Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Με νοοτροπία «μικρού Γαλατικού χωριού»;

 

Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου ο πρώην πρόεδρος και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, έδωσε συνέντευξη τύπου.

Η συνέντευξη τύπου μεταδόθηκε από τον διαδικτυακό τόπο της ιστοσελίδας του συνδυασμού «Κοινός τόπος».

Ενημέρωση και παρουσία είχαν τα τοπικά ΜΜΕ της Νάουσας. Αποκλειστικά…

Είναι δικαίωμα του κ. Κουτσιγιάννη, όπως που του κάθε πολιτικού παράγοντα να επιλέγει και  να πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Θα επισημάνουμε όμως τα εξής:

Έχει περάσει πολύς χρόνος από την εποχή των «περίκλειστων» κοινωνιών του κοινοταρχισμού και της γεωγραφικής περιχαράκωσης.

Τα «ιστορικά ανέκδοτα» άλλων εποχών με προσωνύμια που έλκουν την έμπνευσή τους από ιδιαίτερες κοινωνικές συμπεριφορές κοινωνικών αυτονομισμών και τοπικών αντιθέσεων, είναι διδάγματα.

Θεωρούμε ότι η Νάουσα ως οργανωμένη διοικητική ενότητα και ως κοινωνία, δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά-διοικητικά όρια του Δήμου.

Τα επιμέρους ζητήματα αφορούν σαφώς τις τοπικές κοινωνίες και την οργανωτική τους συγκρότηση, όμως η Νάουσα, σαν έννοια που εμπεριέχει πολιτικά, πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά, ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά διοικητικά όρια. Και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε πραγματικής ή εννοιολογικής περιχαράκωσης.

Το ιστορικό-οικονομικό-πολιτιστικό δυναμικό της Νάουσας αποτελεί συνιστώσα και εξαιρετικά πολύτιμο παράγοντα στην ενότητα που λέγεται Ημαθία, αλλά και ακόμη ευρύτερα.

Γι’ αυτό και έχει  μεγάλη σημασία η όποια πολιτική εξέλιξη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, εξέλιξη που δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον Δήμο, αλλά έχει προεκτάσεις.

Ο Δήμος Νάουσας είναι ένας  από τους τρις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς του νομού. Κάποια από τα  ζητήματα που την απασχολούν έχουν τοπικά, αλλά όχι «τοπικιστικά» χαρακτηριστικά.

Μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές μέσα από την λειτουργία του Δήμου, δεν αφορούν αποκλειστικά τη Νάουσα, αλλά έχουν άμεσο αντίκτυπο και αποτελούν πυλώνα της Ημαθίας.

Θα αποδώσουμε την επιλογή του κ. Κουτσογιάννη να πραγματοποιήσει την πολιτική εκδήλωση-συνέντευξη τύπου σε όρους αυστηρά τοπικούς, μόνο στην οικονομία του χρόνου και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν.

Θα διαφωνήσουμε όμως στην περίπτωση που αυτή η επιλογή εκφράζει μια δεσπόζουσα νοοτροπία στα πρότυπα του «μικρού Γαλατικού χωριού».

Οι κοινωνίες έχουν πλέον ανοίξει τα σύνορα, «παραδοσιακές» διαχρονικές αντιθέσεις έχουν κριθεί οριστικά και αποτελούν ένα παρελθόν που προσφέρεται μόνο για σκωπτικότητα και ο ορισμός του τοπικού είναι πλέον μια έννοια εξαιρετικά ευρεία και αλληλένδετη με άλλες «τοπικότητες».

Οι διαχωριστικές γραμμές άλλων εποχών, είναι μια εξαιρετικά παρωχημένη αντίληψη.

Ελπίζουμε ότι ο κ. Κουτσογιάννης, ως σύγχρονος άνθρωπος, εμφορείται από τις ίδιες ιδέες και απόψεις.

Για το λόγο αυτό ευελπιστούμε ότι στην επόμενη και στις επόμενες εκδηλώσεις της παράταξής του θα έχει μια άλλη, ευρύτερη προσέγγιση.

Υπογραμμίζουμε (και κλείνουμε μ’ αυτό) ότι οι τρεις Δήμοι αποτελούν αυτοδιοικητικές οργανώσεις της ενότητας που λέγεται Ημαθία, με αλληλένδετες σχέσεις και κυρίως χωρίς γεωγραφικούς αυτοπεριορισμούς.

Η φωτογραφία είναι από τη «Φωνή της Νάουσας». Ευχαριστούμε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ