Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ημαθία: Στα «ξένα χέρια» κρέμεται η αγροτική παραγωγή

 

Στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» μίλησε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι είναι «τραγική η έλλειψη εργατικών χεριών» και ότι αν δεν δοθεί λύση, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Χρήστος Γιαννακάκης, οι ανάγκες σε εργατικά χέρια φτάνουν τις 7.000 εργάτες!!!

Μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις..

Η μία αφορά τις 250.000 περίπου χιλιάδες που παίρνουν το επίδομα αλληλεγγύης, για τους οποίους προτάθηκε να είναι αφορολόγητο και χωρίς επιπτώσεις στο επίδομα που παίρνουν, μέχρι τα 70 μεροκάματα σε αγροτικές εργασίες. Μάλιστα ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι αν μετά από τρεις αιτήσεις δεν προσέλθουν στην εργασία, να στερηθούν το περαιτέρω δικαίωμα στο επίδομα.

Παράλληλα αναζητείται λύση  στο χώρο των φιλοξενουμένων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαννακάκης, αυτή τη στιγμή 500-600 άτομα από τους φιλοξενούμενους στις συγκεκριμένες «δομές» διαθέτουν ΑΜΚΑ κα ΑΦΜ!!!!

Υπενθυμίζεται ότι η αναζήτηση της επίλυσης του νομικού ζητήματος στην απασχόληση προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, άνοιξε την άνοιξη του 2019 και συνεχίστηκε μέσα από συναντήσεις και πρωτοβουλίες του τότε υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελου Τόλκα.

Πάντος η προοπτική αυτή δεν έδωσε σπουδαία αποτελέσματα, καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς μεταναστών και προσφύγων και στην πραγματικότητα ουδέποτε έδωσε λύσεις.

Εκείνο που απομένει είναι κατά πόσο θα τηρηθεί η υπόσχεση της Αλβανίας να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα τα οποία τα έχει σφραγίσει κυριολεκτικά λόγω κορονοιου.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει η προσέλευση εκείνη των γειτόνων μετά το παγκόσμιο υγειονομικό σοκ.

Το φαινόμενο των άκρως απαραίτητων ξένων εργατικών χεριών δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο.

Όπως είπε ο κ. Γιαννακάκης, ανάλογη μεγάλη αγωνία υπάρχει και στην Ισπανία όπου οι τοπικοί καλλιεργητές περιμένουν περίπου 16.000 εργάτες από το Μαρόκο για τη συγκομιδή της φράουλας.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών δεν αφορά μόνο την Ημαθία, αλλά είναι «πανελλαδικό πρόβλημα», είπε ο κ. Γιαννακάκης.

Σε ότι αφορά τις απολαβές, το μεροκάματο έχει μικρές αποκλίσεις σε διάφορες περιοχές της Ημαθίας και κινείται από τα 27 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 35 ευρώ, όπως συμβαίνει στην περιοχή της Νάουσας, προφανώς λόγω περιορισμένης προσφοράς εργασίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ