Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν φλεβική ανεπάρκεια

 

Σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες παγκοσμίως παρουσιάζουν κάποια στιγμή της ζωής τους φλεβικό πρόβλημα, το οποίο εκδηλώνεται κυρίως στα κάτω άκρα.

Οι κιρσοί συνιστούν σε πολλά περιστατικά εκδήλωση της φλεβικής νόσου, που αν αφεθεί χωρίς διάγνωση και θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε φλεβική ανεπάρκεια.

Δείτε παρακάτω ποιες αιτίες ευνοούν την εμφάνιση φλεβικής νόσου που μπορεί να εξελιχθεί σε φλεβική ανεπάρκεια και πόσο σημαντικό είναι οι ασθενείς να απευθύνονται τους ειδικούς, για να λαμβάνουν θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου.

 

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση φλεβικής νόσου

Οι συνηθέστεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας σχετίζονται με την κληρονομικότητα, την ηλικία, το βάρος, αλλά και την κατάσταση του ατόμου ή τον τρόπο ζωής του.

Η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί έναν σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για τη φλεβική νόσο, καθώς οι πάσχοντες συχνά «μεταβιβάζουν» τη νόσο στους απογόνους τους.

Η ηλικία ενός ατόμου καθώς μεγαλώνει, αυξάνεται και η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης. Τα πρώτα σημάδια της φλεβικής νόσου μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με τη μορφή ευρυαγγειών ή κιρσών σε γυναίκες, κυρίως μεταξύ 18 και 35 ετών.

Το αυξημένο σωματικό βάρος ευνοεί την εμφάνιση φλεβικής νόσου και η παχυσαρκία επιταχύνει την εξέλιξή της σε φλεβική ανεπάρκεια. Οι παχύσαρκοι πιο συχνά εμφανίζουν ευρυαγγείες και κιρσούς και φτάνουν πιο γρήγορα σε φλεβική ανεπάρκεια.

Σε πολλά περιστατικά, αυτό που πυροδοτεί την εμφάνιση της φλεβικής νόσου συμβαίνει να είναι μια κατάσταση, στην οποία εισέρχεται το άτομο, όπως είναι η εγκυμοσύνη. Η φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται συχνότερα στη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, κυρίως με την αύξηση των οιστρογόνων.

Ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου επιπλέον, επηρεάζει την υγεία του φλεβικού συστήματος του οργανισμού του. Η φλεβική ανεπάρκεια είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται. Αντιθέτως, η εντατική άσκηση είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να επιλέξει κάποιος για να προλάβει την φλεβική νόσο και την εξέλιξή της και κυρίως, το περπάτημα, το κολύμπι και το ποδήλατο.

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα κατέδειξε πως το ύψος ενός ατόμου επηρεάζει την υγεία του φλεβικού συστήματος και όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει κιρσούς λόγω φλεβικής νόσου. Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι κιρσοί είναι συχνότεροι στους ψηλούς ανθρώπους, αλλά και σε όσους έχουν ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης ή όσους έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση στα κάτω άκρα.

 

Γιατί είναι σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία εγκαίρως;

Όταν στα κάτω άκρα κάνουν την εμφάνισή τους ευρυαγγείες και κιρσοί, που συχνά αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις για την ύπαρξη της φλεβικής νόσου, αν δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα, επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν συνοδεύονται από συμπτώματα αλλά οι κιρσοί είναι δυνατόν να προκαλέσουν παρενέργειες και αργότερα φλεβική ανεπάρκεια. Μπορεί δε, να δημιουργήσουν χρόνιο οίδημα στα πόδια και δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους αστραγάλους (π.χ. υπέρχρωση).

Αν η φλεβική νόσος αφεθεί αθεράπευτη, όπως αναφέρθηκε, εξελίσσεται σε φλεβική ανεπάρκεια που μπορεί να δημιουργήσει θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών και άτονα φλεβικά έλκη. Αυτά τα έλκη,, δηλαδή πληγές κοντά στους αστραγάλους, επουλώνονται εξαιρετικά δύσκολα.

Επομένως γίνεται κατανοητό πως αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από φλεβική νόσο, χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν χειρουργό ειδικό στις παθήσεις των φλεβών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ