Για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στην Ημαθία - Της Αγγελικής Κοτταρίδη

 

Την Δευτέρα 18-5-2020, επί τέλους, δυο κορυφαίοι αρχαιολογικοι χώροι στην καρδιά της Μακεδονίας, την Ημαθία, ανοίγουν για να υποδεχτούν τους φίλους τους: Οι Αιγές, η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων και η Μιεζα,ο τόπος όπου συνατήθηκαν δύο μεγάλοι της παγκόσμιας ιστορίας, ο Μεγαλέξανδρος και ο Αριστοτέλης.

Στις Αιγές θα μπορείτε να δείτε το ανάκτορο με τα θαυμάσια ψηφιδωτά των ανδρώνων των βασιλικών συμποσίων και να πάρετε μια ιδέα από το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πριν όμως αναβείτε στο πλάτωμα του ανακτόρου, θα μπορείτε να κάνετε μια στάση στο θέατρο που ήταν αρμονικά ενταγμένο στο συγκρότημα του 'βασιλείου καθιδρύματος', εικονοποιώντας στον χώρο την ιδέα της συνένωσης της πολιτικής με τον πολιτισμό. Και όταν περπατήσετε στην ορχήστα, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα και τα κελαηδήματα των πουλιών, θυμηθείτε, εδώ είναι ο τοπος, όπου ο ηγεμόνας που κατάφερε το ως τότε ακατόρθωτο, να ενώσει τους πάντα ερίζοντες Ελληνες, προετοιμάζοντας την μέγιστη εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού, συνάντησε το μαχαίρι του δολοφόνου και υπεκυψε στην μοίρα των θνητών, ήρωας και πρωταγωνιστής ο ίδιος μεγίστου δράματος....

Ωστόσο πρωταγωνιστής φέτος το καλοκαίρι θα είναι η Μίεζα που θα δέχεται το κοινό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο που ήταν προσαρτημένο στο περίφημο Γυμνάσιο που δημιουργησε ο Φίλιππος Β΄για να διδάξει εκεί ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες, την γενιά των μεγάλων που άλλαξαν την πορεία της Οικουμένης, αλλά και στο ειδυλιακό Νυμφαίο, το καυχημα της πόλης που στον τοπικό μύθο ήδη στον καιρό του Πλούταρχο είχε αναλάβει το μυθικό βάρος του τόπου όπου δίδαξε ο Μέγας Αριστοτέλης....!

Η είσοδος παντού θα είναι δωρεάν, ενώ το προσωπικό της εφορείας μας θα υποδεικνύει τους ασφαλείς τρόπους περιήγησης. Στις εισόδους-εξόδους υπάρχουν κατατοπιστικά φυλλάδια και τα απαραίτητα απολυμαντικά... Παρακαλούμε να εφαρμόζετε τις οδηγίες, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και τον μέγιστο αριθμό προσερχομένων!...

Ελπίζουμε ο κίνδυνος και η δοκιμάσια να περάσει γρήγορα και να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί χωρίς φόβο, να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες για τα μνημεία που αγαπάμε!...

 

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, μετά την προσωρινή παύση της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων της αρμοδιότητάς της για λόγους δημόσιας υγείας, ανακοινώνει με χαρά ότι οι παρακάτω φυλασσόμενοι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι θα είναι επισκέψιμοι για το κοινό από την Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020:

Αρχαιολογικός Χώρος των Αιγών: Ανάκτορο και Θέατρο: Οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μεγάλο εν εξελίξει αναστηλωτικό έργο, να γνωρίσουν το σημαντικότερο μνημειακό δημόσιο συγκρότημα στην Μακεδονία των κλασικών χρόνων και μάλιστα για πρώτη φορά να εισέλθουν στο θέατρο των Αιγών, τον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος και σφραγίστηκε η ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-14:30.

 

Αρχαιολογικός χώρος Μίεζας:

Νύμφαιον: Το ειδυλλιακό υπαίθριο ιερό των Νυμφών, που από την ύστερη αρχαιότητα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών ως το ρομαντικό τοπίο που δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, προσφέρεται πάλι στο κοινό για μία περιήγηση στους «υπόσκιους περιπάτους» της μαγευτικής ημαθιώτικης φύσης.

Αρχαίο θέατρο – Γυμνάσιο (Σχολή Αριστοτέλους): Το μνημειακό συγκρότημα που αποτέλεσε τον τόπο της άσκησης και μαθητείας του Αλεξάνδρου και των βασιλικών παίδων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό στο τμήμα του θεάτρου που έχει αναστηλωθεί και αναδειχθεί.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή, 08:00-20:00. Τρίτη: 12:30-20:00.

 

Οι επισκέπτες μας θα έχουν στην διάθεσή τους από το φυλακτικό μας προσωπικό φυλλάδιο με οδηγίες για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο.

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και καλό καλοκαίρι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ