Κουμαντάρουμε με σοφία τη ζωή μας ; - Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

 

«Ενός κακού μύρια έπονται» λέει ο λαός μας. Νομίζω όμως ότι εξ ίσου σωστό θα ήταν να πούμε κι ενός καλού μύρια έπονται. Ναι όπως το ένα κακό τραβάει το άλλο και το ένα καλό τραβάει το άλλο. Δυστυχώς όμως το κακό είναι κατήφορος άρα εύκολο, φαίνεται και ελκυστικό, άρα κυρίως αυτό εφαρμόζεται στην ζωή μας. Εξ άλλου το είπε και ο Χριστός μας : «Εισέλθετε δια της στενής πύλης, ότι πλατεία η πύλη και ευρύχωρος η οδός η απάγουσα εις την απώλειαν, και πολλοί εισίν οι εισερχόμενοι δι’ αυτής. Τι στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν και ολίγοι εισίν οι ευρίσκοντες αυτήν !» (Ματθ.7,13).

Ένα από τα κακά λοιπόν του οποίου μύρια έπονται είναι ότι οι περισσότεροι σταματήσαμε να διαβάζουμε ωφέλιμα βιβλία. Βλέπετε και μεις και τα παιδιά μας έχουμε κολλήσει στις οθόνες που είναι τόσο ελκυστικές και ταιριάζουν τόσο στην σάρκα μας που της αρέσει οτιδήποτε αποχαυνωτικό. Όταν εμείς που άσπρισαν τα μαλλιά μας δυσκολευόμαστε να στερηθούμε τις οθόνες, τι να κάνουν και τα καημένα τα παιδιά που γεννήθηκαν με αυτά ! Χθες έλεγε ο π. Χριστοφόρος ότι από δω και πέρα αυτές οι οθόνες θα είναι το σπουδαιότερο όπλο του πονηρού με το οποίο θα προσπαθήσει να ξεγελάσει ακόμα και τους εκλεκτούς(φυσικά δεν φταίει η τεχνολογία).  

Και όμως πόση ωφέλεια είχαμε οι Έλληνες από τα όμορφα βιβλία ! Ο μέγας Αλέξανδρος είχε την Ιλιάδα του Ομήρου κάτω από το μαξιλάρι του. Οι ηρωικοί βίοι των αγίων κρατούσαν αδούλωτο το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εμάς ποιο καλό που κάνουμε θα τραβήξει και άλλα καλά για να μείνει αδούλωτη η ψυχή μας και των παιδιών μας από τους σύγχρονους τυράννους ;

Ένα από τα πιο σοφά βιβλία είναι οι ασκητικοί λόγοι του αγίου Ισαάκ του Σύρου. Ο μεγάλος άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής στο Άγιο Όρος, που ήταν γέροντας του γνωστού παπά Εφραίμ της Αριζόνας, το είχε κάτω από το μαξιλάρι του. Αν και αναφέρεται σε μοναχούς, έχει όμως και για μας πολλά ωφέλιμα.

Γράφει λοιπόν ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος : «Κρύψε τα μυστικά σου, τις πράξεις σου και τους πολέμους σου από κάθε άνθρωπο». Στο «από κάθε άνθρωπο» να εννοείτε και συζύγους, παιδιά, γονείς, συναδέλφους… Δεν ξέρω τι λένε σε σας αυτά τα λόγια, σε μένα όμως που φανέρωνα σε όλους την καρδιά μου λένε πάρα πολλά. Από την ανοησία μου αυτή δέχτηκα πολλές πληγές. 

Δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστούν τα λόγια αυτά. Είναι εύκολο το μυαλό σου να είναι σκοτισμένο κι εσύ να χαμογελάς σε όλους σαν να μην συμβαίνει τίποτα ; Είναι εύκολο να είναι μέσα σου όλα μπερδεμένα κι εσύ να φέρεσαι όπως όλοι ; Είναι εύκολο μέσα σου να ζεις την κόλαση και να μην βγαίνει τίποτα προς τα έξω ;

Έλεγε ο άγιος π. Σωφρόνιος του Έσσεξ, την δεκαετία του 1920 που ζούσε στο Παρίσι ήταν τόσο σκοτισμένος που ενώ στις συναναστροφές του φερόταν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, όταν γύριζε σπίτι σωριαζόταν μπροστά στις εικόνες κι έκλαιγε με τις ώρες. Λέει ο επίσκοπος Λεμεσού Αθανάσιος σε μια ομιλία του : «ένας σύζυγος είχε μια πτώση με άλλη γυναίκα και ο χαζός το είπε στην γυναίκα του κι’ αυτή τον χώρισε». 

Τα ίδια ακριβώς με άλλα λόγια συμβουλεύει και ο άγιος π. Εφραίμ από τα Κατουνάκια του Αγίου Όρους : «Εμείς από τους γεροντάδες μας μάθαμε, είτε απολαμβάνουμε τα κάλλη του παραδείσου είτε βράζουμε στα καζάνια της κόλασης κανείς από τους γύρω μας να μην καταλαβαίνει τίποτα».   

Σε ένα άλλο σοφό βιβλίο την «Κλίμακα» του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου γράφει : «Αν βρέθηκες σε  Μοναστήρι και σε ηγούμενο που δεν τον ξέρεις, και θέλεις να ζήσεις μαζί τους για να γιατρευτεί και να σωθεί η ψυχή σου, όμως αγνοείς την κατάσταση και την πολιτεία τους, και δεν έμαθες ούτε με δοκιμή ούτε από άλλους τις γνώμες και τις διαθέσεις τους, ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ούτε να βάλεις αμέσως μετάνοια ούτε να δεθείς εκεί έτσι στην τύχη χωρίς να κάνεις την απαραίτητη έρευνα και εξέταση, αλλά ΠΡΟΦΑΣΙΣΟΥ πως είσαι περαστικός και επισκέπτεσαι τα μοναστήρια για προσκύνημα και πρόσεχε και εξέταζε κρυφά όλη τη ζωή τους και τις πράξεις τους και την κατάσταση και την ταπείνωση που έχουν όλοι τους και αφού δοκιμάσεις ακριβώς την πολιτεία τους και πληροφορηθείς πως ωφελείσαι από το καλό τους παράδειγμα και απαλύνεται η καρδιά σου και ταπεινώνεται η ψυχή σου και κατανύγεται η όρεξή σου να μείνεις μαζί τους και να τελειώσεις εκεί την πρόσκαιρη ζωή σου, ΤΟΤΕ υποτάξου και βάλε μετάνοια και πουλήσου ως δούλος στον Δεσπότη Χριστό και στην αδελφότητα και αγωνίσου εκεί μέχρι τον θάνατό σου» (τα κεφαλαία ήταν δικά μου).

Εμείς όταν έχουμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις στην ζωή μας ακολουθούμε τις συμβουλές του αγίου Ιωάννου ή απλώς παίζουμε με την ζωή μας ; Πάντως αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι μισοί γάμοι διαλύονται, οι περισσότεροι από μας μάλλον στην τύχη και όπως να ναι αφήνουμε τα σοβαρά θέματα της ζωής μας.

Όταν ο απόστολος Παύλος μιλούσε στον Άρειο Πάγο στους Αθηναίους για τον Χριστό τον άκουγαν μέχρι που είπε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Βλέπετε η σοφία των προγόνων μας δεν μπορούσε με τίποτα να κατανοήσει ανάσταση των σωμάτων, γιατί είναι πολύ μικρό το ανθρώπινο μυαλό για να χωρέσει την άπειρη Σοφία του Θεού. Χριστός Ανέστη !

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ