Βέροια: “Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου” παρουσιάστηκε στις Αιγές (βίντεο)

 

Ο Μεγαλέξανδρος των ταπεινών, άγγελος της Επανάστασης, σύμβολο της αναγέννησης του Γένους των Ελλήνων, ο Μεγαλέξανδρος της Φυλλάδας, παρουσιάστηκε που αλλού; Στις Αιγές, στον τάφο του πατέρα του και του γιου του.

Η παράσταση με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων.

Την παράσταση προλόγισε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη.

Πρόκειται για μια περιληπτική και απλοποιημένη εκδοχή του θαυμαστού 'Μυθιστορήματος' -του αφηγήματος για τον Αλέξανδρο που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από τους λαούς της Οικουμένης για παραπάνω από 20 αιώνες και μεταφράστηκε σε τόσες γλώσσες όσες μόνον η Βίβλος- η λαϊκότροπη Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, το μικρό βιβλιαράκι που έβρεχε με τα δάκρυα του ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης, ήταν από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου το πιο αγαπημένο ανάγνωσμα των Ρωμιών που γίνονταν και πάλι Έλληνες...

Η παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» κέρδισε τις εντυπώσεις, συγκίνησε και εντυπωσίασε!!!


Ο Μεγαλέξανδρος της Φυλλάδας, ο ήρωας που νικάει στρατούς, στοιχειά και τέρατα είναι ο προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων που παραγγέλνει στη διαθήκη του:

"Εις αυτουνούς τους τόπους όπου σας αφίνω, σας παραγγέλλω να φυλάξετε την δικαιοσύνην εις τους πτωχούς, να δείχνετε αγάπην, να μη πλεονεκτήτε και να μη κάμετε αδικίας, ότι μέλλετε να αποθάνητε και τίποτις δεν θέλετε κερδήσει, ωσάν εγώ την σήμερον. Αφίνω ακόμη εκατόν μόδια φλωρία να τα μοιράσετε εις πτωχούς, χήρες και ορφανά."

Συγχρόνως είναι σύμβολο Ελευθερίας και ο Ρήγας τυπώνει την εικόνα του να μοιραστεί ως παράδειγμα στους αγωνιστές:

"λέξανδρε, τώρα ν βγς

π τν τάφον, κα ν δς

τν Μακεδόνων πάλιν

νδρείαν τν μεγάλην..."

 

Ρήγας Βελεστινλής, Ὕμνος Πατριωτικὸς τῆς Ἑλλάδος καὶ ὅλης της Γραικίας πρὸς ξαναπόκτησιν τῆς αὐτῶν Ἐλευθερίας

 

Ημαθία - Αιγές - Η Φυλλάδα του Μεγαλεξανδρου 24/7/2020

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση κειμένου: Γλυκερία Μπασδέκη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Γκόνη, Μεταγραφή αρχαίων κειμένων: Γλυκερία Μπασδέκη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, Σκηνικά-Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας,  Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης

Ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μαβίδου, Δημήτρης Μανδρινός, Έλενα Μεγγρέλη, Στεφανία Χονδράκη

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς

Επιστημονική σύμβουλος: Αγγελική Κοτταρίδη

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ