Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας: Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την Αγια-Σοφιά – Ψήφισμα για την απαράδεκτη απόφαση της «γείτονος» (βίντεο)

 

Με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας.

Σχεδόν όλα τα θέματα αφορούσαν τρέχοντα ζητήματα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε, ως συνήθως, στα προ ημερήσιας διάταξης και μάλιστα αυτή τη φορά λόγω των εξελίξεων της ημέρας σχετικά με την Αγία Σοφία, γεγονός που με το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το πεδίο των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων που διήρκεσε περί τις 2,5 ώρες.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, ξεκίνησε αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Ο κ. Καρανικόλας μίλησε εκτενώς για το τεράστιο αυτό θέμα, ενώ τοποθετήσεις επί αυτού υπήρξαν και από τους αρχηγούς των άλλων παρατάξεων και από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε εκτενώς τη συνεδρίαση αφορούσε την ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου Νάουσας και την επάρκεια του ΕΚΑΒ να αντιμετωπίζει περιστατικά με αφετηρία την Ηρωϊκή πόλη.

Αφορμή για τη συζήτηση η οποία γενικεύτηκε με προτάσεις και εύλογη ανησυχία, ήταν το τραγικό συμβάν με τον 33χρονο που εξέπνευσε αβοήθητος στην άσφαλτο λίγα μέτρα από το νοσοκομείο Νάουσας.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 5 Ιουλίου.

 

Όλη η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα


Νάουσα Δημοτικό συμβούλιο - προ ημερήσιας διάταξης 10/7/2020

 

Η εισήγηση του Δημάρχου  Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα  για την Αγιά Σοφιά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Η Αγιά Σοφιά έχει τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία για όλους τους Έλληνες, αλλά και αντίστοιχο συμβολισμό για τους απανταχού χριστιανούς σε όλη τη γη. 

Συγχρόνως είναι ένα μνημείο, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ έχει τον χαρακτήρα αυτό από το 1934.

Η απόφαση των Τουρκικών δικαστηρίων να επιτρέψουν την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, προκύπτει ως το αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου Ερντογάν.  

Αποτελεί εντέλει ακόμα μία απόδειξη ότι η γειτονική χώρα δεν είναι ένα κοσμικό κράτος, αλλά θρησκεία και πολιτική βαδίζουν χέρι χέρι. Συγχρόνως, αποδεικνύεται ότι στην Τουρκία, η όποια δικαιοσύνη λειτουργεί ως παρακολούθημα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. 

Η βούληση αυτή καταγράφεται τελικά, ως μια πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει την μοναδικότητα και την οικουμενικότητα του Μνημείου.

Ο γνωστός για την μεγαλομανία και τον εθνικισμό του πρόεδρος Ερντογάν, οδηγεί την χώρα του αιώνες πίσω, αφού δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν η απόφαση ενός δικαστηρίου, να στερήσει κάτι από την αίγλη, το πανανθρώπινο μήνυμα και την τεράστια οικουμενική σημασία της  Αγιάς  Σοφιάς.

Προφανώς, δεν επιχειρείται και δεν γίνεται καμία προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, αλλά η ίδια η ένταξη της Αγιάς  Σοφιάς στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO δεν αποδίδει μόνο δικαιώματα αλλά και δεσμεύσεις στην χώρα φιλοξενίας.

Αυτή η απόφαση θυμίζει άλλες εποχές και σε καμία περίπτωση δεν είναι μία απόφαση του 21ου αιώνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει ότι είναι αντίθετο προς την οποιαδήποτε αλλαγή του στάτους της Αγίας Σοφίας και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο  της διπλωματίας των πόλεων, για να διατυπώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή του στην αλλαγή που επιχειρείται.

 

 

Τα τακτικά θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Θέμα  1  Καθιέρωση της 10ης Σεπτεμβρίου 1944 ως ημέρα απελευθέρωσης από τα στρατεύματα Κατοχής 1941-1944.
Εισηγητής: κ. Τσουκαλάς

Θέμα  2  Αναγνώριση του Στέργιου Φετλή ως του πρώτου εκλεγμένου Δημάρχου μετά την κατοχή 1941-1944.
Εισηγητής: κ. Τσουκαλάς

Θέμα  3   5η Αναμόρφωση ή μη, Προϋπολογισμού Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας 2020 (Οικονομική Υπηρεσία), κατόπιν εισηγήσεως της Οικονομικής Επιτροπής.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ

Θέμα  4   6η Αναμόρφωση ή μη, Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας 2020 (Τεχνική Υπηρεσία), κατόπιν εισηγήσεως της Οικονομικής Επιτροπής.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και Καθαριότητας.

Θέμα  5   Έγκριση ή μη έκθεσης τριμήνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 (01-01-2020 / 31-3-2020)
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ

Θέμα  6   Έγκριση όρων δανείου ισοσκελισμού προϋπολογισμού σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.4325/15(ΦΕΚ 47/11.05.2015 ΤΕΥΧΟΣ Α).
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ

Θέμα  7   Έγκριση ή μη αποδοχής της υπ’ αριθ. πρωτ. 829/18-06-2020 Απόφασης του ΥΠΕΣ περί συναίνεσης του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας για τη μεταφορά έργων απ’ το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι στο πρόγραμμα ‘‘ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’.
Εισηγητής: Δήμαρχος

Θέμα  8   Ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του για την περιοχή ευθύνης του Δήμου Η.Π. Νάουσας σύμφωνα με τον πίνακα της Υπουργικής Απόφασης, «Καθορισμός Τομέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Το.Π.Φ.Υ.) της 3ης Υ.ΠΕ.» ΑΔΑ: Ω9ΚΟ465ΦΥΟ-2ΩΘ.
Εισηγητής: Δήμαρχος

Θέμα  9   Αποδοχή Επιχορηγήσεων.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ

Θέμα  10   Άνοιγμα νέου καταθετικού τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου Νάουσας στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ

Θέμα  11   Απευθείας ανάθεση της εργασίας  συντήρησης και υποστήριξης  λογισμικού  από την ΟPEN TECHNOLOGY SERVICES.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ

Θέμα  12   Διάθεση θέσεων μαθητείας ΕΠΑΛ και ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και των ΕΠΑΣ και ΙΕΚ Ο.Α.Ε.Δ. στο ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Παιδείας και Αθλητισμού

Θέμα  13   Έγκριση ή μη, Ταμιακού Απολογιστικού πίνακα χρήσης 2019, της ΕΣΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Παιδείας και Αθλητισμού

Θέμα  14   Αντικατάσταση μέλους στο Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Νάουσας», λόγω παραίτησης.
Εισηγητής: Πρόεδρος Κ.Κ.Π.&Α.

Θέμα  15   Καθορισμός τιμής εισιτηρίων εισόδου Κινηματογράφου Δήμου Νάουσας.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Εξωστρέφειας και Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ