Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ιστορικές αλλαγές σε καιρό πανδημίας - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

 

Οι πανδημίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή  σίγουρα επηρεάζουν τον ρου της ιστορίας, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος θα αλλάξει.

Η  προηγούμενη κρίση δεν άλλαξε τον κόσμο. Αυτή ίσως διαμόρφωσε την νέα κοινωνία με νέες  αξίες, εάν δεν αλλάξουν πολλά από τα βασικά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η διαφορά αυτής της κρίσης μοιάζει περισσότερο με πόλεμο παρά με  ύφεση.

Αυτή τη στιγμή ο αγώνας είναι περισσότερο το πώς θα λογαριαστούμε τώρα, ως κοινωνία και ο καθένας ξεχωριστά για να ξεπεράσουμε με μικρότερες απώλειες το παρόν. Είναι αγώνας με πολλές διαστάσεις, προσωπικές, κοινωνικές ακόμα και ιδεολογικές.

Η αγωνία και ο προβληματισμός για τον ιό, είναι διάχυτα σε όλη την κοινωνία και σε μια καθημερινότητα διαφορετική και δυσκολότερη. 

Η διάρκεια  της κρίσης θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την οικονομική διαχείριση του χρέους. Κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η  ιστορία θα καταγράψει όλες τις βάρβαρες αλλαγές που θα επηρεάσουν τόσο  τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έκπτωσης του συνολικού επιπέδου υγείας; Από την πρώτη κρίση (2008) ήδη το σύστημα  υγείας συρρικνώθηκε με εντολές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, και τώρα αγωνιζόμαστε να το διατηρήσουμε με φιλανθρωπίες και εθελοντισμό. Σιωπή, ανοχή και συγκάλυψη. Τα Fake news και η δημοσιογραφία των συστημικών ΜΜΕ, χωρίς πηγή και αξιοπιστία, έχουν δημιουργήσει «παθητικούς» πολίτες, οι οποίοι μπροστά στους θανάτους και στο αβέβαιο μέλλον, δέχονται  ότι τους προσφέρει το μιντιακό σύστημα.

Ο γερμανο-ολλανδικός άξονας με τις αντιδράσεις για το ευρωομόλογο και οι μεγάλες παγίδες της προληπτικής γραμμής πίστωσης, εγκυμονούν ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον στη χώρα μας.

Ο κορωνοϊός απλώνει το δίχτυ του σε μια ήδη διαβρωμένη αστική κοινωνία. Στη χαμοζωή της ιδιωτικής καραντίνας αλλά και της  «ατομικής ευθύνης». Η τρομολαγνεία των ΜΜΕ είναι προϊόν της αστικής τάξης. Να ζούμε με τον φόβο, τον τρόμο και στερούμενοι ελπίδων μέσα στα τείχη  που μας επέβαλλαν…

… Για ένα αυταρχικό κράτος η πανδημία είναι παράδεισος, σύμφωνα με την  ανώνυμη δήλωση δυτικού διπλωμάτη. Είναι δοκιμή συστημάτων ελέγχου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν  ανά πάσα στιγμή στο μέλλον…

Το imperial college του Λονδίνου θα πρέπει να είναι σοβαρό μαγαζί – το λέει και το όνομά του. Τα σοβαρά μαγαζιά αυτού του είδους τώρα ασχολούνται με το να ξερνάνε θάνατο – και το imperial college θέλησε να πλασσαριστεί στο βάθρο του «διαγωνισμού τρομοπαραγωγής». Μάζεψε ούτε λίγο ούτε πολύ 47 «ειδικούς» και έκανε πρόβλεψη για το πόσους θα μολύνει και θα σκοτώσει ο covid 19. Τα αποτελέσματα διατρέχουν ήδη τον κυβερνοχώρο καλπάζοντας· το imperial college (σε συνεργασία με τον μόνιμα ύποπτο για τις σχέσεις του με τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες Π.Ο.Υ.) ανεβαίνει στη λίστα των «αξιόπιστων» τρομοκρατών.

Τι προέβλεψαν οι 47 ειδικοί, ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα περιοριστικά μέτρα, τότε θα μολυνθούν παγκόσμια 7 δις ανθρώπων και θα πεθάνουν «μόνο» 1,3 εκατ. Τρομοκρατία  ναι, αλλά αν προλάβει κάποια δυτική φαρμακοβιομηχανία να βρει ένα εμβόλιο όλα καλά!...

Στην μετά κορωναϊού εποχή θα αποδειχθεί εάν τα σύγχρονα δημοκρατικά συστήματα ταυτίσθηκαν με ολοκληρωτικά καθεστώτα σχετικά με την ενημέρωση   συμμετοχή του πολίτη στον έλεγχο.

Η πανδημία θα επαναφέρει ακραίες  μορφές εθνικισμού, ξενοφοβίας αλλά και  αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Οι ανθρώπινες  και υλικές απώλειες, εργασιακές και εμπορικές σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα φέρουν τη σφραγίδα της επέλασης της πανδημίας. Πολλές κυβερνήσεις ξεχνώντας τις αξίες της αλληλεγγύης έχουν στραφεί σε εθνικές πολιτικές απομονωτισμού και κλείνουν τα σύνορά τους.

Ένα παγκόσμιο πείραμα εξελίσσετε με αναγκαστική απομόνωση, αυστηρούς περιορισμούς κυκλοφορίας και κοινωνική σιωπή.

Έχει και μια άλλη διάσταση. Ο φόβος για την εξάπλωση της πανδημίας αυξάνει  την συσπείρωση των κοινωνιών γύρω από την εξουσία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ