Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Δημήτρης Καρέλλας: Η αναρχικότερη και συνάμα η πιο προοδευτική μορφή στο χώρο των παραγόντων του ποδοσφαίρου

 

Δυναμικός και οικονομικά ανεξάρτητος, ο νεαρός βιομήχανος Δημήτρης Καρέλλας, στις αρχές της δεκαετίας του 1950,κατάφερε να κοντραριστεί με το τότε παντοδύναμο ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) και τους τρεις προέδρους: Λουκά Πανουργιά, Γεώργιο Ανδριανόπουλο και Νικόλαο Γκούμα.Ο νεαρός "πρίγκιπας" της αθηναϊκής κοινωνίας εξευτέλισε μια ολόκληρη εποχή και έδρασε σαν δυνάστης,σε ποδοσφαιριστές και προπονητές με ένα μοναδικό χιούμορ, που αν μπορούσαν να το ακούσουνοι τοίχοι του φαληρικού σταδιου,θα είχαν σωριαστεί,που λέει ο λόγος...

Ο Δημήτρης Καρέλλας με τον πιστό φίλο του Νίκο Μουρκάκο (έφορο ποδοσφαίρου) και ομάδα υγιών παραγόντων επέμειναν για 15 χρόνια και στήριζαν ηθικά και οικονομικά τον Εθνικό, που γνώρισε τις καλύτερες ημέρες της ιστορίας του, τις μεγαλύτερες στιγμές δόξας και μεγαλείου. Γι' αυτό σήμερα οι αγνοί παλιοί  αλλά και νεώτεροι  φίλαθλοι του Εθνικού θυμούνται με αγάπη τον Καρέλλα, τον Μουρκάκο και τους συνεργάτες τους..

Ο Εθνικός ήταν μια ομάδα-θαύμα.

Γόνος της οικογενείας επιχειρηματιών Καρέλλα, ο δυναμικός και οικονομικά ανεξάρτητος Δημήτρης, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης (στην Ευρώπη τότε) και ιστορικής πλέον εταιρίας κλωστοϋφαντουργίας «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε» (η οποία έδρευε στον Πειραιά με εργοστασιακές μονάδες στο Άργος, στο Άστρος Κυνουρίας, στη Βέροια και στο Λαύριο), όχι μόνο πρόσφερε ηθική και πρωτοφανή οικονομική στήριξη στον πειραιώτικο σύλλογο, αλλά με την πανίσχυρη ομάδα που δημιούργησε έμελλε να ανατρέψει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Φτάνοντας στο Καραϊσκάκη στην κεντρική θύρα,δεν περνούσε την πόρτα πριν μπουν χωρίς εισιτήριο καμία τριανταριά φίλαθλοι που αποτελούσαν την "ουρά του".

Οι περισσότεροι το έπαιζαν Εθνικάρες, χωρίς να έχουν ίχνος συμπάθειας μέσα τους για τον Εθνικό.Ήταν απλώς γνωστοί ή παρατρεχάμενοι ή κολαούζοι του κύριου Δημήτρη και αυτός, με την απλοχεριά που τον διέκρινε και τη συνοπτική χαβαλετζίδικη τακτική με ό,τι τον απασχολούσε, δε χάλαγε χατίρι σε κανέναν....

Τη γούσταρε τη λεζάντα. Ο Δημήτρης πλήρωνε τραβώντας από τη μέσα τσέπη του σακακιού του κολλαριστά χαρτονομίσματα τα οποία δεν μέτραγε ποτέ.

Με τον Εθνικό έμπλεξε προς τα τέλη της δεκαετίας του '50 και για τριάντα σχεδόν χρόνια ο Καρέλλας ήταν το απόλυτο αφεντικό μιας απίστευτης λογικής. Να δίνει τα πάντα και να εισπράτει το τίποτα.Έτσι κυλούσε καθημερινά η ζωή του Καρέλλα: έξοδα, γλέντια, μεθύσια, γυναίκες, εθνικάρα, ελάχιστη σκοτούρα και σκέψη.

Ανατρεπτικός προσπάθησε να φέρει τα πάνω κάτω,όταν επιχείρησε να φέρει στον Εθνικό τους Πούσκας, Κότσκις,Χιντεγκούτι,τη θρυλική ομάδα των Μαγυάρων.Έβγαλε τη γλώσσα στο κατεστημένο και κείνο του πήρε το κεφάλι .

Όποιον έβαζαν στο μάτι οι μεγάλοι τον έπαιρνε εκείνος και μετά τους τον πουλούσε. Είρων της μπάλας, αντικομφορμιστής, αντιστάρ. Ο άνθρωπος που δεν έβγαλε δεκάρα τσακιστή από τον Εθνικό.

Η παθολογική αγάπη του Καρέλλα για τον Εθνικό ωστόσο ήταν αυτή που δημιούργησε πρόσφορο έδαφος σε επιτηδείους να καταχραστούν χρήματα αποσπώντας τεράστια ποσά για προσωπικό τους όφελος και σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση και την αλόγιστη σπατάλη, να επιφέρει κάτι το οποίο πριν λίγα χρόνια έμοιαζε αδιανόητο.

Ο Καρέλλας όχι μόνο δεν μπορούσε πια να συντηρήσει τον σύλλογο, αλλά ούτε τον ίδιο του τον εαυτό και πνιγμένος από τα χρέη, άφηνε την τελευταία που πνοή στο Λονδίνο στις 31/10/1993. Ό,τι αγάπησε τον είχε μόλις σκοτώσει…

Κι όταν τον θάψανε,στη Βουλιαγμένη, δεν υπήρξε μάτι να μη δακρύσει.

Ο Καρέλλας, πάμπτωχος, ετάφη στην Ελλάδα, όπου του απαγόρευσαν να έρθει, λόγω χρεών προς το Δημόσιο. Ο Καρέλλας! Ο ευεργέτης, που τάισε οικογένειες, λόχους ολόκληρους! Όμως, αυτή είναι η ζωή. Αλλο ο Εθνικός και άλλο τα εργοστάσια και τα χρέη!

Ο Καρέλλας δεν είχε κόμμα! Είχε μόνο τον Εθνικό. Κι αν υπάρχει άλλη ζωή, θα έχει τώρα φτιάξει ομάδα με τον Μανταλόζη και τον Ιωάννου αρχηγούς και το Νίκο Μαραγκό δεξί του χέρι.

Ήταν μια άγρια κηδεία, με τον Γιάννη Μαντζουράνη να φωνάζει: Ε,ρε Εθνικάρααααααα!!! Μέσα στη βροχή, ανεβασμένος στο τοίχο. Μου θύμισε ταινία του Αγγελόπουλου. Λες και κηδέψαμε αντάρτη, εκτός Νόμου, συνωμοτικά...

Basilis Chrysostomides - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ