Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Η οδύσσεια των εκτιμήσεων ζημιάς του ΕΛΓΑ - Γράφει ο Νίκος Τολιόπουλος

 

Το 2020 είναι μια αλλόκοτη χρονιά. Η υγειονομική κρίση προκάλεσε σοβαρές κι ανεπανόρθωτες βλάβες στην οικονομία, οι οποίες, δίχως αμφιβολία, θα αφήσουν το στίγμα τους στην κοινωνία. Η οικονομία της Ημαθίας και ο παραγωγικός κόσμος του νομού, δηλαδή οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού συμπλέγματος, δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης. Από την μια, το σοβαρό πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό δημιούργησε καθυστερήσεις στην εκτέλεση σημαντικών καλλιεργητικών εργασιών (αραίωση καρπών), κι από την άλλη, η αδυναμία άμεσης ανταπόκρισης στις νέες απαιτήσεις, τόσο από το Κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις, φαίνεται να στερούν σημαντικές ευκαιρίες για την περιοχή μας. Ενδεικτικά, να αναφέρω, ότι το Γερμανικό κράτος, λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, επιχορήγησε τους Γερμανούς αγρότες  μέχρι 50000 ευρώ, για επενδύσεις τυποποίησης στο χωράφι.

Εντός αυτών των αντίξοων συνθηκών, η επίπτωση του καιρού στην παραγωγή του νομού μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη ασθενικά εισοδήματα των ανθρώπων της περιοχής μας. Ζήσαμε ήδη μια «τρελή» άνοιξη με παγετούς, χαλάζι, ακόμη και πρωταπριλιάτικη χιονόπτωση, ενώ και ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας φαίνεται να αφήνει εκτεθειμένα, όλα τα μοντέλα φυτοπροστασίας. Ο φορέας, που έχει αναλάβει, μέχρι σήμερα, την ασφάλιση της παραγωγής από τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων είναι ο ΕΛΓΑ. Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια, εξαιτίας της φυσιογνωμίας των καλλιεργειών της κοιλάδας Ημαθίας-Πέλλας, δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων προς γνωμοδότηση από κάθε άλλο υποκατάστημα στην Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του, φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί εγκαίρως στην επεξεργασία όλου αυτού του όγκου των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση των πορισμάτων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα πορίσματα της περσινής κακοκαιρίας, που οδήγησε στην κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκδόθηκαν τον Απρίλιο, ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία των ενστάσεων - οι άνθρωποι, που επλήγησαν θα αποζημιωθούν, δηλαδή, ένα και πλέον χρόνο μετά την περίοδο αναμενόμενης εισοδηματικής εισροής, οδηγώντας τους ίδιους σε ανασφάλεια και στερώντας πολύτιμους πόρους από την τοπική οικονομία. Πού εντοπίζονται οι λόγοι  της αναποτελεσματικότητας; 

Τα αίτια αυτών των καθυστερήσεων μπορούν να εντοπιστούν από την μια στην ανεπαρκή στελέχωση του τοπικού υποκαταστήματος με το απαραίτητο μόνιμο κι εποχικό προσωπικό. Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο, άλλωστε, έθιξε κι η προϊσταμένη του υποκαταστήματος κα. Παππά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του οργανισμού στην Βέροια. Η άμεση πρόσληψη προσωπικού, πράγματι, θα επέτρεπε την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων. 

Ωστόσο, η προέλευση της αναποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ είναι ευρύτερη και δεν εξαντλείται στην έλλειψη προσωπικού. Οι Αγροτικοί σύλλογοι του νομού, τελευταία, υποστήριξαν ορθώς την ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαδικασίας εκτιμήσεων με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ζημιάς και με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων σύνταξης των τεχνικών δελτίων στο χωράφι. Οι προτάσεις των συλλόγων είναι εύλογες, ωστόσο αυτό που απαιτείται είναι κάτι πολύ ουσιαστικότερο: η ίδια η αλλαγή των πρωτοκόλλων εκτιμήσεων. Τα πρωτόκολλα εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ είναι παρωχημένα και στηρίζονται στην συλλογή δεδομένων από τον εκτιμητή, δίχως την χρήση απεικονιστικών εργαλείων. Μια μεθοδολογία, η οποία θα συνδύαζε τέτοιου είδους εργαλεία, θα επέτρεπε γρηγορότερες εκτιμήσεις, με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Επιπλέον, αν η μεθοδολογία εξειδικευόταν χωρικά, χρονικά και ανά είδος καλλιέργειας, τότε το όφελος θα προσαυξανόταν. Βέβαια, και ρεαλιστικά μιλώντας, η υιοθέτηση μιας νέας μεθόδου δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, καθότι απαιτεί χρόνο και προσαρμογές. Το γεγονός ότι δεν μπορεί άμεσα να τεθεί σε λειτουργία, δεν σημαίνει όμως, ότι δεν μπορούν να σχεδιαστούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον, είναι η διασφάλιση της μεριάς του ασφαλισμένου. Μέχρι σήμερα, αν ο ασφαλισμένος δεν συμφωνεί με το πόρισμα, μπορεί να υποβάλλει ένσταση. Ωστόσο, η ένστασή του, ουσιαστικά, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με αντικειμενικά αποδεκτά δεδομένα, τα οποία να μεταβάλλουν την αρχική εκτίμηση. Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι η απόρριψη των ενστάσεων. Η θεσμοθέτηση ενός δευτέρου γνωμοδότη στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί ο καλλιεργητής, προκειμένου να αποφαινόταν σχετικά με την ζημιά, που θα έχει υποστεί, φαντάζει χρησιμότατη. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα επιχειρήσεων θα μπορούσε να αναπτυχθεί γύρω από το κομμάτι των εκτιμήσεων ζημιάς. Φυσικά, ως προς αυτό το τελευταίο υπάρχει νομικό κενό, το οποίο με τον καιρό πρέπει να καλυφθεί.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ