Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Σαν σήμερα – 15 Μαΐου Eurovision 2004 - Τρίτη θέση για την Ελλάδα με τον Σάκη Ρουβά και το «Shake it»

 

Η ΝΕΤ μεταδίδει απευθείας από την Κωνσταντινούπολη τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης -μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου- ένα κανάλι συγκεντρώνει το 86,5% του τηλεοπτικού κοινού. Ο Σάκης Ρουβάς, που εκπροσωπεί τη χώρα μας με το τραγούδι «Shake it», κατακτά την τρίτη θέση στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2004 ήταν ο 49ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision και πραγματοποιήθηκε στο Abdi peki Arena, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Τουρκία αφού κέρδισαν τον διαγωνισμό το 2003 με την Σερτάμπ Ερενέρ να τραγουδάει το "Everyway That I Can". Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που διοργάνωσε το διαγωνισμό ήταν η Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (TRT).

Η Ουκρανίδα τραγουδίστρια Ρουσλάνα κέρδισε το διαγωνισμό με το "Wild Dances". Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή ήταν μόνο η δεύτερη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό. Αυτή ήταν και η τρίτη συνεχής χρονιά στην οποία το διαγωνισμό κέρδισε μια γυναίκα, ερμηνεύοντας ένα τραγούδι που αποτελείται τουλάχιστον εν μέρει από τον εαυτό της (που ήταν οι δύο προηγούμενες Marie N και Σερτάμπ Ερενέρ, οι οποίες συνυπέγραψαν τα τραγούδια τους για το 2002 και 2003).

Για να φιλοξενηθεί ο αυξανόμενος αριθμός χωρών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, εισήχθη ημιτελικός. Οι χώρες που δεν προκρίνονται για τον τελικό υπολογίζονται κανονικά ως συμμετέχουσες χώρες, ενώ οι ημιτελικοί αποτελούν μέρος του διαγωνισμού. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν υπήρξαν καλλιτέχνες που επέστρεψαν για δεύτερη φορά - μόνο για έκτη φορά (συμπεριλαμβανομένου του 1956) στην ιστορία του διαγωνισμού ότι αυτό συνέβη και ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό σε δύο διαδοχικά έτη.

Ο διαγωνισμός έλαβε μέρος στην Κωνσταντινούπολη μετά τη νίκη της Τουρκίας στο διαγωνισμό του 2003 στη Ρίγα της Λεττονίας, με το "Everyway That I Can" της Σερτάμπ Ερενέρ. Αρχικά, το Mydonose Showland επιλέχθηκε από το TRT για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, αλλά τελικά επιλέχθηκε η Αρένα του Αμπντί Ιπεκτσί, λόγω της μεγάλης χωρητικότητάς της. Ο Κόρχαν Αμπάι και η Μελτέμ Τζούμπουλ ήταν οι παρουσιαστές του σόου.

Στον ημιτελικό και στον τελικό, η Μελτέμ Τζουμπούλ "ζέστανε" το κοινό με μία ευρέως γνωστή επιτυχία του διαγωνισμού, το "Nel blu dipinto di blu (Volare)", από τον Ντομένικο Μοντούνιο. Η Σερτάμπ Ερενέρ επέστρεψε στη σκηνή το 2004 για να παρουσιάσει το νικητήριο τραγούδι του 2003, το "Everyway That I Can" και ένα καινούριο της τραγούδι, το "Leave". Επίσης, η Σερτάμπ έκανε συνεντεύξεις με διαγωνιζόμενους στο "πράσινο δωμάτιο" (green room). Το τουρκικό χορευτικό συγκρότημα Fire of Anatolia παρουσίασε χορούς στο κλείσιμο του διαγωνισμού.[1] Ένα επίσημο CD κυκλοφόρησε στην αγορά και για πρώτη φορά, όλος ο διαγωνισμός καταγράφηκε σε DVD, που περιελάμβανε τον ημιτελικό και τον τελικό.


Πρωτιές


Το νέο επίσημο γενικό λογότυπο του διαγωνισμού χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος, με τη σημαία της καρδιάς στο κέντρο λόγω αλλαγής για μελλοντικούς διαγωνισμούς. Το σύνθημα για τον διαγωνισμό της Κωνσταντινούπολης ήταν "Under the Same Sky", το οποίο ανακοίνωσε τη σημασία μιας ενωμένης Ευρώπης και της τουρκικής ολοκλήρωσης.

Η χρονιά αυτή ήταν επίσης αξιοσημείωτη καθώς ήταν ο πρώτος χρόνος που η Τουρκία ψήφισε υπέρ της Κύπρου και για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κύπρος ψήφισε την Τουρκία. Παρ 'όλα αυτά, σε μια κίνηση που εξόργισε κάποιους Κυπρίους, όταν η χώρα παρουσίασε τις ψήφους της, δεν παρουσιάστηκε κανένας χάρτης του νησιού (όλοι οι άλλοι παρουσιαστές προηγήθηκαν με τη χώρα τους να επισημαίνεται σε χάρτη). Αυτό οφείλεται στην αναγνώριση της Τουρκίας από το βόρειο μισό του νησιού ως ανεξάρτητης δημοκρατίας (που δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος). Είναι πιθανόν η Τουρκία να απομακρυνθεί από την εμφάνιση του χάρτη, διότι θα είχε επισημάνει μόνο το νότιο τμήμα του νησιού, και έτσι εξόργισε τη διεθνή κοινότητα.

Αυτός ήταν και ο πρώτος χρόνος που οι βαθμολογίες ξαναδιαβάζονταν μόνο από τους οικοδεσπότες σε μία γλώσσα. Πριν από το 2004, κάθε βαθμός επαναλήφθηκε στα γαλλικά και στα αγγλικά, αλλά λόγω του γεγονότος ότι 36 χώρες ψήφισαν και τα επόμενα χρόνια, για να εξοικονομήσουν χρόνο, οι οικοδεσπότες ξαναδιαβάζουν κάθε βαθμολογία σε μία μόνο γλώσσα. Αυτό ήταν το αντίθετο από τον αρχικό εκπρόσωπο χώρας που μίλησε.

Επίσης ήταν η πρώτη φορά που μια μη κερδοφόρα συμμετοχή σημείωσε πάνω από 200 πόντους. Πριν από αυτόν τον διαγωνισμό, μόνο το "Rock 'n' Roll Kids" και το "Love Shine a Light", οι νικητές του 1994 και το 1997 είχαν περάσει αυτούς τους βαθμούς. Σε αυτό το διαγωνισμό, όλα τα τραγούδια που τερμάτισαν στις 3 πρώτες θέσεις πήραν πάνω από 200 βαθμούς.


Συμμετέχουσες χώρες


Ο διαγωνισμός της Eurovision ήταν ο πρώτος που διεξήχθη σε δύο ημέρες, με έναν ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και τον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε το επόμενο Σάββατο. Κάτω από αυτό το νέο σχήμα, απευθείας πρόκριση στον τελικό δόθηκαν στις "Μεγάλες 4: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο (ως τους μεγαλύτερους οικονομικούς συντελεστές στην EBU) και τις χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη δεκάδα στο διαγωνισμό του 2003. Η Ανδόρα, η Αλβανία, η Λευκορωσία και η Σερβία και Μαυροβούνιο συμμετείχαν στον διαγωνισμό για πρώτη φορά, με το Μονακό να επιστρέφει μετά από 25 χρόνια απουσίας. Το Λουξεμβούργο επρόκειτο να επιστρέψει μετά από απουσία 11 ετών, αλλά αργότερα έφυγε μετά από οικονομικές ασυμφωνίες μεταξύ της RTL και της EBU. Όλες οι συμμετέχουσες χώρες είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν τόσο στον ημιτελικό γύρο όσο και στον μεγάλο τελικό. Αυτό ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο ψηφίστηκαν όλες οι 36 συμμετέχουσες χώρες βάσει δημόσιας τηλεφωνικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρωσία δεν μεταδίδουν τον ημιτελικό (καθώς δεν συμμετείχαν σε αυτόν) και, συνεπώς, δεν έδωσαν ψήφους, όπως οι άλλες τριάντα τρεις χώρες.


Προβλήματα


Λίγο πριν την έναρξη της σλοβενικής συμμετοχής, ο τουρκικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός έλαβε κατά λάθος ένα διαφημιστικό διάλειμμα το οποίο σήμαινε ότι το σλοβένικο τραγούδι δεν ακούστηκε από Τούρκους θεατές και κατά συνέπεια η Τουρκία δεν έδωσε ψήφο για το τραγούδι. Υπήρχαν τεχνικά προβλήματα όταν σε ένα σύντομο διάλειμμα στα μέσα του τραγουδιού (που χρησιμοποιήθηκαν για το διαφημιστικό διάλειμμα), οι οικοδεσπότες προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με διάφορα μέρη στην Ευρώπη. Προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Τουρκία, αλλά τελικά μπόρεσαν να λάβουν απάντηση από τη Γερμανία. Κατά την εισαγωγή της ρουμανικής κάρτας, οι πληροφορίες για τη ρουμανική είσοδο εμφανίστηκαν στην οθόνη, αλλά γρήγορα απομακρύνθηκαν. Ένας μικρό πρόβλημα εμφανίστηκε όταν, στο δρόμο της για να παρουσιάσει το νικητή και να δώσει το τρόπαιο, το παπούτσι της Σερτάμπ Ερενέρ κόλλησε σε μια σχάρα ομιλητή από την πλευρά της σκηνής και έπρεπε να απελευθερωθεί. Ωστόσο, αυτό δεν καθυστέρησε τις διαδικασίες, και εκτός από τα παραπάνω η εκπομπή έτρεξε ομαλά.

Μια ώρα μετά την εκπομπή του ημιτελικού, η EBU ανακάλυψε ότι υπήρξαν προβλήματα με την καταμέτρηση των ψήφων στο Μονακό και την Κροατία. Η Digame, θυγατρική της Deutsche Telekom, η οποία ήταν υπεύθυνη για την επεξεργασία όλων των ψήφων (από το 2004), ανέφερε ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με το λογισμικό υπολογισμού τους και ότι υπήρξε πρόβλημα με την ψηφοφορία κειμένου στην Κροατία. Όταν μετρήθηκαν οι ψηφοφορίες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Κροατία είχε κερδίσει 4 πόντους, πράγμα που αντιβαίνει στους κανόνες της Eurovision. Αργότερα, μια επίσημη δήλωση της EBU αναφέρει ότι υπήρξαν τεχνικά προβλήματα στην πλευρά του κροατικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος παραμελήθηκε να διαγράψει τις ψευδείς ψήφους από τα αποτελέσματα. Συνεπώς, μερικές ψήφοι δεν καταμετρήθηκαν στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο τέλος της εκπομπής του ημιτελικού. Όταν τα αποτελέσματα διορθώθηκαν για να συμπεριλάβουν αυτές τις πρόσθετες ψήφους, διαπιστώθηκε ότι δεν επηρέασαν ποιες χώρες είχαν επιλεγεί για τον τελικό.


Δομή ψηφοφορίας


Όλες οι χώρες του διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προκρίθηκαν για τον τελικό, είχαν δικαίωμα ψήφου για άλλες χώρες. Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εμφανίσεις, κάθε χώρα άνοιξε τις τηλεφωνικές γραμμές για να επιτρέψει στους θεατές να ψηφίσουν για το αγαπημένο τους τραγούδι. Ωστόσο, η ψηφοφορία για τη χώρα στην οποία βρίσκεστε δεν επιτρέπεται. Κάθε χώρα απονέμει βαθμούς βάσει του αριθμού των ψηφισάντων για κάθε τραγούδι: το τραγούδι που έλαβε τις περισσότερες ψήφους θεατών έλαβε 12 βαθμούς, οι δεύτεροι 10 βαθμοί, οι τρίτοι 8 βαθμοί και στη συνέχεια οι 7, 6, 5 κ.λπ.

Σε περίπτωση ισοπαλίας, ο αριθμός των χωρών που θα ψηφίσουν για τα δεσμευτικά τραγούδια θα μετριέται και το τραγούδι με τις περισσότερες χώρες που του απονέμονται πόντους θα είναι ο νικητής. Σε περίπτωση περαιτέρω ισοπαλίας, τότε θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για τον υπολογισμό του αριθμού των 12 πόντων, 10 πόντων κλπ., για να βρεθεί ένας τελικός νικητής.


Ημιτελικός


Ο ημιτελικός έλαβε χώρα στις 12 Μαΐου 2004 στις 21.00 (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης). 22 χώρες συμμετείχαν αλλά 33 ψήφισαν με εξαίρεση τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Πολωνία. Αυτός ήταν ο πρώτος ημιτελικός στην ιστορία της Eurovision

Tελικός

Οι φιναλίστ ήταν:

Οι τέσσερις αυτόματοι φιναλίστ (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο)

Οι 10 πρώτες χώρες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2003

Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό

 

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2005


Στην τρίτη θέση της Eurovision 2004 με 251 βαθμούς στο σύνολο κατετάγη ο Σάκης Ρουβάς και το Shake it των Τερζή – Τυράκη. Είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ η ελληνική συμμετοχή μαζί με αυτή του 2001 και των Antique με το Die for you.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η επιτυχία του Σάκη Ρουβά αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς σημειώθηκε επί συνόλου 36 συμμετεχουσών χωρών, ενώ η αντίστοιχη επιτυχία των Antique είχε έλθει με τη συμμετοχή 24 χωρών.

Στην πρώτη θέση της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε η Ουκρανία (280 βαθμοί) με το τραγούδι Wild dance και ερμηνεύτρια τη Ρουσλάνα, ενώ στη δεύτερη θέση με 262 βαθμούς τερμάτισε η Σερβία-Μαυροβούνιο, με το τραγούδι του Ζέλικο Γιοξίμοβιτς. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Τουρκία, ενώ πέμπτη κατετάγη η Κύπρος.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν η Σουηδία, η Αλβανία (στην πρώτη της εμφάνιση στη διοργάνωση), η Γερμανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ισπανία.

Η ελληνική συμμετοχή ψηφίστηκε από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Πήρε πέντε 12άρια (η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία από τη μία χώρα προς την άλλη) από τις Αλβανία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα και Ρουμανία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ψήφισαν το Shake it ως εξής:

Ανδόρα 8 βαθμοί

Αυστρία 2 βαθμοί

Βοσνία-Ερζεγοβίνη 5 βαθμοί

Βέλγιο 8 βαθμοί

Λευκορωσία 6 βαθμοί

Ελβετία 4 βαθμοί

Σερβία-Μαυροβούνιο 7 βαθμοί

Γερμανία 7 βαθμοί

Δανία 3 βαθμοί

Εσθονία 5 βαθμοί

Ισπανία 7 βαθμοί

Φινλανδία 6 βαθμοί

Γαλλία 6 βαθμοί

Κροατία 7 βαθμοί

Ιρλανδία 5 βαθμοί

Ισραήλ 10 βαθμοί

Ισλανδία 5 βαθμοί

Λιθουανία 10 βαθμοί

Λετονία 7 βαθμοί

Μονακό 10 βαθμοί

ΠΓΔΜ 7 βαθμοί

Ολλανδία 6 βαθμοί

Νορβηγία 2 βαθμοί

Πολωνία 7 βαθμοί

Πορτογαλία 6 βαθμοί

Ρωσία 7 βαθμοί

Σουηδία 4 βαθμοί

Σλοβενία 6 βαθμοί

Τουρκία 10 βαθμοί

Ουκρανία 8 βαθμοί


Η ψηφοφορία διεξήχθη με τη μέθοδο televoting (SMS) και δικαίωμα ψήφου είχαν και οι 12 χώρες που αποκλείστηκαν από τον τελικό κατά τη διαδικασία του ημιτελικού της Τετάρτης. Εντύπωση προκάλεσαν ο καταποντισμός του θεωρούμενου ως φαβορί Βελγίου, αλλά και η -για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια- χαμηλή βαθμολογία που συγκέντρωσαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

Καθοριστικό για τη νίκη της Ουκρανίας -που ωστόσο θεωρείτο εξ αρχής ένα από τα φαβορί- ήταν το στοιχείο της δυνατότητας ψήφου σε πολλές χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ρωσία), αλλά και της Σκανδιναβίας, που σαφώς και τάχθηκαν στο πλευρό της Ρουσλάνα.

Έτσι, ο διαγωνισμός της Eurovision για το 2005 θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο της Ουκρανίας, με την Ελλάδα να ελπίζει και πάλι σε μια εξίσου αξιέπαινη εμφάνιση, όπως αυτή του Σάκη Ρουβά, που ξεσήκωσε με την ερμηνεία του και τη σκηνική του παρουσία όλους όσους παρακολούθησαν διά ζώσης την τελετή, αλλά και το τηλεοπτικό κοινό.

Ξεχωριστή μάλιστα αναφορά στο όνομα του Έλληνα τραγουδιστή έγινε από τους Τούρκους παρουσιαστές της εκδήλωσης σε μια αποστροφή των λόγων τους πριν την εμφάνιση του Σάκη Ρουβά.


Πηγή: el.wikipedia.org - in.gr/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ