Τσουλήθρα σε σάλια

 

Το να μιλάς για «εκπλήρωση ηθικής δέσμευσης» προϋποθέτει να έχεις αντίληψη του βάρους της έννοιας. Εκτός αν σου είναι παντελώς άγνωστη.

Θα μπορούσε να εκληφθεί ως «επετειακή πομφόλυξ», εάν λίγη ώρα νωρίτερα δεν είχε προηγηθεί ένα φτηνό πανηγυράκι προκλητικής απενοχοποίησης και μια - λίαν επιεικώς - «σουρεάλ» ομιλία που κατέληγε σε δηλώσεις του τύπου «λυπούμαστε που δεν είναι εδώ οι δωρητές».

Κάτι περίπου, τους καλέσαμε, αλλά κάτι τους έτυχε και δεν ήρθαν......

Καμιά συγγνώμη, καμιά ηθική υποχρέωση – έστω «για τα μάτια», που λένε – μιας αυτοκριτικής νύξης για αυτά τα δέκα χρόνια που η περίφημη γέφυρα αναδείχθηκε – και έμεινε ιστορικά και διαχρονικά – σύμβολο των πιο περίεργων καταστάσεων και των πιο προκλητικών συμπεριφορών.

Η επαφή με την πραγματικότητα προϋποθέτει αντίληψη, εκτός και αν η απόδραση από αυτήν αποτελεί σήμα κατατεθέν μιας – έτσι κι αλλιώς – ανερμήνευτης κιβωτού.

Σε δεύτερο πλάνο γνωστές φυσιογνωμίες του γνωστού κομματικού παραγοντισμού των αχυρανθρώπων που δίνουν το μέτρο μιας κοινωνικής ανοχής που προ πολλού έχει κατέβει πολύ πιο κάτω από τα όρια λογικής αξιοπρέπειας.

Παρασκηνιακές φιγούρες και «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» σε ρόλο αυτάρεσκου γελωτοποιού και εργολαβικές «ντουντούκες»  που μέρες πριν καλούσαν τον κόσμο να έρθει και να θαυμάσει την παράσταση!!!

Ο χρήσιμος, θλιβερός και γλοιώδης ρόλος της διαστρέβλωσης που φτάνει στην διαστροφή και αντιμετωπίζει τον κόσμο σαν να πρόκειται για μάζα ηλιθίων που δεν σκέφτονται, δεν γνωρίζουν, δεν ακούνε, δε βλέπουν, αλλά μόνο ζητωκραυγάζουν…

Άξιος ο μισθός ομολογουμένως. Σε μια εποχή που η πληροφορία έχει προσλάβει τα πλέον καθολικά χαρακτηριστικά και αποτελεί τόπο άμεσης πρόσβασης για τον καθένα, το να κάνεις το άσπρο-μαύρο μέσα σε τόσο λίγο χώρο και χρόνο, δεν αποτελεί μόνο ένα αξιοπρόσεκτο κατόρθωμα. Είναι κυρίως κοινωνικό φαινόμενο άξιο διερεύνησης…

Όπως και να γίνει, ακόμη κι έτσι, φαίνεται ότι η διολίσθηση αποτελεί  ακόμη διασκεδαστική απόδραση. Έστω κι αν η διολίσθηση είναι μια τσουλήθρα από σάλια…

Δ. Καρ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ