς; Της απόρριψης; Την υψοφοβία; Του αγνώστου; Φοβάστε τη γνώμη που έχουν για σας οι φίλοι και οι γείτονες; Τα φίδια; Τα ποντίκια; Τις αράχνες; Την αγοραφοβία; Και πάει λέγοντας...

Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό με πέντε φυσικά συναισθήματα: φόβο, θλίψη, θυμό, ζήλια κι αγάπη.

Οι άνθρωποι έχουν μόνο δύο φυσικούς φόβους: την πτώση από μεγάλο ύψος, και τους ξαφνικούς δυνατούς θορύβους. Αν ανεβάσουμε ένα μικρό παιδί σε μια ψηλή εξέδρα – οποιοδήποτε παιδί- δεν θα κατέβει, γιατί διαθέτει έναν έμφυτο φόβο για το ύψος.

Όσον «θαρραλέος» κι αν πιστεύει  ότι είναι κάποιος, αν κάποιος πυροβολήσει πίσω του, θα εκπλαγείτε με την ταχύτητα που θα σκύψει...

Αυτές είναι οι φυσικές φοβίες: του ύψους και των δυνατών θορύβων. Μας έχουν δοθεί από την φύση μας προκειμένου να προστατευόμαστε σωματικά. Μας βοηθούν, στην κυριολεξία, να επιβιώσουμε.

Υπάρχει και ο  φόβος για το άγνωστο, που αγγίζει όλο και περισσότερους τους ανθρώπους. Οι φοβίες που αισθανόμαστε δημιουργούν εμπόδια στη ζωή μας και την δυσκολεύουν. Συγκεκριμένα ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα φανταζόμαστε αφού όσο και αν προσπαθούμε να οργανώσουμε την ζωή μας και να την προγραμματίσουμε τελικά τα απρόοπτα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Άγνωστο είναι το μέλλον, άγνωστη είναι η σχέση που θα κάνουμε αύριο, άγνωστη είναι η καινούρια μας δουλειά και πολλά ακόμη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε! Έτσι λοιπόν ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να μας εγκλωβίσει με συνέπεια η ζωή να περνάει κι εμείς να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εξελιχθεί και να ζήσει καινούριες εμπειρίες.

Ο φόβος για το άγνωστο δύσκολα γίνεται αντιληπτός από το άτομο που τον αισθάνεται. Για παράδειγμα, την υψοφοβία την αντιλαμβανόμαστε από πολύ νωρίς. Ο φόβος, όμως, για το άγνωστο μπορεί να μην μας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό αλλά οι πράξεις μας και οι αποφάσεις μας ίσως να στηρίζονται σε αυτόν. 

Φυσικά, ο φόβος και η ανησυχία δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την ευτυχία . Βρίσκονται στις δύο αντίθετες πλευρές της ίδιας κλίμακας. Η ευτυχία δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον φόβο και την ανησυχία και ο φόβος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στο μυαλό ενός ανθρώπου που είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος.

Εάν επιλέξεις να σκέφτεσαι θετικά, δεν θα υπάρχει χώρος για τον φόβο και η εσωτερική γαλήνη και ευτυχία θα πάρουν τη θέση του.  

«Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ