Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ελεύθεροι; “Πολιορκημένοι” Ναι.. - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

 

Χωρίς αμφιβολία, ζούμε απερίγραπτες χρονικές στιγμές. Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται γύρω μας. Αναγκαστικά η πρώτη επαφή μας με την υλική πραγματικότητα είναι οπτική.

Έρημοι δρόμοι, πλατείες με τη σκληρή γεωμετρία της πόλης,  απόκοσμες προοπτικές και μια – δυο ανθρώπινες φιγούρες το πολύ.  Εξάλλου δεν αποφασίζουμε εμείς για τα μέτρα. Θα κάνουμε ότι μας πούνε.

«Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, 3 αποφάσεις, 3 αποφάσεις για την ζωή μας, για τους οικείους μας, για τα παιδιά μας, για τις γειτονιές μας, για τις πόλεις μας, για την πατρίδα μας, 3 αποφάσεις”.

"Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε.

Karantina-662x430.jpg

Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Μέτρα, πειθαρχία, φρόνημα… Και ο αγώνας συνεχίζεται.  Πορευόμαστε όμως με αυτά που έχουμε και με αυτά που λείπουν. Σε συνθήκες  κρίσιμων καταστάσεων και έκτακτης ανάγκης.

Παιχνίδι αποστάσεων. Απαγορεύονται οι χειραψίες. Περιπολίες αστυνομίας και στρατού και εφαρμογές στα κινητά μέσω των οποίων εξασφαλίζοντας τον εγκλεισμό μας. Για το «καλό» του συνόλου περιορίζονται ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Είναι ο μελλοντικός κίνδυνος. Η χαρά της εξουσίας. Καταστολή και κανόνες.

Απόσταση 20-25 μέτρα. Απόσταση πέναλτι 11 μέτρα. Απόσταση ασφαλείας 2 μέτρα.

Μήπως τελικά από το μοτίβο υπερβαίνει τη φύση και τη διάρκεια της ζωής του κορωνοϊού; Μήπως  μιλάμε για μια νέα διαχρονική τάξη πραγμάτων κατά τη διάρκεια της  βάλλονται όλα τα κεκτημένα δικαιώματα.

Ασφαλώς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στο πρόβλημα. Όμως προσπαθώντας να αποφύγουμε τον κίνδυνο, ίσως  δημιουργούμε άλλους μεγαλύτερους όταν υπάρχει πανικός. Ας ηρεμήσουμε και ας «απολαύσουμε απόσταση μεταξύ αγαπημένων προσώπων 0 μέτρα….

… Ακόμα και ο Τζώρτζ Όργουελ θα είχε εκνευριστεί με τέτοιες καταστάσεις, όταν δακτυλογραφούσε από το κρεβάτι του –λόγω εξάντλησης από τη φυματίωση– το «1984».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ