Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Την πατήσαμε γενικώς…

 

Οι άνθρωποι γοητεύονται από τις λέξεις παρά από τις έννοιες. Γοητεύονται από τα συνθήματα, παρά από τα νοήματα. Γοητεύονται από τα κοστούμια, παρά από αυτούς που τα φοράνε.

Από τη μεταπολίτευση και μετά, το πιο επικερδές «εμπόριο ιδεών» έγραφε στο περιτύλιγμα «ελευθερία» και «δημοκρατία». Το τί είχε μέσα η συσκευασία είναι άλλο θέμα.

Το μεγάλο όραμα του Έλληνα ήταν να γίνει «Ευρωπαίος», να φύγει από πάνω του η «ταγκίλα της καρδάρας» και να πάρει λίγη αύρα απ’ τα λαμπερά σαλόνια.

«Ελευθερία, δημοκρατία και  Ευρωπαϊκό όνειρο» ήταν το τρίπτυχο που ήταν σφηνωμένο στο μυαλό του, όχι σαν νόημα, αλλά σαν τσίχλα.

Μόνο που όταν σου παρέχουν κάτι, αυτοί που σου το παρέχουν, δεν το προσαρμόζουν στα μέτρα σου, αλλά στα δικά τους μέτρα.

Για τη μέση αντίληψη των εννοιών,  ελευθερία σήμαινε «κάνω ό,τι γουστάρω», δημοκρατία «λέω ό,τι μου κατέβει» και Ευρώπη «τζάμπα λεφτά αφού εμείς είμαστε ξύπνιοι και οι άλλοι είναι κουτόφραγκοι».

Στην πραγματικότητα το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε κάπως αλλιώς: Ελευθερία σημαίνει «κάνε ό,τι γουστάρεις, αρκεί να είσαι «εντός του συστήματος», δημοκρατία σημαίνει «μπορείς να έχεις την άποψή σου, αλλά στο τέλος θα κάνω αυτό που θέλω εγώ» και Ευρώπη σημαίνει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και αφρικάνικα δικαιώματα.

Μέσα στην ύπουλη παράνοια της απόλυτης σύγχυσης, στο όνομα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της «Ευρώπης» μπήκανε τα πιο ανόμοια και αντιφατικά πράγματα στο ίδιο πανέρι.

Όταν σου δίνουν κάτι απλόχερα, αυτοί που σου το δίνουν κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους.

Κανόνας πρώτος: Κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα.

Κανόνας δεύτερος: Άμα σε βρούνε «χαλαρό» και «ανοχύρωτο» θα σε τσαλαπατήσουν χωρίς έλεος.

Συμπέρασμα πρώτο και τελευταίο: Κυρίες και κύριοι, την πατήσαμε γενικώς και καθολικώς!!!…

Δ. Καρολίδης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ