Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

ΗΠΑ-Πολωνία - Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης

 

Με ένα σύντομο άρθρο της, δημοσιευμένο σε πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων 'Reuters' και 'Associated Press,' η εφημερίδα 'Η Καθημερινή,' αναφέρεται στην πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν επιπλέον χίλιους Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία. Όπως πληροφορούμαστε σχετικά από την εφημερίδα: «Την αποστολή 1.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, παράλληλα με την απόσυρση δεκαπλάσιου αριθμού στρατιωτών από τη Γερμανία. Στην ομιλία του στην Τάλσα της Οκλαχόμα, το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε τη μείωση των στρατευμάτων από 35.000 σε 25.000 ως αντίδραση της Ουάσιγκτον στην απόφαση της Γερμανίας να μην αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ».

Ως προς αυτό, θεωρούμε πως η συγκεκριμένη επιλογή συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση για την απομάκρυνση περίπου 9.000-10.000 Αμερικανών στρατιωτών από το έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εγγράφοντας παράλληλα ένα διττό πρόσημο. Αφενός μεν, η επιλογή της Πολωνίας δύναται να λειτουργήσει ως το 'ιδανικό αντιπαράδειγμα' έναντι της Γερμανίας, όσον αφορά την αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών πάνω από το όριο του 2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ), και, αφετέρου δε, εκφράζει την δυνατότητα μίας περαιτέρω άσκησης γεω-πολιτικής πίεσης προς την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθότι αυτή η κίνηση λαμβάνει χώρα, ουσιαστικά, στο 'μαλακό υπογάστριο' της. Μάλιστα, έχει προηγηθεί η αποστολή πέρυσι άλλων 1.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία.

Εάν εστιάσουμε στο ευρύτερο πλαίσιο, και όχι μόνο στην ποσοτική διάσταση που άπτεται του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία, τότε, θα αναφέρουμε πως η Ανατολική Ευρώπη καθίσταται, και επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, προνομιακό πεδίο παρουσίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, άσκησης πιέσεων και περαιτέρω, συμμετοχής στον γεω-πολιτικό και γεω-στρατηγικό ανταγωνισμό (που ενέχει συμμαχιακές απευθύνσεις), με τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματοποιείται, ακόμη και εντατικά, αυτό που κάποτε ο πρώην υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επί προεδρίας George Bush Jr., είχε περιγράψει ως διάκριση μεταξύ 'παλαιάς' και 'νέας' Ευρώπης που ως σύστοιχο μπλοκ συμπεριελάμβανε νεοπαγείς Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης που δημιουργήθηκαν μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η ειδοποιός διαφορά βέβαια, σε αυτό που προσδιορίσθηκε εμπρόθετα ως δυνατότητα Αμερικανικής όξυνσης αυτής της διάκρισης, υπέρ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, είναι το ό,τι η συγχρονική μετατόπιση προς την κατεύθυνση της Πολωνίας (Αμερικανο-Νατοϊκό μπλοκ), δεν συνεπάγεται την εγκατάλειψη της Αμερικανικής παρουσίας σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Εκεί ναι μεν η Αμερικανική στρατιωτική παρουσία βαίνει μειούμενη, ιδίως εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αποχώρηση των στρατιωτών, από την άλλη δε, αυτή η στρατηγική ανα-πλαισίωσης των όρων της Αμερικάνικης γεω-πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας στην χώρα (και στην 'παλαιά' Ευρώπη,' τμήμα της οποίας αποτελεί και η Ελλάδα), δεν σημασιοδοτεί το ό,τι εξέλιπε η σημαντικότητα της λεγόμενης ‘παλαιάς’ Ευρώπης ως χωρικής ζώνης για την προώθηση των Αμερικανικών θέσεων με μέτωπο την Ρωσία όσο και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. 

Η Πολωνία διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στον Ανατολικοευρωπαϊκό 'διάδρομο,' λόγω γεωγραφικής γειτνίασης και 'ειδικού βάρους,' με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώκουν την εφαρμογή μίας στρατηγικής εξισορρόπησης ως προς τις κινήσεις της Ρωσίας, συναρθρώνοντας τον ρεαλισμό της 'διασφάλισης,' με την σύναψη συμμαχιών που δύνανται να φέρουν ένα συγκεκριμένο στρατηγικό υπόβαθρο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών του στον Λευκό Οίκο με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ποτέ οι σχέσεις μας με την Πολωνία δεν ήταν στενότερες». Είναι αυτή η δήλωση που ακόμη και 'φορτισμένα' αναδεικνύει τις στρατηγικές κατευθύνσεις των ΗΠΑ, εντός των οποίων η Πολωνία καθίσταται όχι ένας ιδιαίτερος εμπορικός εταίρος, αλλά σύμμαχος (η συμμαχική χώρα) η έγκληση στον οποίο σπεύδει να νομιμοποιήσει τις ίδιες τις διακηρύξεις των ΗΠΑ: ‘Είμαστε στην Ευρώπη.’ Η Πολωνία λόγω και γεωγραφικής θέσης, τίθεται στο κέντρο διαφόρων διεργασιών. 

Δύναται να ειπωθεί πως, η συνάντηση (ας θυμηθούμε εδώ την συνάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τον Μάιο του 1975 στις Βρυξέλλες),  του προέδρου Τραμπ με τον Πολωνό ομόλογο του στην Ουάσινγκτον, εν καιρώ των αποκαλύψεων του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τις διεθνείς σχέσεις ο πρόεδρος Τραμπ, συνιστά ακριβώς ενδεικτική της διαμόρφωσης από πλευράς του μίας αίσθησης ‘άνεσης’ και οικειότητας με τον εκάστοτε ηγέτη, ήτοι της διαμόρφωσης ενός διπλωματικού ‘κεφαλαίου’ που θεωρεί ό,τι η προσωπική επαφή και επικοινωνία δύναται να αποτελέσει εχέγγυο επίλυσης διπλωματικών διαφορών και προώθησης διπλωματικών ζητημάτων. 

Η απόφαση για την μεταφορά χιλίων Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία, εντάσσεται σε μία, κατά την Καλτσούνη, «σειρά δράσεων», νοούμενης υπό το πρίσμα μίας εμβάθυνσης των επι-γενόμενων χαρακτηριστικών που αποκτά αυτή η μεταβολή στις προτεραιότητες άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, 

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο νυν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, «κάποιοι από τους στρατιώτες που θα φύγουν από τη Γερμανία θα μετατεθούν στην Πολωνία, ενώ οι περισσότεροι θα μετακινηθούν στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού, όπου μετατοπίζεται το αμερικανικό στρατηγικό ενδιαφέρον».

Έχουμε να κάνουμε με το διακύβευμα δημιουργίας ενός «περιβάλλοντος ασφαλείας», για να δανειστούμε την έκφραση της Μαίρης Μπόση, το οποίο και εκτείνεται χωρικά-γεωγραφικά φθάνοντας έως την περιοχή της Ασίας, αποκαλύπτοντας το πως αρθρώνεται ο σύγχρονος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας. Η μεταφορά στρατιωτών επί του ειδικού άξονα Γερμανία-Πολωνία δεν ενσκήπτει ‘εν κενώ,’ αλλά, αντιθέτως, νοηματοδοτεί λόγους αμοιβαίου συμφέροντος. Οι λόγοι της Αμερικανικής μετατόπισης προς την Πολωνία, συνδέονται με την ανα-διαμόρφωση μίας στρατηγικής που διατηρεί ανοιχτά μέτωπα, αλλά ανοίγει και νέα, δίχως κάτι τέτοιο να σημαίνει και το ό,τι δημιουργούνται καταστάσεις μίας οιονεί πολεμικής προετοιμασίας. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ