Πίσω απ’ τις μάσκες - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

 

Πίσω από τις μάσκες πάντα υπήρχε ένα κακόβουλο και κακοστημένο περιβάλλον. Πίσω από τις μάσκες κρύβονται και θα κρύβονται πάντα πρόσωπα  ύποπτα και επικίνδυνα. Με την εμφάνιση της πανδημίας, η ανάγκη για προστατευτικές μάσκες ήταν τεράστια. Υπήρχαν μόνο για τους πολιτικούς λειτουργούς του αστικού κράτους για να κρύψουν όλες τις απάνθρωπες ενέργειές τους. Άθελά τους οι επιστημονικοί θεσμοί έδειξαν ότι ο κρατικός  μηχανισμός δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Πίσω από τις μάσκες… κρύφθηκε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Ε.Ε. και το χάσμα βορρά και νότου. Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Φιλανδία. Απέρριψαν κάθε σχέδιο για κοινή αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, λόγω της πανδημίας με το επιχείρημα ότι οι πληττόμενες χώρες θα έπρεπε να είχαν προβλέψει.

Πίσω από τις μάσκες… κρύφθηκε το κοινό στοιχείο, στοχοποίηση ευπαθών ομάδων. Ο χαρακτηρισμός που αποδόθηκε ότι πρόκειται για ετερόκλητες ομάδες, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη μη συμμόρφωσή τους στην «κανονικότητα» όπως οι γκέι, οι πρόσφυγες - μετανάστες, οι Ρομά και οι άστεγοι. Πίσω από τις μάσκες κρύφτηκε το μόνιμο μοτίβο ρατσιστικών και νεοφασιστικών αντιλήψεων.

Οι Ρομά και οι  πρόσφυγες – μετανάστες, ήδη αποτελούν μόνιμο στόχο. Ενώ οι άστεγοι για τους οποίους η επιταγή «μένουμε σπίτι» δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Παρά ταύτα αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμα σε άστεγους για «άσκοπη μετακίνηση», πλήρης υποκρισία.

Πίσω από τις μάσκες… στην πολιτική χρησιμοποιούνται, προκατασκευασμένοι αστέρες. Παίζουν το ρόλο του πολιτικού, αστέρες του κινηματογράφου, της δημοσιογραφίας, αθλητές και  τραγουδιστές,  χωρίς περιεχόμενο, μόνο και μόνο να προβάλλουν το έργο της κάθε αστικής εξουσίας. Όλοι αυτοί αναδεικνύονται σε πρώτης τάξεως χειροκροτητές κάθε αντιλαϊκής πολιτικής. δημιουργεί τα δικά της

Πίσω από τις μάσκες… Κάθε εποχή δημιουργεί τα δικά της πρότυπα που εκφράζουν το χαρακτήρα της εποχής και την εικόνα της αστικής τάξης. Με την εμφάνιση του καπιταλισμού, η κατασκευή «προτύπων» εξελίχθητε σε πραγματική βιομηχανία αλλοτρίωσης συνειδήσεων, πάντα με την αγαστή συνεργασία των συστημικών ΜΜΕ.

 

Πίσω από τις μάσκες… κρύβονται τα «δώρα» στα ΜΜΕ

Τα «δώρα» στα κανάλια

  • Επιβράβευση για  τις υπηρεσίες των καναλιών στην κυβέρνηση - που ούτως ή άλλως θα προσέφεραν- είναι το «πακέτο» ενίσχυσης μέσω κρατικής διαφήμισης και απαλλαγής τελών που αποφάσισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

  • Αναστολή καταβολής του τέλους 3,5 εκατ. ανά κανάλι για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνολικά 21 εκατ. ευρώ θα στερηθούν τα δημόσια ταμεία το έτος 2020.

  • Επικοινωνιακό πρόγραμμα» για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ύψους  11 εκατ. ευρώ ζεστό δημόσιο χρήμα, θα μοιραστεί στα MME. Παραμένει αμφίβολο εάν η κρατική διαφήμιση θα μοιραστεί με διαφάνεια, ισότιμα και σε όλους.

  • Άλλα «επικοινωνιακά προγράμματα», συνολικού ύψους  13,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν για 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναμένεται γλέντι τρικούβερτο στην Αθήνα και την επαρχία.

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά κανάλια, εμμένουν στη λογική της πόλωσης και της δαιμονοποίησης της κριτικής. Η παρέμβαση των ΜΑΤ στον «Ευαγγελισμό» καλύφθηκε από τον ΣΚΑΪ ως κινητοποίηση γιατρών υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ που κρίθηκε «αναγκαία», αφού παραβιάστηκε ο κανόνας της απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Action 24 επιστράτευσε τη Σοφία Βούλτεψη και τον Άρη Πορτοσάλτε για να επικρίνουν τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις  του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες όμως δεν παρουσίασε εξίσου  συστηματικά.

Η μονομέρεια στην ενημέρωση δεν είναι  σημερινό φαινόμενο. Αλλά ξεπερνάει την προπαγάνδα των πρώτων μνημονιακών χρόνων

Ακόμη  και στη δημόσια τηλεόραση η εικόνα είναι ανατριχιαστική. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα το κυβερνητικό. Εδώ οι μάσκες δεν μπορούν να κρύψουν την υποκρισία.

Πίσω από τις μάσκες… βρήκαν την ευκαιρία από την αφάνεια να εμφανιστούν πάλι τα φασιστοειδή, όπως και κάθε εποχή, με τη μορφή ανθρώπων, ψάχνοντας να βρουν συνειδήσεις να τις κατασπαράξουν. Προσπαθούν μάταια να κρύψουν την εσωτερική του ασχήμια, απαθείς και κυνικοί μπροστά στα ανθρώπινα δράματα και χρησιμοποιούν τη γλώσσα των αριθμών.

Πίσω από τις μάσκες… Εμείς οι απλοί άνθρωποι κύψαμε τους φόβους μας. Δέκα χρόνια τώρα, δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να φοβόμαστε. Φοβόμασταν μη χάσουμε τη δουλειά μας. Φοβόμασταν τους μετανάστες που ήθελαν να καθαρίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας, μέχρι που μια μέρα διαπιστώσαμε πως τελικά θέλαμε καθάρισμα. Όχι στο παρμπρίζ, αλλά στο μυαλό μας. Φοβόμασταν μη μας κόψουν τα δώρα και δεν μιλούσαμε μέχρι που ήρθαν τα Χριστούγεννα και τα δώρα κόπηκαν. Φοβόμασταν να  ανοίξουμε τους μακιγιαρισμένους παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων και ψάχνοντας να έχουμε κανάλι τότε ανακαλύψαμε ότι όλοι αυτοί απλώς έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Τώρα πια θα βγάλουμε τις μάσκες γιατί πλέον δεν φοβόμαστε, γιατί δεν έχομε τίποτα να  χάσουμε. Δεν αντέχουμε άλλο να φοβόμαστε…

Και τα έργα μας πρέπει να είναι η επανάσταση της αξιοπρέπειας. Της πιο δύσκολης απ’ όλες τις άλλες επαναστάσεις. Γιατί εμείς οι απλοί άνθρωποι πήραμε για να αλλάξουμε τον κόσμο…

…Ένας μονάχα άνθρωπος αλήθεια δεν ξεθάβει… δύο θέλει ένας να την πει και ένας να καταλάβει…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ