Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Αυξάνει κατά 600 δισ. τις αγορές ομολόγων

 

Όσα περίμεναν οι αγορές και.... με το παραπάνω αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα των οικονομιών της περιφέρειας, καθώς ανακοινώθηκε αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ στα «πυρομαχικά» του ειδικού προγράμματος για αγορές ομολόγων την περίοδο της πανδημίας (PEPP), ενώ παρατείνεται η διάρκειά του τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου 2021.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ΕΚΤ θα αύξανε κατά 500 δισ. ευρώ τουλάχιστον το πρόγραμμα για την πανδημία, καθώς ήδη από τα κεφάλαια των 750 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί έχουν εξαντληθεί περίπου 200 δισ. ευρώ και με αυτό το ρυθμό τα κεφάλαια θα εξαντλούνται πριν τον Οκτώβριο, κάτι που θα προκαλούσε πίεση στα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών.

Τελικά, η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει περισσότερο το ποσό, κατά 600 δισ. ευρώ για να ανέλθει στα 1,35 τρισ. ευρώ και να διασφαλισθεί ότι στο ορατό μέλλον και πάντως μέχρι να ενεργοποιηθούν τα κονδύλια των διαφόρων δημοσιονομικών παρεμβάσεων (Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.) θα υπάρχει μια αποτελεσματική «ασπίδα» στην πίεση που δημιουργεί η πανδημία και, ειδικότερα, στη μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων των κρατών της ευρωζώνης.

Εκτός από την αύξηση του προγράμματος για την πανδημία, η ΕΚΤ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι αγορές θα γίνονται με ευελιξία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος εξάντλησης των πόρων που θα διατεθούν, για παράδειγμα, για τα ιταλικά ομόλογα. Επίσης, τα κεφάλαια που θα αντλεί η ΕΚΤ από τις λήξεις ομολόγων του προγράμματος θα επανατοποθετούνται σε τίτλους και η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι η αποεπένδυση θα γίνει με τρόπο που δεν θα θίξει την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Οι αγορές τίτλων θα συνεχισθούν με ρυθμό 20 δισ. ευρώ το μήνα από το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ άλλα 120 δισ. ευρώ θα τοποθετούνται από το ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία.

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά της επιτόκια. Το διοικητικό συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αναπροσαρμογή όλων των εργαλείων πολιτικής, με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο (κοντά στο 2%) με βιώσιμο τρόπο.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πέρασαν σε θετικό έδαφος, ενώ ενισχύονται τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,35% και διευκολύνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για άμεση έξοδο στην αγορά με έκδοση 10ετών ομολόγων.

Λαγκάρντ: Ύφεση 8,7%-12,6% στην ευρωζώνη 

H EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Κρ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει "πιάσει πάτο" τον Μάιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Συνακόλουθα εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη. Ωστόσο -όπως υπογράμμισε- εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, στις συμπεριφορικές και στις αντιδράσεις των οικονομικών παραγόντων. «Οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 δισ. ευρώ, για την ανακούφιση καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα θετική μνεία έκανε δε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική πορεία. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό από τον επιθυμητό στόχο (πλησίον του 2) καθώς για φέτος εκτιμάται αύξηση του μόλις κατά 0,3%, κατά 0,8% το 2021 και κατά 1,3% το 2022.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τις συνέπειες που ενέχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE (ποσοτική χαλάρωση), η Kριστίν Λαγκάνρτ επανάλαβε ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τρόπο που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την ελπίδα της ότι συντόμως θα βρεθεί μία λύση.

www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ