Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Στα όρια του «μαυραγοριτισμού» οι προμηθευτές στα σκευάσματα για τον κορωνοϊό – Φαινόμενα αισχροκέρδειας καταγγέλλει ο ΠΦΣ – Δηλώσεις της προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας

 

Σοβαρότατες ελλείψεις ειδών, φαρμάκων και σκευασμάτων σχετικά με τον κορωνοϊό στα φαρμακεία!!! Το γεγονός επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, Σοφία Κατή.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την πρόεδρο του Φ. Σ. Ημαθίας, η κ. Κατή τόνισε ότι σκευάσματα και φαρμακευτικά είδη δεσμεύτηκαν από το κράτος για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

Όμως το τεράστιο πρόβλημα έχει να κάνει με τις «χρυσές δουλειές» στις οποίες επιδίδονται αυτό τον καιρό οι προμηθευτές. «Δουλειές» που φτάνουν στα όρια του «μαυραγοριτισμού»…

Από τη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση οι τιμές δεν αυξήθηκαν απλώς κατακόρυφα, αλλά ξεπέρασαν κάθε όριο ελέγχου και ηθικής.

Χαρακτηριστικά αναφέρει φαρμακοποιός της Βέροιας ότι στις μάσκες το κουτί των 50 τεμαχίων από τα 2 ευρώ εκτινάχθηκε στα ….50 ευρώ σε τιμή αποθήκης!!!

Η εξωφρενική αυτή αύξηση ξεπερνάει κάθε θεμιτή έννοια κάποιας λογικής αύξησης στη βάση προσφοράς – ζήτησης.

Το ίδιο πρόβλημα, σε χαμηλότερη κλίμακα πάντως, παρατηρείται στα αντισηπτικά τα οποία έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, αλλά και δεν υπάρχει προοπτική για άμεση διάθεση, αφού παραμένει η έλλειψη και στις πρώτες ύλες!!!

Στα αντισηπτικά η τιμή απλώς….διπλασιάστηκε, κάτι που θεωρείται μάλλον «ελάσσων» μπροστά στην αισχροκέρδεια που παρατηρείται σε άλλα είδη!!!!

Παρ’ όλο που δόθηκε άδεια από το Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να μπορούν να παρασκευάζουν αντισηπτικά οι φαρμακοποιοί με βάση συγκεκριμένη συνταγή, εντούτοις αυτό είναι αδύνατο καθώς έχει εξαφανιστεί το απαραίτητο συστατικό, η αλκοόλη (κοινώς το καθαρό οινόπνευμα).

Στις περιπτώσεις που υπάρξει διάθεση, η τιμή του πλέον δεν έχει καμιά σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή. 

Ως ενδεικτική τιμή αγοράς πριν την υγειονομική κρίση αναφέρεται αυτή των 2 ευρώ το λίτρο και τώρα, στην περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα, αυτή φτάνει τα 10 ευρώ με προοπτική να ανέβει ακόμη πιο ψηλά.

Σε γενικές γραμμές, πενταπλασιασμός, δεκαπλασιασμός και ακόμη πιο μεγάλο «φούσκωμα» των τιμών αναγκαίων σκευασμάτων, ειδών και υλών, έχουν στήσει ένα τρελό χορό αισχροκέρδειας που την κάνει ακόμη πιο έντονη, η έλλειψη που υπάρχει.

Είναι προφανές πως όταν ξέσπασε η κρίση οι προμηθευτές ενήργησαν αποκλειστικά και μόνο με κριτήριο το κέρδος και έτσι υπήρξαν εξαγωγές σε αγοραστές που πλήρωναν όσο-όσο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς ζήτησε να σκληρύνει τη στάση του ο ΕΟΦ και να επιβληθούν αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών.

Σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα, που με αθέμιτες ή ακόμα και παράνομες πρακτικές “στεγνώνουν” από πολύτιμα φάρμακα την ελληνική αγορά και βάζουν σε απερίγραπτη ταλαιπωρία και κίνδυνο τους ασθενείς, αποκαλύπτουν φαρμακοποιοί στο iatropedia.gr

Την ώρα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σχεδόν το 1 στα 7 φάρμακα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακοποιών και με το φαινόμενο να παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο καιρό, σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούν ορισμένοι, δεν περιορίζονται μόνο στο διαχρονικό φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες  πράξεις -ακόμα και αξιόποινες- που τελούνται από επιτήδειους με θύματα στο “βωμό του κέρδους”, τους Έλληνες ασθενείς.

Όπως υπογράμμισε στο Verianet η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, οι φαρμακοποιοί καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κοινού, σε λογικές τιμές.

Από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί «κρέμονται» κυριολεκτικά από τις διαθέσεις των προμηθευτών για τους οποίους η υγειονομική κρίση έχει αναδειχθεί σε «παράδεισο για χρυσές δουλειές και κέρδη»

 

Ρεπορτάζ: Δ. Καρολίδης - Σοφία Βέϊου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ