Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Το τραγικό λάθος που δεν ασκήσαμε τα παιδιά μας στην χειρωνακτική εργασία - Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

 

Αυτές τις μέρες που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι είδα την ρωσική ταινία «το φρούριο». Η ταινία είναι του 2007 και αφορά ένα ιερομόναχο που έκανε ένα μοναστήρι στην Ουκρανία στα σύνορα με την Ρουμανία και στο μοναστήρι φρόντιζε εκατοντάδες προβληματικά παιδιά,  με αναπηρία, άρρωστα, εγκαταλελειμμένα, ορφανά. Φρόντιζε τα παιδιά όχι μόνον να μαθαίνουν γράμματα αλλά να μαθαίνουν και γεωργικές εργασίες, κτηνοτροφικές, τέχνες, τα κορίτσια να μαθαίνουν οικοκυρικά, ραπτική, πλέξιμο, ώστε να μπορούν να βγάζουν αργότερα το ψωμί τους. 

Στην ταινία αυτή μου έμεινε στο μυαλό η φράση «τα παιδιά είχαν την επιθυμία να κάμνουν με τα χέρια τους πολλές εργασίες, αυτό που δυστυχώς λείπει τόσο σήμερα από την νεολαία μας». Μήπως όμως αυτό δεν λείπει τόσο και από την νεολαία της Ελλάδας ; Ένας Παιδαγωγός έλεγε ότι τα Αφρικανάκια μέχρι τα δεκαπέντε τους μπορούν να κάμνουν ότι κάμνουν οι γονείς τους, τι ισχύει σε μας αφήστε το καλύτερα.

Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Και μεις και οι γονείς μας δεν κάναμε ότι μπορούσαμε για να μην ιδρώσουν τα παιδιά μας ; Δεν λέγαμε «τα διαβάσματά σου εσύ, να γλυτώσεις από την ταλαιπωρία που περνώ εγώ» ; Θυμάμαι πόσο συχνά έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου που ήταν γεωργός «φροντίστε να γλυτώσετε από την γεωργία». Μα μήπως και οι περισσότεροι γονείς στην Ελλάδα δεν ονειρευόμαστε τα παιδιά μας να εργάζονται σ’ ένα γραφείο, με κλιματισμό, με άνεση, με οκτάωρο, ο μισθός να πέφτει, και γι’ αυτό τα φλομώνουμε στα φροντιστήρια μπορούν δε μπορούν να σπουδάσουν ; 

Φυσικά ούτε που περνούσε από το μυαλό μας  τι ευλογίες και οφέλη είχε η οποιαδήποτε χειρωνακτική εργασία ! Γιατί να ζορίζουμε τα παιδιά μας στα χωράφια, στις κτηνοτροφικές μονάδες, στις βιοτεχνίες, στην περιποίηση του μπαξέ, στο καθάρισμα του σπιτιού, αφού υπάρχουν οι Αλβανοί, οι Πακιστανοί, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, υπηρέτριες και τόσοι άλλοι ; Πληρώνουμε λίγα χρήματα και οι δουλειές γίνονται χωρίς να ταλαιπωρούνται τα πριγκιπόπουλά μας. 

Ναι αλλά τότε γιατί λέει ο λόγος του Θεού «παίδευε το παιδί σου και θα σε αγαπήσει» ; Γιατί λέει ο μεγάλος σοφός Σωκράτης «η σοφία αποκτιέται με το ζόρισμα» ; Μπορούμε να είμαστε περήφανοι με το κατόρθωμά μας. Ασκήσαμε όλους τους ξένους, Αλβανούς, Πακιστανούς και όλους τους άλλους και αφήσαμε τα παιδιά μας να μην ξέρουν να κάμνουν τίποτα. Μην φοβάστε, πολλά από τα παιδιά μας δουλεύουν εργάτες(αν τους προσλάβουν) στις επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει όλοι αυτοί οι ξένοι μετά από την καλή εκπαίδευση που τους κάναμε.     

Ποια είναι τα καλά που έχουν οι χειρωνακτικές εργασίες ; Πρώτα απ’ όλα ησυχάζει το μυαλό σου. Ο λαός μας λέει «όταν η μυλόπετρα δεν έχει κάτι ν’ αλέσει, αλέθει τον εαυτό της». Δεν ξέρετε ότι για τα ψυχολογικά οι χειρωνακτικές εργασίες είναι το καλύτερο φάρμακο ; Δεν βλέπετε που τα παιδιά μας όλη μέρα μόνο με κινητά και βιβλία κοντεύουν να τρελαθούν ; Εμείς που σαν παιδιά τα καλοκαίρια δουλεύαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ στα χωράφια είχαμε ψυχολογικά ; (Βέβαια το πρόβλημα ήταν ότι βλέπαμε στην τηλεόραση τι απολάμβαναν οι άλλοι που τα στερούμασταν εμείς).

Η εργασία των χεριών κάμνει το σώμα δυνατό, στέρεο και υγιεινό, η δε αργία και οκνηρία δεν κάμνει μόνο το σώμα αδύνατο, μαλθακό και νοσώδες, αλλά είναι ενωμένη πάντοτε με την πονηρία σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο. Δεν είναι μόνο να έχουμε ένα οποιοδήποτε επάγγελμα. Πρέπει να μπορούμε να κάμνουμε και χειρωνακτικές δουλειές. Οι καιροί αλλάζουν. Μπορεί να χρειαστεί απ’ αυτό να βγάλουμε και το ψωμί μας. Μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας.  Δεν ζηλεύουμε όλοι όταν λένε για κάποιον «αυτού πιάνουν τα χέρια του». Και με πόση ικανοποίηση γεμίζει αυτός ο άνθρωπος ! 

Εμείς που ήμαστε πολλά χρόνια παντρεμένοι το ομολογούμε ότι πολλές χειρωνακτικές δουλειές  χρειάστηκε να κάνουμε στα σπίτια μας. Το να μην ξέρουμε να κάμνουμε τίποτα δεν μας έκαμνε ρεζίλι στον σύντροφό μας ; Ας το ακούσουν αυτό οι γονείς που λυπούνται μην κουραστούν τα παιδιά τους και δεν τους μαθαίνουν τίποτα. Δεν έχετε προσέξει τα παιδιά πόσο χαίρονται να κάμνουν χειρωνακτικές εργασίες ; Μα αυτό είναι το φυσιολογικό. Ξέρετε ότι τα μικρά παιδιά που δουλεύουν πολύ τα χέρια τους στα παιχνίδια μιλάνε πιο γρήγορα και πιο καθαρά ;

Στην ιστοσελίδα μου ximikos.blogspot.com και στην ετικέτα “παιδαγωγικά” έχω αναρτήσει μια μελέτη του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου για το θέμα αυτό. Λέει ο άγιος « αν εσύ που διαβάζεις αυτά είσαι τεχνίτης και δουλεύεις εργόχειρο, μιμήσου τον Κύριο και πρόσεχε να μη κάμνεις στην τέχνη σου καμία δολιότητα και ψεύδος ή κλεψιά, αλλά δείξε εμπιστοσύνη σ’ εκείνον που δουλεύεις, διότι αυτός σε πληρώνει με τον μισθό που εσύ συμφώνησες κι’ έχεις μεγάλη αμαρτία αν τον αδικήσεις. Μη μεταχειρίζεσαι αμέλεια και οκνηρία στην τέχνη σου, αλλά δούλευε με όλη σου την ψυχή, ωσάν να δουλεύεις όχι σε άνθρωπο αλλά στον Θεό που σε βλέπει και κρίνει τα έργα σου». Πόσο καλύτερη θα ήταν η κοινωνία μας αν όχι μόνο όλοι οι τεχνίτες, αλλά και ο καθένας μας στην εργασία του εφαρμόζαμε αυτά τα λόγια !  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ